Kristof Vandewalle pakt derde titel op rij

Kristof Vandewalle
BELGA Kristof Vandewalle
Kristof Vandewalle (Trek) heeft vandaag voor het derde opeenvolgende jaar de Belgische tijdrittitel veroverd bij de elite. In Hooglede-Gits moest de 29-jarige West-Vlaming wel tot het uiterste gaan om de verrassend sterke Tim Wellens en Pieter Serry achter zich te houden. Philippe Gilbert werd vierde en Stijn Devolder vijfde.

Aanvankelijk was het Serry die de beste tussentijden liet optekenen, al bleven de verschillen met vooral Vandewalle en Gilbert heel klein. Wellens kwam vooral in de slotfase sterk opzetten en dook met een halve seconde onder de tijd van Serry, die al een tijdje zat te wachten in de zogenaamde hot seat.

Toen Gilbert acht seconden te traag was om Wellens en Serry van de eerste twee plaatsen te stoten, kon enkel de titelverdediger nog iets aan het verdict veranderen. Dankzij heel sterke slotkilometers ging hij uiteindelijk nog met zestien seconden onder de tijd van Wellens en Serry.

BELGA

In tegenstelling tot vorig jaar in Maldegem, waar hij al snel zekerheid had over de zege, moest hij deze keer in Hooglede-Gits wel tot de slotkilometers voluit gaan. "Ik had ook niet meteen verwacht dat het even voortvarend zou gaan als vorig jaar", reageerde de 29-jarige hardrijder van Trek.

"Toen kon ik mijn al snel verworven voorsprong gestaag uitbouwen, nu was er zoals verwacht meer weerwerk. Het belangrijkste is echter de titel, niet de manier waarop. Het is niet verwonderlijk dat mannen als Wellens en Serry hier zo goed presteerden. Zij reden de voorbije weken al sterk en komen straks ook in actie in de Giro. Ook Gilbert en Hermans hadden toch wel hun zinnen gezet op deze titelstrijd. Zelf ben ik momenteel niet in topvorm. Wat mij betreft hoeft deze datum niet behouden te blijven, maar dat is altijd een beetje zoeken. In augustus zit je in het vaarwater van de Eneco Tour, nu zitten enkele jongens in Romandië. Nu goed, het is wat het is en ondanks de minder gunstige datum was dit BK voor mij toch een belangrijk doel. Mijn seizoen nu als geslaagd omschrijven, wil ik niet doen. Als er niets meer bijkomt, zal ik op het einde van het jaar toch wel wat ontgoocheld zijn."

BELGA

De uitslag van het Belgisch kampioenschap tijdrijden voor elite, over 44,4 kilometer in Hooglede-Gits.

16 deelnemers

1. Kristof Vandewalle (Trek Factory Racing) de 44,4 km in 56:42

(gem. 46,98 km/u)

2. Tim Wellens op 0:16

3. Pieter Serry

4. Philippe Gilbert 0:24; 5. Stijn Devolder 0:50; 6. Ben Hermans 0:51; 7. Victor Campenaerts 1:33; 8. Jan Ghyselinck 1:38; 9. David Boucher 1:39; 10. Edward Theuns 2:03; 11. Stijn Steels 2:19; 12. Francis De Greef 2:35; 13. Tim De Troyer 3:16; 14. Gaetan Bille 3:41; 15. Guillaume Van Keirsbulck 4:06; 16. Laurent Evrard 4:27. .

BELGA
BELGA