Kristoff: "Dit overstijgt mijn verwachtingen"

Tim De Waele
Het scheelde slechts enkele millimeters met Peter Sagan, maar toch was het Alexander Kristoff die vandaag voor de derde keer mocht vieren in Qatar. Hij staat nu op 11 seconden van leider Niki Terpstra. "Het eindklassement is nog mogelijk maar ik geloof er zelf niet echt in", aldus de Noor.

De dagzege kostte hem vandaag meer energie dan de voorbije dagen. "Ik ben echt moe", stelde hij. "Het gaat er hier in elke rit hard aan toe en vandaag voelde ik me niet zo goed, dus na vier etappes was het niet zo evident om te winnen. Het verschil met Peter is nog kleiner dan gisteren. Veel nieuws kan ik niet vertellen: ik heb blijkbaar de goede conditie te pakken. Ik kwam naar hier zonder ambitie en ik boek hier nu al drie ritzeges, dit overstijgt mijn verwachtingen. Nochtans was het vandaag geen gemakkelijke etappe met opnieuw waaiervorming.

Ook op het eind, 5 km voor de finish, brak het peloton andermaal in stukken. "De ploeg leverde fantastisch werk en bracht me in uitstekende positie om de sprint aan te vatten. Ons plan draaide vandaag goed uit en ik ben mijn ploegmaats zeer dankbaar voor hun harde werk."

Tussensprints
Het eindklassement is nog mogelijk voor Kristoff, die slechts 11 seconden achterstand telt op leider Terpstra. Morgen staan er twee tussensprints op het programma waar er telkens drie, twee en één seconde te rapen vallen. Ook aan de finish zijn er nog bonificatieseconden te winnen, respectievelijk 10, 6 en 4. "Het is speelbaar, maar ik verwacht me er niet meteen aan. Het zal moeilijk worden, ook al wordt het morgen wellicht een sprint."