Lance Armstrong: “Als iedereen clean was, had ik ook enkele keren de Tour gewonnen”

Photo News
Dopingzondaar Lance Armstrong beweert in een gesprek met NBC (National Broadcasting Company) dat als iedereen clean was, hij ook een paar keer de Tour had gewonnen.

Lance Armstrong was ooit een zevenvoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk. Maar op 24 augustus 2012 besloot het Amerikaanse anti-dopingagentschap (USADA) de zeven Tourzeges van de Texaan af te nemen. Enkele maanden later gaf Armstrong bij Oprah Winfrey zijn dopinggebruik toe.

“Hadden mijn ploegmakkers en ik destijds geen doping gebruikt, dan waren we laatste in de Tour”, vertelde Armstrong aan NBC. “We moesten wel, dat is een feit. Ik wil geen excuses zoeken, maar iedereen deed het. Uiteindelijk maakte ik wel zelf de keuze. Ik wilde gewoonweg niet opgeven en naar huis gaan.”

AP

“We hebben de Europeanen met hun eigen wapens verslagen”, vervolgde de Amerikaan, die een metafoor gebruike om de situatie te duiden. “We werkten het hardst, hadden de beste tactiek, het beste team, de beste ploegleider en het beste materiaal. Maar we vochten niet vuist tegen vuist. Plots gingen de Europese teams met messen de strijd aan. Ik zorgde er vervolgens ook voor dat ik messen had, totdat renners ineens kwamen opdagen met geweren. Ga je dan naar huis of naar de gewerenwinkel? Ik koos voor het laatste.”

“We deden wat we moesten doen om te winnen. En als iedereen clean had geweest, dan had ik ook enkele keren de Ronde van Frankrijk gewonnen. Daar ben ik vrij zeker van”, aldus Armstrong, die finaal nog één ding wilde meegeven. “Er worden veel zaken over mij gezegd. Vaak klopt het ook, maar ik heb nooit iemand aangezet tot het gebruik van doping. Echt niet. Verre van, zelfs.”

photonews
AFP28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc germeau

  Gert de Coster. LA zat al over de grens vóór zijn ziekte. Lees eens "LA Confidential" (van Walsh, niet die van Ellroy) en dan weet je dat hij al sjoemelde van in het begin. Dave J en Gerard W hebben gelijk... Maar: LA ging tot het uiterste in alles wat hij deed. Liever 7x LA dan Tourwinnaars Indurain, Riis, Sastre of Contador, want ondanks zijn Epo gebruik en zijn maffia praktijken, was het zalig hem bezig te zien. Voor dié mannen staan de mensen langs de weg...

 • Alain Spreutels

  Blijft voor mij de beste Ronderenner ooit!

 • Lucien Mertens

  Het is er, het was er, het zal er altijd zijn.

 • gerard wauters

  Ik heb zo een vermoeden dat enkel Dave Janssens hier de persoon Armstrong juist inschat. bekijk anders eens de docu waarin Franky Andreu en zijn vrouw, de kine, en al de rest hun verhaal doen. Wat lance deed was op het randje van crimineel. Dat was meer dan enkel wat epo nemen.

 • juan nogales

  Iedereen heeft gepakt pakweg de jaren 50 tot nu mercx heeft toch ook gepakt zeker de allerbeste in de giro dus stelletje hypokrieten ze hebbe gewoon weg jacht gemaakt die franse