Laporte snelt tegen de klok naar zege én leiderstrui in Baloise Belgium Tour

BELGA
Christophe Laporte heeft de individuele tijdrit van de Baloise Belgium Tour gewonnen. Over een afstand van 10,6 kilometer was de Fransman van Cofidis vijf seconden sneller dan Andriy Grivko. Laporte neemt meteen ook de leiderstrui over van André Greipel.

Vandaag was het Antwerpse Bornem het schouwtoneel voor de derde etappe van de Baloise Belgium Tour. Onder een stralende zon legden de renners 10,6 kilometer af tegen de klok. De Duitser Marco Mathis zette de eerste richttijd van de dag neer. De renner van Katusha-Alpecin klokte af in 12’48”. Even later wist eeuwige aanvaller Brian van Goethem het traject drie seconden sneller af te werken.

De tijd van de Nederlander bleef lange tijd op de tabellen staan, tot Andriy Grivko zich met de zaken ging bemoeien. De 34-jarige Oekraïner dook vervolgens twee tellen onder de chrono van Van Goethem. Echt lang kon Grivko niet van zijn leidersplaats genieten. Integendeel. Een indrukwekkende Christophe Laporte pitste nog eens vijf seconden van de tijd van Grivko. Straf.

Nadien beet iedereen zijn tanden stuk op 12'38" van Laporte. De buit was binnen voor de Fransman van Cofidis, die zijn vijfde seizoenszege boekte. Sterker nog: Laporte snoepte meteen ook de leiderstrui af van André Greipel. Morgen staat de koninginnenrit op het programma met start en aankomst in Wanze, nabij Hoei.

Photo News

Laporte: "Vrees dat ik leiderstrui in Wanze al kwijt zal zijn"

"Ik ben uiterst tevreden met mijn overwinning", begon Laporte na afloop. "Het was soms op het randje, of zelfs erover dat ik hier rond reed. In sommige bochten ging ik aan het driften, maar ik wist dat ik alles moest geven wou ik hier een schitterende prestatie neerzetten. De eerste dagen van deze Baloise Belgium Tour verliepen niet zoals we wilden. We werden soms achterop geslagen door waaiers en dienden daarvoor te veel arbeid te verrichten om terug aan te sluiten in het peloton. Vandaag was het anders. Ik voelde me goed en wou alles geven. En dat is me gelukt."

Christophe Laporte vertrekt morgen in de blauwe leiderstrui, maar verwacht die niet lang te zullen houden. "Het zal niet simpel worden om dat shirt te verdedigen in de zware etappe die eraan komt. Ik ben immers meer sprinter dan klimmer. Ik ben al blij dat ik vandaag een ritzege pak en dat ik de blauwe trui heb. Bovendien hebben we met de ploeg ook nog Anthony Turgis en Dimitri Claeys achter de hand. De Muur van Hoei en enkele andere bergjes zullen wel enorm veel van mij vergen, maar we zien wel. Deze zege is alvast schitterend. Al wat er nu nog bij komt is mooi meegenomen. De bergetappe van zaterdag is voor mij eigenlijk een stap in het onbekende. De Waalse klassiekers staan immers nooit op mijn programma en net over die wegen rijden we morgen."

BELGA

Greipel: "Alles gegeven"

Na twee dagen is André Greipel leider af in de Baloise Belgium Tour. De Duitser deed het in de tijdrit verre van onaardig en finishte als zestiende in een tijd van 13:02. Dat was 24 seconden trager dan winnaar Christophe Laporte. Greipel staat zo in de stand als tweede geklasseerd op 4 seconden van Laporte, die ook de nieuwe leider is.

"Ik heb alles gegeven wat in me zat. Meer kon ik niet doen", gaf Greipel na afloop mee. "Ik ben mijn blauwe trui kwijt, maar dat had ik wel verwacht. Ik zei donderdag toch ook al dat je van een vrachtwagen geen sportwagen kan maken? Wat betreft het eindklassement doen wij het als team zeker niet slecht. Jens Keukeleire en Jelle Vanendert staan goed gepositioneerd. En zij kunnen het parcours van morgen zeker aan. Afwachten hoe de situatie er morgenavond uit ziet."

BELGA

Jelle Vanendert na 55ste plaats: "Nog niets verloren voor eindzege"

Eén van de speerpunten bij Lotto-Soudal voor de eindzege is zonder meer Jelle Vanendert. Hij finishte in de tijdrit evenwel op 48 seconden van Christophe Laporte, de winnaar van de 10,6 kilometer lange tijdrit in Bornem. 

"Ik heb nog nooit een goede tijdrit gereden in de Baloise Belgium Tour", opende Vanendert (55ste) na de finish. "Vandaag dus ook niet, al beperkte ik de achterstand toch. Vorig jaar was het beter en finishte ik rond de twintigste plaats. Morgen is er echter heel veel mogelijk in die lastige etappe in en om Wanze. We hebben binnen onze ploeg meer dan één kopman toch? Het is al dikwijls bewezen dat wanneer je met één speerpunt vertrekt iemand anders daar voordeel uit haalt. Wel dan wil ik dat wel zijn."

Vorig jaar trok Jens Keukeleire mee in een heel vroege vlucht. Het zou hem uiteindelijk de eindzege opleveren in de Baloise Belgium Tour. "Ik zat toen in een groep met al de andere favorieten achter de groep met Jens Keukeleire", legde Vanendert uit. "Nooit hebben we die mannen nog terug gezien. Jens won zo de Ronde van België. De Muur van Hoei ligt op zowat 40 kilometer van de finish. Afwachten hoe alles loopt. Het komt erop neer op het juiste moment mee te zijn met de juiste groep. Zo kan ik de 48 seconden die ik vandaag verlies misschien wel ombuigen naar een winstpositie."

BELGA

Jens Keukeleire: "Heb alles uit de kan gehaald voor een goed resultaat"

Vorig jaar legde Jens Keukeleire de basis van zijn eindzege in de Baloise Belgium Tour na een vroege vlucht. In de individuele tijdrit, voorafgaand aan de 'koninginnenrit' in Wanze, beperkte de West-Vlaming de schade door als vierde te finishen in 12:48. De Bruggeling volgt in het algemeen klassement op 9 seconden van kersvers leider Christophe Laporte.

"Ik was erop gebrand om hier goed te presteren", stak Keukeleire van wal. "10,6 kilometer is een afstand die me heel goed ligt. En ook het parcours was naar wens. Ik heb alles uit de kan gehaald en ben dan ook tevreden met mijn prestatie. Je mag het parcours van vorig jaar niet vergelijken met dat wat we morgen voorgeschoteld krijgen. Toen lag de finish in Ans. Nu is dat in Wanze. We zitten in deze rittenkoers met een heel sterke ploeg. We gaan de finale zeker kleuren, maar er zijn er nog die op de hellingen in de buurt van Wanze kunnen imponeren."
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • alfons Detemmerman

    Weer schitterend kommentaar van Wuyts en Nys .... Ja ja Greipel blijft leider. Ha,ha. Sukkelaars.