Lefevere haalt uit naar UCI-commissaris Mariën: “We kunnen beter stoppen met een klassement op tijd”

BELGA
In Californië is er heel wat te doen over een beslissing van UCI-commissaris Philippe Mariën. Die besliste om leider Tejay Van Garderen in dezelfde tijd als de winnaar te plaatsen, nadat de Amerikaan 50 seconden verloor door een val. Die valpartij gebeurde buiten de laatste drie kilometer: inbreuk op de regels, vindt ook Patrick Lefevere: “Mariën beslist wie de gele trui draagt.”

Het begon allemaal met een valpartij van geletruidrager Tejay Van Garderen. De Amerikaan raakte zo achterop, moest van fiets wisselen en ging daarna ook nog eens uit de bocht. Toen Van Garderen bijna opnieuw aansluiting met het peloton gevonden had, werd de renner van EF Education First opnieuw opgehouden, door een andere valpartij voor hem. Dat akkefietje gebeurde buiten de laatste drie kilometer. Van Garderen verloor 50 seconden, maar de UCI-commissaris Philippe Mariën besliste om zijn tijdsverlies toch niet aan te rekenen en hem in dezelfde tijd te plaatsen als ritwinnaar Fabio Jakobsen te plaatsen. 

Wat zeggen de UCI-regels: bij tijdsverlies door een lekke band of val buiten de laatste drie kilometer wordt dat tijdsverlies niet weggewerkt: “In de toekomst kunnen we een klassement op tijd beter afschaffen en enkel met puntenklassementen werken, want meneer Mariën beslist om inbreuk te doen op de regels”, begon de manager van Deceuninck-Quick.Step zijn pleidooi op Twitter. “Onze ploeg rijdt een hele dag vooraan om uit valpartijen te blijven en dan beslist de UCI-commissaris om Van Garderen in dezelfde tijd te zetten als de ritwinnaar”, vertelde een geërgerde Lefevere, die nochtans de rit won met Jakobsen. 

Ook op maandag kreeg Lefevere het al aan de stok met de UCI-commissarissen: de beslissing om Elia Viviani te deklasseren in de sprint, begreep hij niet. Ook naar dat incident verwees hij nog eens in zijn tweets: “De renners weten zelf wel wie gevaarlijk is in zo’n massasprint, de jury heeft nog nooit een peloton van binnen in gezien.” De wedstrijdorganisatie verklaarde de beslissing achteraf op Twitter, maar ook voor die uitleg was Lefevere niet te vinden: “Van Garderen verloor daar hoogstens 15 seconden, heel oneerlijke beslissing tegenover de renners die volop aan het vechten waren voor de overwinning.” De kritiek op de recente beslissingen van de UCI-commissarissen wordt steeds groter, ook gisteren haalde Matteo Moschetti enkele gevaarlijke manoeuvres uit in de sprint, die dan weer niet bestraft werden.

Lefevere krijgt ook bijstand van anderen op Twitter
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Germain De Block

  Dan moet men ook verplichten om minnelijke schikkingen af te schaffen en voor het gesjoemel op te draaien he lefevre.en alle dopingzondaars en cocaine snuivers geen tweede kans te geven.

 • Dikkie Wolfmen

  Onkunde , nooit niet gekoerst of int peleton gezeten

 • Jean-Pierre Roobaert

  Schandalig van de jury, Lefevre heeft volledig gelijk!!!

 • Rudy Walterus

  Ik ben geen Lefevre fan , maar in dit geval heeft hij 100 procent gelijk .De UCi is de wielersport naar de haaien aan het helpen . Ze maken maar reglementen maar passen ze niet toe of de commissarissen kennen ze niet of ze zijn totaal zinloos omdat ze niet te handhaven zijn (cfr het rijden op fiets- en voetpad )en wat voor andere onzin . Er wordt ook met twee maten en twee gewichten gewerkt , de ene wordt voor iets gestraft de andere voor hetzelfde feit niet , dat is willekeur.

 • eric maier

  Lefevre heeft 100% gelijk. Overal word de 3km regel strikt toegepast. Wie daarbuiten valt of lek rijd, krijgt tijdverlies aan de broek als hij achterop raakt. Commisaris Marien lijkt wel last te hebben van dementie, want als UCI koerscommisaris moet hi jde regels toepassen en hij vergeet dat blijkbaar - ik schat zeer bewuust voor een envelope geld omdat de Amerikanen zeer graag Van garderen deze ronde opnieuw zien winnen. Ik zou zeggen Marien buiten als UCI commisaris.