Lefevere: “Wilde niet dat Remco naar Giro ging, maar hij bleef maar zagen”

Patrick Lefevere (rechts).
Photo News Patrick Lefevere (rechts).
Zonder Philippe Gilbert en Elia Viviani, maar met Julian Alaphilippe en Remco Evenepoel probeert Patrick Lefevere te houden wat hij nu al 92 weken heeft: de nummer één plaats op de wereldranglijst van de beste wielerploegen ter wereld. “Ik zie veel kopieergedrag, maar geen enkele ploeg kan winnen zoals wij het doen.”

Je hebt het bij de voorstelling van de nieuwe ploeg nog een keer herhaald: jullie horen niet bij de vijf rijkste wielerploegen ter wereld. Toch zijn jullie al jaren de meest succesvolle ploeg. Bewijs je daarmee niet dat het budget van een ploeg ondergeschikt is als het om winnen gaat?

“Dit kan pretentieus klinken, maar ik geloof niet dat veel ploegen kunnen winnen op de manier waarop wij het doen. Ik zie veel kopieergedrag. Er zijn er zelfs die onze diëtisten komen weg plukken. En we hadden er drie.”

“Ik wil niet aan de klaagmuur staan. Jumbo is een nieuwe sponsor in het wielrennen. Ze tekenen meteen een sponsoringcontract voor vijf jaar. Dan heb je als ploeg een toekomst. Bij ons tekenen de sponsors voor ten hoogste drie jaar. Straks, wanneer het maart of april is, komen de managers van de renners al bij me langs om over 2022 te praten. Het is moeilijk om over de toekomst te praten als je nog geen handtekening van een sponsor hebt.”

Hoe komt het dat jij geen sponsor vindt die voor een langere termijn tekent?

“Waarschijnlijk ben ik minder bekwaam dan mijn collega’s (lacht). Mijn sponsors blijven wel twintig jaar. Die korte termijn heeft ook een voordeel: het houdt me wakker.”

Acht renners, waaronder Philippe Gilbert en Elia Viviani, zijn vertrokken. Er komen tien nieuwe renners in de plaats. Zdenek Stybar, Bob Jungels en Yves Lampaert schuiven op in de pikorde voor de klassiekers. Zij moeten in het voorjaar voor de overwinningen zorgen.

“Het is altijd hun ambitie geweest, nu moet het. Tom Boonen zei: als je de E3 Harelbeke kunt winnen, kun je de Ronde van Vlaanderen winnen. Of Parijs-Roubaix. Zdenek Stybar won vorig jaar in Harelbeke. Hij heeft het in zijn benen. Details maken het verschil.”

Photo News

Stybar moet zijn zenuwen in zijn zak houden, zeg je.

“Zdenek is een stresskonijn. Vorig jaar was hij kalm, veel kalmer dan vroeger. Dat geldt ook voor Yves Lampaert. Hij is heel genereus. Kijk wat hij voor Philippe Gilbert heeft gedaan in Parijs-Roubaix.”

Zou het kunnen dat het Vlaamse klassieke voorjaar eindigt zonder overwinning van één van jouw renners?

“Het is geen optie. Maar het zal ooit een keer gebeuren. Ik ben niet dom. Andere ploegen worden sterker. We zullen vechten tot de dood om onze reputatie in ere te houden.”

Dat Julian Alaphilippe de Ronde van Vlaanderen rijdt, wat is daar de reden voor?

“Dat hij het absoluut wil. Tegen zo’n renner zeg je niet snel neen. Ik zie een jongen van zestig kilo en ik denk: hmmm (tikt met wijsvinger tegen de slaap), dat zal toch de limiet zijn. We starten met zes renners plus één in de Ronde van Vlaanderen. Het is een experiment. Maar ik vind de Ronde van Vlaanderen niet de koers om te experimenteren.”

Sta je niet achter je keuze?

“Als ik er niet helemaal achter stond, had ik ze niet gemaakt.”

Remco Evenepoel debuteert in de Giro, wat vind je daarvan?

“Nu mag ik dat zeggen: ik was er ook tegen. Hij is al meer dan zes maanden de oren van mijn kop aan het zagen. Hij stuurt whatsappjes, dat doen die jonge gasten graag. Telkens met een vlagje erbij, van Italië of van Hongarije (waar de Giro start, red). Op de duur heb ik gezegd: ‘ga dan maar. Maar wees zeker, als ik zie dat je roofbouw pleegt, kom ik je persoonlijk bij je kraag pakken en haal ik je uit de koers’.”

Hij gebruikte het woord “moeilijk”, toen hem werd gevraagd om het komende seizoen te omschrijven.

“Remco is niet dom, hij weet dat het ook kan tegen zitten. In de Ronde van Romandië vorig jaar werd hij de eerste keer met zijn voeten op de grond gezet. Dat was voor hem de beste les.”

Hoe sterk staat hij in zijn schoenen?

“Heel sterk. Dat heb ik bij een jongen van 19 nog nooit gezien. Hij weet zeer goed wat hij wil, hij denkt vooruit en programmeert zijn leven naar zijn doelen. Als het een tekenfilm was, dan was Remco Evenepoel het kleine mannetje met de grote ogen die de deur open doet en de wereld intrekt, vol verwondering over wat er rond hem gebeurt en zelf probeert zijn voetsporen na te laten. Het is één grote ontdekkingsreis, voor ons en voor hem.”

Patrick Lefevere aan het woord.
BELGA Patrick Lefevere aan het woord.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bernd Vaes

  Kan de houding van Lefevere tegenover het Giro-experiment van Remco begrijpen. Inderdaad, in de Ronde van Romandië 2019 was het een debacle voor Remco. Hij ging erheen om te leren, maar elke dag stonden zijn resultaten in de kranten. En dat kan desastreus werken, als Remco naar de Giro gaat enkel om „te leren“. de resultaten in de krant zullen hem daarbij nekken.

 • Johan Vervaeck

  Ik hou toch altijd mij hart vast voor die ongevallen. Het is allemaal zo vlug gebeurt als iedereen telkens tot het uiterste gaat en vooral in die zware afdalingen.

 • Patrick Vandoninck

  Succes Mr Wolfpack! Laat hen de pedalen spreken!

 • patrick morel

  Wat Lefever jaar na jaar met zijn ploeg presteert, in Engeland hadden ze hem al in de hall of fame geplaatst.

 • marianne parrein

  Ik twijfel er niet aan dat Patrick voldoende ervaring heeft om nauwlettend toe te zien hoe het Remco vergaat in zijn eerste ronde. En als de last, medisch/lichamelijk gezien te groot zou worden, gepast zal ingrijpen. Evenals ik er niet aan twijfel dat Remco dat ook maar al te goed beseft.