Magnus Cort Nielsen legt Van Avermaet in de luren in Tour de Yorkshire, ook Serge Pauwels (4de) toont zich

RV
Twee landgenoten bikkelden vandaag voor de ritzege in de tweede etappe van de Tour de Yorkshire. Serge Pauwels plaatste op de slotklim een eerste versnelling, maar die remonteerde Greg Van Avermaet. De renner van BMC leek af te stevenen op zijn tweede overwinning van het seizoen, al was dat buiten Magnus Cort Nielsen gerekend. Twee Belgen vochten om een been, een Deen liep er mee heen. 

Ook de tweede etappe kon op heel wat belangstelling rekenen. De Britten waren massaal aanwezig om het peloton naar Ilkley te loodsen. Zes renners raakten al snel geïnspireerd en sprongen weg uit het grote pak. Waaronder onze landgenoot Laurens De Vreese. Het peloton liet echter niet meteen begaan waarop vier verse avonturiers hun kans waagden. Op de top van de Old Pool Bank werd Stephane Rossetto als enige overlever van die groep dan toch gegrepen. Met nog ongeveer 17 kilometer te gaan, doken de eerste kanshebbers voor een ritzege vooraan op. Daar was het lied van Mark Cavendish al uitgezongen. Het ging te snel voor de 'Manx Express'. De rit van morgen is meer spek naar zijn bek.

BMC neemt het commando over

BMC nam de touwtjes bijzonder strak in handen. Was het dan toch de dag van Greg Van Avermaet? Het zag er alvast goed uit. Zijn ploegmakker Nathan Van Hooydonck leverde heel wat werk in een poging om zijn kopman zo goed mogelijk af te zetten op de Cow and Calf. De slotklim van 1,8 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2 procent. Bijzonder pittig dus, maar wel speelterrein voor de olympische kampioen.

Jacob Scott, man van de streek, trachtte de plannen van BMC nog te dwarsbomen. Met een stevige uithaal wilde de Brit druk zetten op de favorieten. Al gebeurde dat na een tijdje al snel met horten en stoten. In Ilkley werd de moedige man dan ook bij de lurven gegrepen.

Van Avermaet in extremis geklopt

De rode loper werd daarmee uitgerold voor Greg Van Avermaet. Toch was het Serge Pauwels die voor de eerste versnelling op de Cow and Calf zorgde. Op een strook van zo'n vijftien procent schudde de kopman van Dimension Data aan de boom. Greg Van Avermaet volgde gezwind in het wiel van zijn landgenoot. Erop en erover, denk je dan. Dat gebeurde ook. Van Avermaet schoof op, maar vanuit de achtergrond stoof een snelle Deen nog naar voren. Een goed getimede demarrage zo bleek. Magnus Cort Nielsen klopte Van Avermaet en zette hem op meerdere lengtes. De ritwinnaar neemt ook meteen de leiding over in het algemeen klassement. Serge Pauwels werd nog knap vierde. Met Steff Cras (negende) eindigde nog een Belg in de top tien.

Van Avermaet: "Indrukwekkend hoe Nielsen over me heen ging"

"Het was een heel harde dag van bij de start", vertelde Van Avermaet na de wedstrijd. "Ik voelde me wel oké. Ik was redelijk gelukkig met de benen waar ik over kon beschikken. Ik probeerde het, maar Nielsen was heel indrukwekkend wanneer hij over me heen ging. Hij verdiende de overwinning en ik heb een mooie tweede plaats. Ik was aan het wachten tot iemand anders de spurt zou aangaan, maar iedereen was op mij aan het wachten, denk ik. Ik denk dat ik op het juiste moment ben aangegaan, maar zoals ik al zei, het was geen nipte finish. Dus ik denk dat hij de zege verdiende en ik ben blij met mijn tweede plek. We zullen zondag wel zien voor het algemene klassement. Het wordt een heel zware etappe. Ik zal dan ook proberen om te overleven en een goede sprint te hebben op het einde."

Serge Pauwels: "Ik had de slotklim steiler verwacht"

Ook Serge Pauwels was er vandaag dicht bij. Hij moest uiteindelijk tevreden zijn met een vierde stek. "Ik zat goed gepositioneerd aan de voet van de Cow and Calf, daar waar ik wilde zitten", vertelde Pauwels. "Ik had de klim wat steiler verwacht. In 2007 reed ik hem al op in de Ronde van Brittanië, maar dat is al lang geleden, dus ik herinner het me niet zo goed meer. Ik zat in het wiel van Van Avermaet, wat goed was. Met nog 300 of 400 meter te gaan was er een steiler stuk en daar probeerde ik van ver aan te gaan, want ik wist dat als ik zou wachten en Greg zou aangaan, ik sowieso geklopt zou zijn. Misschien was het wel een beetje te vroeg, maar dat is achteraf makkelijk om te zeggen. Ik deed wat ik kon en ik ben zeer dankbaar voor de jongens die voor mij hebben gewerkt en alles samen hebben gehouden in het begin van de koers."
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Antoine Van De Velde

  Greg is bij Lotto begonnen in 2007 en aan zijn twaalfde seizoen bezig. Niet zo zeer zijn erelijst die er trouwens best mag zijn, maar zijn grote regelmaat en nooit opgeven is de grote kwaliteit van Greg. Ik hoop dat hij nog jaren op een hoog niveau mag verder doen, een voorbeeld voor de jeugd.

 • josé delie

  Pierre,bekijk Greg zijn erelijst van de vorige acht jaar ,vergelijk die met andere toppers en oordeel dan eerlijk!

 • PIERRE VAN DER ELST

  de grooooote van havermaat schouw

 • jan verstrepen

  Mijne yorkshire loopt ook elke dag zijne tour.

 • Noa Marien

  Op de meet ?