Ligthart klopt twee Belgen in GP La Marseillaise en bezorgt Lotto eerste zege

Pim Ligthart
BELGA Pim Ligthart
Pim Ligthart (Lotto-Soudal) heeft de Franse eendagswedstrijd GP La Marseillaise (Fra/1.1.) op zijn naam geschreven. De Nederlander klopte de winnaar van vorig jaar, Kenneth Vanbilsen (Cofidis), in de sprint. Een andere landgenoot, Antoine Demotie (Wallonie-Bruxelles), vervolledigde het podium.

De Franse openingsklassieker werd gekleurd door een vroege vlucht van vijf renners onder wie met Frederik Veuchelen van Wanty-Groupe Gobert ook één landgenoot. Samen met Conor Dunne, Steven Tronet, Julien Duval, Thomas Vaubourzeix kreeg hij een voorsprong van het peloton die opliep tot bijna negen minuten.

Toch volstond at niet om uit de greep van het peloton te blijven. Op 15 km van de finish werd het vijftal gegrepen. Ondanks enkele late uitvallen, werd er gesprint met een grote groep om de zege. Daarin haalde Lighthart het van Vanbilsen en Demotie. Met Baptiste Planckaert, vierde, en Edward Theuns (7) stonden er nog vier andere Belgen in de top 10.

Eerste zege nieuwe seizoen
Voor Lotto-Soudal is het de eerste zege van het nieuwe seizoen. "Het seizoen kan niet beter beginnen", aldus Ligthart. "Ik heb deze winter hard getraind en het is fantastisch dat dit meteen resultaat oplevert. Ploegmaat Sean De Bie viel aan in volle finale, waarin er tegenwind stond, en kreeg drie renners met zich mee. Daarna overbrugden nog eens vier renners de kloof. De rest van onze ploeg zat dus in een zetel in het peloton en daardoor kon ik krachten sparen."

"Cofidis leidde de achtervolging en de vluchters werden ingerekend. Ik zat goed geplaatst en kon zelf de sprint aangaan. Ik keek enkele keren opzij en zag dat er niemand langs me kwam en zo begon ik er in te geloven. Het is heel mooi om op deze manier te winnen. De eerste zege van het seizoen is binnen, mijn eerste overwinning voor dit team. Ik hoop dat deze zege de hele ploeg een boost geeft, te beginnen in de Ster van Bessèges volgende week."

De uitslag van de Grand Prix Cycliste la Marseillaise (Fra/1.1.) zondag 1 februari verreden van Allauch naar Marseille:
1. Pim Ligthart (Ned/Lotto Soudal) de 139,7 km in 3u39:33
2. Kenneth Vanbilsen z.t.
3. Antoine Demoitie z.t.

4. Baptiste Planckaert; 5. Jonathan Hivert Fra); 6. Marco Marcato (Ita); 7. Edward Theuns; 8. Maxime Renault (Fra); 9. Benjamin Giraud (Fra); 10. Amets Txurruka (Spa); 11. Maximme Vantomme ... 20. Pieter Vanspeybrouck; 21. Arthur Vanoverberghe; 25. Xandro Meurisse; 27. Kevyn Ista; 38. Sander Armée; 42. Sebastien Delfosse; 43. Tom Dernies; 44. Bjorn Leukemans; 46. Frederik Backaert; 61. Olivier Chevalier; 62. Maxime Monfort; 65. Frederik Veuchelen; 67. Pieter Jacobs; 68. Floris De Tier; 74. Sean De Bie; 77. Boris Dron; 88. Antoine Warnier 5:33; 91. Serge Dewortelaer; 97. Tosh Van der Sande; 106. Jens Vandenbogaerde 11:53; 107. Kevin Van Melsen; 113. Gregory Habeaux; 119. Oliver Naesen; 120. Bert Van Lerberghe; 121. Kris Boeckmans, 122. Eliot Lietaer

Niet gefinisht: Robin Stenuit; Michael Van Staeyen, Sebastien Rosselier, Timothy Dupont; Francesco Van Coppernolle; Thomas Wertz; Alexander Maes; Roy Jons; Gorik Gardeyn; Edwig Cammaerts.