Kristof Vandewalle start niet meer in vierde rit in Polen

PHOTO_NEWS
Kristof Vandewalle verschijnt vandaag niet meer aan de start van de vierde etappe in de Ronde van Polen (World Tour). De renner van Trek heeft te veel last van een knieblessure en stapt uit de wedstrijd.

Vandewalle, die eind juli vader werd van een zoon, keert dus vroeger huiswaarts dan voorzien. De blessure is nog een gevolg van zijn valpartij in de Giro in de tijdrit van 24 mei. Vandewalle smakte daar hard tegen de grond en brak er zijn vinger. Hij reed de tijdrit uit en finishte nog als twaalfde, maar stapte daags nadien uit de wedstrijd wegens te veel pijn en hinder. Die vingerblessure hinderde hem ook nog nadien, onder meer in de Ster ZLM Toer waar hij vroegtijdig afstapte, maar ook de rug speelt hem sindsdien parten.

"Mijn rug is nog niet helemaal de oude sinds mijn valpartij", zegt Vandewalle. "Dat is een werk van lange adem om die terug in orde te krijgen en blijkbaar ben ik nog niet helemaal hersteld. Als ik zware inspanningen moet leveren, belast ik de verkeerde spieren en krijgt de knie het zwaar te verduren. Dat is jammer. Ik ben ontgoocheld omdat ik hier moet afstappen. Ik hoop dat het allemaal niet te lang meer aansleept."

Vandewalle brak vorig jaar in de Vuelta een rib tijdens de ploegentijdrit op de eerste dag, maar reed die Vuelta nog uit. Vervolgens startte hij op het WK tijdrijden in Richmond waar hij 24ste werd, maar ook daarna hield de pech niet op. Begin oktober werd hij aangereden op training en liep hij een barst op in scafoïde en werd zijn meniscus geraakt. In de Giro van dit jaar was er dan opnieuw die valpartij. "De pech mag eens ophouden", zegt hij. "Sinds de Vuelta van vorig jaar heb ik nog geen twee maanden aan een stuk zorgeloos kunnen fietsen."