Lefevere legt lat hoog voor 2019: “Desnoods stuur ik Evenepoel huilend naar huis”

Evenepoel vertoeft met zijn ploeg in Calpe.
BELGA Evenepoel vertoeft met zijn ploeg in Calpe.
“De beste ploeg van de wereld”, noemt Patrick Lefevere het nieuwe Deceuninck-Quick.Step. De lat ligt hoog. Aan de oude wolven en dat ene speciale talent om het waar te maken.

Wie zal Lefevere tegenspreken? Afgemeten aan de opkomst voor de persvoorstelling is Deceuninck-Quick.Step een absoluut topteam. Philippe Gilbert en Remco Evenepoel, om de twee populairste te noemen, moesten gisteren urenlang interviews geven. Een voorbode voor opnieuw een mooi seizoen? 2018 leverde 73 UCI-zeges op. Een herhaling is eigenlijk niet mogelijk. Niet na het vertrek van kleppers als Gaviria en Terpstra. Ook talenten als Schachmann, Narvaez en De Plus zijn weg. Samen waren zij goed voor 15 zeges. Wie fietst dat gat dicht?

“Moet dat dichtgefietst worden?”, vraagt Lefevere. “Van mij mag de concurrentie die vijftien zeges hebben. Dan nog zijn wij de beste ploeg van de wereld. Ik heb het voorbije jaar meermaals in mijn eigen wang geknepen: zo veel winnen. Iedereen werd wild in de ploeg. Jongens werden ambetant omdat ze niet wonnen. De concurrentie werd ambetant. Niemand wilde ons nog helpen in de koers...”

Remco Evenepoel.
BELGA Remco Evenepoel.

Viviani, Alaphilippe, Gilbert, Stybar, Jungels, Lampaert, Mas, Jakobsen: Lefevere heeft nog veel wapens in het vuur. Het gaat om toppers die ofwel op het toppunt van hun kunnen zijn, of om jonge gasten die nóg beter kunnen. De ‘oude’ Gilbert is de uitzondering, maar ook van hem worden resultaten gevraagd. “Met Boonen en Museeuw zijn we te veel meegegaan in de romantiek van het laatste jaar”, zegt Lefevere. “Gilbert is einde contract: als hij goed is in de klassiekers, zal ik er niet naast kunnen kijken. Anderzijds ga ik iemand die 37 wordt geen contract meer geven van twee jaar.”

Helemaal aan de andere kant staat Remco Evenepoel, neoprof van 18. Lefevere: “Ik heb al veel zitten denken aan hoe hij in het peloton verwelkomd gaat worden. De exposure die Remco al heeft gehad, heeft enorm veel jaloezie gecreëerd. In Argentinië gaan ze vechten om hem terug te halen als hij durft te demarreren. Dat wordt niet leuk. Maar hij wou zo graag prof worden, hij weet waar hij aan begint.”

“Hij hoopt zich volgende maand in de UAE Tour bergop al te tonen. Het is goed dat hij zich doelen stelt. Wij zullen hem wel opvangen na de koers als hij ontgoocheld is. We hebben 50 mensen in dienst voor een ploeg van 25 renners: iedereen gaat hem helpen als hij in een dipje zit. Ik heb gezegd dat ik Remco ging beschermen als mijn eigen zoon, maar verdomme ja, ik zal ook streng zijn als het moet. Desnoods stuur ik hem huilend naar huis. Dat doet een vader ook: ‘Hup, naar mama, en je mag pas terugkeren als je weer braaf bent’.” 

Evenepoel aan de zijde van Patrick Lefevere (midden) en Philippe Gilbert.
JDK Evenepoel aan de zijde van Patrick Lefevere (midden) en Philippe Gilbert.
Evenepoel sjouwt met zijn eerst doos kledij in de kleuren van Deceuninck-Quick.Step. Nu kan hij nog lachen.
BELGA Evenepoel sjouwt met zijn eerst doos kledij in de kleuren van Deceuninck-Quick.Step. Nu kan hij nog lachen.13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • herman de genst

  Lefevre is misschien niet de aangenaamste mens om mee om te gaan , maar wat betreft koersdoorzicht is hij wel veruit de beste .

 • Gerry Cle

  Terpstra zal ondervinden dat een klassieker winnen makkelijker is als men deel uitmaakt van het sterkste team dan als men dat team tegen heeft.

 • eric maier

  willems michel, Boonen zat al een paar jaar in de weg. Dat zag je duidelijk toen hij stopte, de ploeg ging steeds meer winnen in de breedte. Er zat en zit zoveel capaciteit in dat team maar het kreeg weinig vrijheid door de gewezen kopman die teveel rekende op een afgebotte spurt. Dat heeft veel zegens gekost. Het is een team stuk voor stuk bestaand uit vrijbuiters/afwerkers en dat was in 2018 duidelijk te zien aan de sfeer tussen hen.

 • Ronny Popelier

  Opnieuw verdachtmakingen, Willems, . Quick-Step overwinningen zijn zuiver op de graat. Iemand dat pakt tegenwoordig vliegt onmiddellijk tegen de lamp, en zeker de winnaar wordt altijd onderzocht. Is simpel , Patrick Lefevre en Deceuninck Quick-Step zijn de nummer één van het internationaal peloton. Ze zijn de besten in het scouten van talenten. Veel succes voor Patrick Lefevre en Deceuninck Quick-Step in het nieuwe wielerseizoen.

 • Remus Bogaert

  De beste ééndagsploeg heeft hij en dat doet hij enorm goed maar om een ronde te winnen is hij niet capabel genoeg. Dàt weet hij ook.