LottoNL-Jumbo en IAM Cycling in WorldTour; Astana en Europcar nog niet

Robert Gesink bij de presentatie van LottoNL-Jumbo.
ANP Robert Gesink bij de presentatie van LottoNL-Jumbo.
De Nederlandse wielerploeg LottoNL-Jumbo rijdt ook komend seizoen op het hoogste niveau. De opvolger van Belkin heeft van de internationale wielerunie UCI een licentie voor de WorldTour in 2015 gekregen. Van Belgische zijde zijn Etixx-Omega Pharma en Lotto-Soudal al zeker van hun stek. Astana en Europcar staan nog niet op de voorlopige lijst. Dat is vandaag bekendgemaakt.

"Het voelt goed om ook de komende jaren weer deel uit te maken van de Champions League van het wielrennen'', zei algemeen directeur Richard Plugge. "We kunnen de komende seizoenen verder met het opleiden van jong talent en het uitbouwen van onze sportieve en commerciële visie. Innoveren blijft een uiterst belangrijk speerpunt binnen onze organisatie. De samenwerking met de schaatsers en staf van de schaatsploeg van Jac Orie is een fantastische uitdaging die we graag nog verder willen uitbreiden.''

Nieuw op het hoogste niveau is het Zwitserse IAM Cycling, dat afgelopen seizoen nog op pro-continentaal niveau uitkwam. Door de fusie tussen Garmin en Cannondale was er een plek open. Of Astana en Europcar in 2015 bij de proteams horen, is nog afwachten. De licentiecommissie maakt dat uiterlijk 10 december bekend.

Giant-Alpecin, dat vandaag meldde de Nederlandse voor de Duitse licentie te hebben verruild, was er al eerder zeker van komend seizoen op het hoogste niveau te mogen rijden. Ploegen uit de WorldTour mogen starten in alle topwedstrijden, waaronder de drie grote rondes en de klassiekers.

Lijst met voorlopige ploegen voor 2015:

AG2R La Mondiale
BMC
Cannondale
Etixx-Omega Pharma
FDJ
Giant
IAM
Katusha
Lampre
Lotto-Soudal
Lotto NL (ex-Belkin)
Movistar
Orica
Sky
Tinkoff
Trek