Mads Pedersen verrast vriend en vijand met wereldtitel in Yorkshire

Mads Pedersen.
EPA Mads Pedersen.
Mads Pedersen is de verrassende wereldkampioen wielrennen. De 23-jarige Deen vloerde Matteo Trentin en Stefan Küng in een sprint met drie. De Belgen kwamen niet in het stuk voor. 

Oorspronkelijk stond er een tocht van 284,5 kilometer op het programma, maar de UCI kortte vanochtend de WK-wegrit in tot 261 kilometer. De reden? De slechte weersomstandigheden in Yorkshire. Regen, regen, regen. “Dit hadden ze eerder kunnen beslissen”, klonk het vooraf bij Greg Van Avermaet.

De Giro- én Vuelta-winnaar trokken dan weer ten aanval. Richard Carapaz en Primoz Roglic zaten in de kopgroep. Zij werden vergezeld door Nairo Quintana, Jan Polanc, Jonas Koch, Silvan Dillier, Maciej Bodnar, Petr Vakoc, Hugo Houle, Magnus Cort Nielsen en Alex Howes.

ANP

Het noodweer maakte er een slijtageslag van. De elf koplopers reden een maximale voorsprong van een kleine vijf minuten bij elkaar. In de achtergrond bepaalden Frankrijk (voor Julian Alaphilippe), Australië (voor Michael Matthews) en Nederland (voor Mathieu van der Poel) het tempo.

Vroege exit Gilbert en Evenepoel

Net voor het ingaan van de eerste lokale ronde kwam Philippe Gilbert ten val. Remco Evenepoel bekommerde zich om zijn landgenoot en probeerde z’n kopman terug naar het peloton te brengen. Zonder succes. De twee moesten vroegtijdig de strijd staken. Een serieuze domper voor België.

De vroege vlucht werd op ruime afstand van de streep ingerekend, vervolgens stapte onder meer Alejandro Valverde uit de wedstrijd. Een afvallingsrace. Van der Poel had nog overschot en gaf er op ruim dertig kilometer van de streep een lel op. Matteo Trentin, Gianni Moscon, Stefan Küng en Madsen Pedersen maakten mee deel uit van de kopgroep.

‘t Werd al snel duidelijk dat de winnaar vooraan zat. Van der Poel leek zegezeker, maar zakte in de slotfase prompt door het ijs. Uiteindelijk trokken Trentin, Küng en Pedersen naar de streep, waarna die laatste zich de snelste toonde. Een verrassende wereldkampioen. Greg Van Avermaet werd met een achtste plek de eerste Belg in de uitslag.

Photo News
BELGA
BELGA
BELGA
Photo News
EPA
EPA
AFP
Photo News44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Louis Scholliers

  Inderdaad dvdv, een opgesteld klassement wat betreft belangrijke wedstrijden zou moeten kunnen. Maar opgelet met geven van punten voor rondes. Iedereen moet kans hebben.

 • patrick isenborghs

  André Decrock als het 20 km verder geweest was had sagan geen top 10 plaats gehad . Heeft zich de ganse dag schuil gehouden zonder een keer op kop te rijden in het peleton om toch zo nog een ereprijs te halen bij zijn late uitval . Als hij zo sterk was had hij zeker meegeweest met de groep VDP

 • daniel moniez

  de beste heeft gewonnen,ge kunt er niks meer aan veranderen, deze wk was de zwaarste die we ooit hebben gezien denk ik, in de klasiekers ist anders,zo te zien..........

 • Paul Philippaerts

  Ja drie belgische medailles dat zat er in, minstens. De tacktiek om de jongeren te doen rijden voor die oude glories heeft niet echt gewerkt. Het wordt tijd dat ingezet wordt op de jeugd, inplaats van de oude glorieën nog cadeaus te geven.

 • Patrick Vriends

  Ze zouden hier is beter leren hun mond te snoeren ipv al over een overwinning te praten prijzen aan de eindstreep dat is nog maar eens bewezen .