Lagere salbutamol-waarde dan Froome, maar deze renners werden wel geschorst

Alessandro Petacchi liep ook al tegen de salbutamol-lamp.
BELGA Alessandro Petacchi liep ook al tegen de salbutamol-lamp.
Hoewel er in de urine van Chris Froome een salbutamol-waarde van 2.000 nanogram per millilieter werd aangetroffen, werd de renner van Team Sky vrijgesproken. Diego Ulissi en Alessandro Petacchi leverden een lagere dosis (1.000 ng/ml is de toegestane hoeveelheid) af dan Froome, maar zij werden dan weer wel gestraft. Niet alle 'zondaars' moesten echter op de pijnbank.

Ulissi: negen maanden geschorst na salbutamol- waarde van 1.900 nanogram

De laatste renner uit het profpeloton die effectief werd geschorst voor salbutamol heet Diego Ulissi. De Italiaanse springveer testte na de Giro van 2014 positief op het astmamiddel. De uitleg was een acute bronchitis, maar een reconstructie kon nog altijd niet verklaren waarom Ulissi een salbutamol-waarde van 1.900 nanogram per milliliter liet optekenen. Het verdict: een schorsing van negen maanden met terugwerkende kracht.

Diego Ulissi.
EPA Diego Ulissi.

Petacchi: een jaar geschorst na salbutamol-waarde van 1.352 nanogram

Ook andere Italianen liepen in het verleden tegen de salbutamol-lamp. Alessandro Petacchi testte op 23 mei 2007 positief in de Giro. De spurtbom van het toenmalige Milram had 1.352 nanogram per milliliter in het bloed, waar 1.000 is toegestaan. De Italiaan beriep zich op zijn attest en werd aanvankelijk vrijgesproken door de Italiaanse wielerbond. Een beroepsprocedure bij het TAS kostte hem daarna toch nog één jaar schorsing met terugwerkende kracht.

AP

Piepoli: vrijspraak na medische toelating

Naast Petacchi kreeg ook Leonardo Piepoli af te rekenen met astma-perikelen. De kale klimgeit testte in de Ronde van Italië van 2007 positief op salbutamol, maar werd achteraf wel vrijgesproken. De Italiaan beschikte over medische toelating om de grens van 1.000 nanogram per milliliter te overschrijden.

Leonardo Piepoli.
Photo News Leonardo Piepoli.

En ook nog...

Verder nog in de salbutamol-categorie: Oscar Pereiro Sio (vrijgesproken in 2006 wegens administratieve fouten), Tony Rominger (vrijgesproken wegens niet bewezen gebruik) en Miguel Indurain (vrijgesproken wegens niet bewezen gebruik). 
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Theo Smits

  Gelukkig voor Froome en Sky zijn de regels na zijn overtreding in september 2017 in maart 2018 aangepast zodat ze hem gewoon vrij kunnen spreken. Volgens mij stinkt deze zaak wel een beetje

 • Clementia Verdyck

  Zitten die na hun carrière nu allemaal in één of ander sanatorium? Toch vreemd dat vele renners tijdens hun wielerloopbaan astmalijders blijken te zijn en daarna zonder enige vorm van medicatie verder kunnen.

 • andre van de wege

  een schande voor de sport, geld wint weer van de sportieve.

 • eric debanne

  Schandalig dat hij toch maar starten de vals coureur net als Armstrong ! Omkoping ten top Corruptie met de bond

 • Henny Wensveen

  De Sky is de limit wanneer het gaat om de toegestane salbutamol waarde van Froompie. Vooruit Nibali, Quintana, Bardet en Dumoulin puffen tot je een ons weegt!