Landa bezwijkt in slotkilometer, Ulissi profiteert en pakt vijfde rit in Zwitserland, Porte nieuwe leider

Photo News
De Italiaan Diego Ulissi heeft de vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. Mikel Landa reed op de slotklim gezwind weg uit een elitegroep, maar de Spanjaard kon niet standhouden tot de finish. Onze landgenoot Bjorg Lambrecht eindigde tiende in de rituitslag. Richie Porte pakt de leiderstrui over van ploegmaat Stefan Küng.

Een kopgroep van zes renners, met daarbij Jasper Stuyven, kleurde de eerste bergrit in Zwitserland, maar bleef niet bij elkaar. De Amerikaan Larry Warbasse, die vorig jaar zijn allereerste profzege boekte in de 'Tour de Suisse', werd bij het begin van de slotklim als laatste ingerekend. Lilian Calmejane ging daarop solo, maar meer dan 30 seconden bonus kreeg de Fransman niet bij elkaar gereden. Met dank aan het beulswerk van Greg Van Avermaet, die de BMC-troepen in de finale lange tijd autoritair aanvoerde. Op 7 km van de finish was Calmejane eraan voor de moeite. Een kilometer verder moest ook Stefan Küng, tot vandaag in de gele leiderstrui, de rol lossen. 

Moment waarop Mikel Landa als een raket naar voren stoof. De gewezen luitenant van Chris Froome verzamelde maximum een twintigtal seconden, niet voldoende voor ritwinst. Landa stierf in de slotkilometer duizenden doden en werd alsnog bij de lurven gegrepen. Ulissi profiteerde en jumpte naar ritwinst. De Spanjaard Enric Mas en de Nederlander Tom-Jelte Slagter werden tweede en derde. Voor Richie Porte lag in aankomstplaats Leukerbad de leiderstrui te wachten.

Donderdag staat de zesde etappe op het programma. Dan moet het peloton over 186 km van Fiesch naar Gommiswald met onderweg twee beklimmingen buiten categorie. De Ronde van Zwitserland eindigt zondag. 

Photo News
Photo News
Photo News8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Antoine Van De Velde

  Ik heb Vincenzo Nibali ook nooit horen zeggen dat hij zijn Tour zege te danken heeft aan het uit vallen van Chris Froome en Alberto Contador.

 • Pedro Gonzalez

  Maar beste Dirk er is bij mij geen sprake van haat, maar ik zou hem al was het maar één (1) keer horen zeggen dat hij op een onwaarschijnlijk gelukkige manier in Rio goud heeft gewonnen. Ik vermoed dat u toch ook gekeken en vooral geluisterd hebt naar het verslag van Wuyts en De Cauwer.

 • Glenn Wouters

  Geen probleem Pedro, je ziet wel meer over het hoofd. Het begint te wennen ondertussen.

 • Pedro Gonzalez

  Sorry hoor heren, maar ik had even over het hoofd gezien dat hij traint om een grote slag te slaan in de Tour. Binnen de eerste vijftig moet mogelijk zijn.

 • Dirk Van Den Bossche

  Ja Pedro , Greg op 6 minuten nadat hij zich uitslooft voor zijn ploegmaten. Bij hem ook Gilbert, die geen kop deed en op 24 minuten Wellens met daarbij ook je groot idool Sagan. Wat een haatdrager tegenover Greg kan je toch zijn.