Kristoff snelt naar vierde zege op rij in Frankfurt, heroptredende De Plus en neoprof Lambrecht tonen zich

AFP
Alexander Kristoff heeft voor de vierde keer op rij de Eschborn-Frankfurt op zijn palmares gezet. De Noor van UAE Team Emirates haalde het in een sprint van een uitgedund peloton van Michael Matthews en Oliver Naesen. Neoprof Bjorg Lambrecht en de heroptredende Laurens De Plus kleurden de finale.

De renners zijn op 1 mei traditioneel aan zet in de Eschborn-Frankfurt. De laatste drie jaar was Alexander Kristoff telkens aan het feest. Een vierde zege op rij was allesbehalve een evidentie, want onder meer Marcel Kittel, Nacer Bouhanni, Fabio Jakobsen, Fernando Gaviria en Michael Matthews tekenden present. Snel volk genoeg, al werd het parcours deze editie flink wat zwaarder gemaakt. Over 211 kilometer moesten er liefst 3.500 hoogtemeters afgewerkt worden. Niet min. Daarnaast werkte Laurens De Plus na een maandenlange revalidatie zijn eerste wedstrijdkilometers af.

Pas na driekwartier koers wisten zeven renners zich af te zonderen van het peloton. Daarbij één Belg: Antoine Warnier. Onze landgenoot werd vergezeld door Floris Gerts, David Tanner, Daniel Teklehaimanot, Aaron Gate, Yukiya Arashiro en Aleksejs Saramotins. Het zevental reed al snel een voorsprong van vijf minuten wij elkaar, terwijl UAE Team Emirates het werk in het peloton opknapte.

Nadien werd de bonus van de avonturiers flink teruggeschroefd. Het sein voor neoprof Bjorg Lambrecht om de sprong naar voren te wagen. Met succes. Samen met Oostenrijkers Michael Gogl en Gregor Mühlberger lukte de jonge Belg in zijn opzet. Dat trio gooide de vroege vluchters meteen overboord.

Sterke De Plus

De Plus maakte indruk tijdens zijn debuut. De 22-jarige Quick.Step-klimmer snelde met Emanuel Buchmann, Julien Bernard, Grega Bole en Simon Spilak naar de kop van de koers. Op twintig kilometer van de streep hadden de acht leiders een bonus van een minuut op het peloton. Te weinig. De sprintersploegen hadden het onder controle.

Een nieuw sprintersfestival in Frankfurt dus, weliswaar met een uitgedund peloton. Daarin ging Gaviria op liefst 500 meter van de streep aan. Veel te vroeg. Kristoff zag het graag gebeuren, die de sprint uiteindelijk naar zijn hand zette. Michael Matthews moest vrede nemen met de tweede plek, Naesen werd een knappe derde.

Kristoff: "Voelde me onderweg nochtans niet zo goed"

"Dit is een zege die deugd doet", glunderde Kristoff. "Ik had het niet meteen verwacht, omdat ik me onderweg niet zo goed voelde op de vele klimmetjes. Ik zakte er een beetje door, maar kon me gelukkig herpakken. In volle finale vond ik mijn tweede adem en kon ik vlot bij de groep blijven die uiteindelijk om de zege zou sprinten."

De vier laatste vluchters werden op drie kilometer van de finish gegrepen en in de sprint probeer Fernando Gaviria op de verrassing te spelen door vroeg aan te gaan. "Het was best hectisch in de slotkilometers. Er waren een paar gevaarlijke demarrages en veel organisatie was er niet meer bij de sprintersploegen. Quick.Step dichtte het laatste gaatje en toen Gaviria vroeg aanging, dacht ik dat hij weg was. Hij nam een paar meter voorsprong en leek vertrokken, maar dan misrekende hij zich in de bocht. Daar had ik het geluk aan mijn zijde en zo kon ik naar de zege sprinten."

AFP

De Plus: "Ik genoot zelfs van de pijn in mijn benen"

 "Ik kan niet wachten om de adrenaline en de sfeer in het peloton te voelen. Het wordt geen makkelijke comeback, maar ik ben altijd in voor een uitdaging", liet De Plus vooraf nog weten. En die uitdaging heeft de jonge Belg met beide handen gegrepen. De Plus, die vorig jaar in de Ronde van Lombardije zwaar ten val kwam en eind januari opnieuw voor een lange revalidatie stond toen hij samen met ploegmaats Jungels en Vakoc op training werd aangereden door een vrachtwagen, kleurde mee de finale. 

"De beginfase was een beetje zoeken en tasten. Ik moest het gevoel in het peloton weer te pakken krijgen", aldus De Plus. "Maar na dertig kilometer vergat ik dat ik ooit was weggeweest. Ik voelde me goed en genoot zelfs van de pijn in mijn benen. Dat ik meteen mee ten aanval kon gaan, was een geweldig gevoel na zoveel maanden. Ik verraste mezelf door het zo goed te doen bergop, maar na tweehonderd kilometer sloeg wel de man met de hamer genadeloos toe."

De volgende afspraak voor De Plus is de Ronde van Californië, die 13 mei van start gaat. "De stress en nervositeit die ik vandaag voor de start nog had, is nu helemaal weg. Ik ben nu vooral super gemotiveerd en kijk heel erg uit naar de trip naar Amerika. Nu staan er nog enkele trainingsdagen op het programma en maandag vlieg ik naar Californië. Het is echt geweldig om weer terug tussen de renners en de staf te zijn."

AFP

Naesen: "Onderweg slechtste benen van het seizoen"

Voor Naesen was het zijn eerste wedstrijd sinds Parijs-Roubaix. "Dat ik meteen op het podium sta, is dan ook een leuke verrassing", doet hij zijn verhaal. "Ik stond voor het eerst na mijn klassieke campagne weer aan de start. Deze wedstrijd was dus zeker geen doel op zich. Erger nog, ik had onderweg de slechtste benen die ik dit jaar al gevoeld hebt. En toch sta ik op het podium."

In de Duitse eendagsklassieker kregen de renners traditiegetrouw een pittig parcours voorgeschoteld en een spervuur aan aanvallen zorgde voor een lange finale. "Ik heb echt de hele dag afgezien", vertelt Naesen. "In de slotfase heb ik mezelf opgepept om te blijven volgen en er alles aan te doen om een mooie ereplaats te behalen. En dat is dan ook nog eens gelukt. Via de Ronde van Californië en de Dauphiné ga ik nu de komende weken mijn klimmersbenen zoeken om dan uiteindelijk in de Tour zoveel mogelijk te betekenen voor Romain Bardet."

AFP
Photo News2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Pelkmans Erik

    Plots weer top die Kristof , ....

  • Filip Desmedt

    Volgens Westra is er hier een prijs afgesproken , dat gebeurt steeds zo als ze van elkaar overnemen . Zo kan je van elke wedstrijd zeggen dat hij verkocht is . Spijtig dat Kristoff later zijn piek heeft , had hem graag een rol zien spelen in de voorjaarsklassiekers .