Kruijswijk steekt pluim op hoed van ploeg: "Tempo zo hoog dat de rest niet kon aanvallen"

BELGA
Nog geen barstjes in het pantser van Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) te bespeuren. De 28-jarige Nederlander werd donderdag in de 18e etappe van de Giro (WorldTour) nauwelijks aangevallen en kijkt met vertrouwen uit naar de bergritten van morgen en zaterdag.

"Ik heb vandaag weinig van het peloton gezien", refereert Kruijswijk naar het puike werk van zijn ploegmaats. "Ik heb zowat de hele rit achter mijn eigen team gereden. De ploegmaats hebben uitstekend werk geleverd. Ze reden sterk en hielden me veilig voorin. Ik zat daar goed. Op de beklimming in de finale deed Enrico (Battaglin, red.) zijn job perfect. Zijn tempo lag zo hoog dat de rest niet kon aanvallen. Iedereen zat tegen zijn limiet."

Zelf gecontroleerd
Ook een laatste klimmetje, op drie kilometer van de streep, bezorgde Kruijswijk geen angstzweet. "Daar heb ik alles zelf gecontroleerd. Door de kasseien moest ik even gaan zitten omdat mijn fiets naar alle kanten sloeg, maar ik kwam geen enkel moment in de problemen. Toen Valverde aanzette, kon ik probleemloos beantwoorden."

Eerst roze, dan rit
Kruijswijk hield dus knap stand en start morgen in een pittige bergrit met een voorsprong van 3 minuten op eerste achtervolger Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEdge). Alejandro Valverde (Movistar) volgt als derde op 3'23". "Of ik ga proberen de etappe te winnen? Laat mij eerst maar eens proberen de roze trui te behouden. En dan zien we wel", besluit de Nederlander.

TDW
TDW
EPA
BELGA