Onze chef wielrennen werpt een blik op favorieten Kristallen Fiets: “Wat een weelde”

De allrounder Van Aert, het supertalent Evenepoel, de oude rot Gilbert en de tijdrijder Campenaerts.
Belga, AFP en Photonews De allrounder Van Aert, het supertalent Evenepoel, de oude rot Gilbert en de tijdrijder Campenaerts.
Philippe Gilbert (37) won de mooiste en Victor Campenaerts (28) reed er één voor de geschiedenisboeken. Wout van Aert (25) werd wereldtop op de weg. En dan was er Remco Evenepoel (19): hij heeft vriend en tegenstander verbaasd. Wie is de beste Belgische wielrenner van 2019?

Kijk vanavond LIVE op HLN.be naar de uitreiking van de Kristallen Fiets!

Het antwoord op die vraag hoort u vanavond uit de mond van Eddy Merckx. Merckx is eregast bij de uitreiking van de Kristallen Fiets en zoals iedereen weet: een betere coureur is er op planeet wielrennen nooit geweest.

Ze zeggen dat er een nieuwe Merckx op komst is. Mensen zeggen zoveel. Remco Evenepoel is nog maar 19 en hij moet nog veel boterhammen eten. Maar hij heeft al een klassieker gewonnen, in San Sebastián. Men kan zeggen dat de rest niet mee deed, of moe was na de Tour de France. Maar je moet het nog altijd doen.

Evenepoel gaat dus de voetstappen van Eddy Merckx drukken, zo wordt beweerd. Afwachten maar. Hij is een zilverenmedaillewinnaar bij het wereldkampioenschap tijdrijden, ook dat heeft hij op zijn leeftijd al klaargespeeld. En hij droomt groot.

Remco Evenepoel na zijn zege in de Clásica San Sebastián.
SOPA Images/LightRocket via Gett Remco Evenepoel na zijn zege in de Clásica San Sebastián.

Voorspelling Wiggins

Victor Campenaerts deed wat Eddy Merckx 47 jaar geleden heeft gedaan. In Aguascalientes - 500 kilometer van Mexico City, waar Eddy Merckx in 1972 het werelduurrecord brak - reed Campenaerts in een uur tijd 55.089 meter ver. Niemand is ooit verder geraakt. Ook Bradley Wiggins niet, de man wiens record Campenaerts verbeterde, precies zoals Wiggins zelf vandaag een jaar geleden voorspelde, toen hij Campenaerts de Kristallen Fiets overhandigde als beste Belgische wielrenner van 2018. Campenaerts was toen Europees kampioen in de discipline. En hij moest het record nog breken.

We zijn verwend met het Belgisch wielrennen in 2019. Greg Van Avermaet had een minder seizoen. Hij won een rit in de Ronde van Yorkshire en ook nog de GP Montréal. Van Avermaet is een viervoudige winnaar van de Kristallen Fiets en hij zal hem dit jaar niet voor de vijfde keer winnen. Maar dat geeft niet.

Eddy Merckx mag het zeggen, vanavond, rond half negen in de VTM-studio’s in Vilvoorde

Het wordt Evenepoel. Of Campenaerts. Of Philippe Gilbert, die Parijs-Roubaix heeft gewonnen. Dat was april en u was dat misschien al vergeten. Gilbert speelde dat klaar op zijn 37ste. Er zijn renners die al voor minder de Kristallen Fiets hebben gewonnen. Gilbert won ook nog twee ritten in de Ronde van Spanje, nadat hij tot zijn grote teleurstelling niet was weerhouden voor de Tour de France. Patrick Lefevere had andere en betere coureurs om naar Frankrijk te sturen. En het was nog waar ook. Zo’n wielerjaar werd het dus. Wat een weelde.

Philippe Gilbert.
BELGA Philippe Gilbert.

Verdomde nadar

Wat had Wout van Aert nog gepresteerd in 2019, was er niet zijn valpartij geweest in de tijdrit van de Tour de France? Vorige winter was hij in de cross geen partij geweest voor Mathieu van der Poel. Maar wat voor een wegseizoen is daar niet op gevolgd? Van Aert won twee etappes in het Critérium du Dauphiné en twee ritten in de Tour de France - de ploegentijdrit telt mee. Hij reed vervolgens te dicht bij een nadarafsluiting in Pau en sneed daarbij zijn bovenbeen open. Waarmee zijn seizoen ongelukkig ten einde kwam.

Volgens sommigen is dat carrièrebedreigend - het valt te hopen van niet. Ook Van Aert kan vanavond zomaar tot beste Belgische wielrenner van 2019 worden gekozen. Eddy Merckx mag het zeggen, vanavond, om half negen in de VTM-studio’s in Vilvoorde.

Op HLN.BE hoeft u niets te missen van de show, die net als vorig jaar gepresenteerd zal worden door VTM-journalist Merijn Casteleyn en Tom Boonen. De livestream van de show start om 19u45, maar ook vroeger zijn we er al bij. Filmpjes en foto’s van de aankomst van de renners en hun gezelschap brengen we vanaf 17u30 in onze liveblog. Op die manier zal u élk hoogtepunt meekrijgen!

Poll

Wie moet volgens u de Kristallen Fiets winnen?

 • Philippe Gilbert 19%
 • Thomas De Gendt 5%
 • Wout van Aert 39%
 • Victor Campenaerts 4%
 • Remco Evenepoel 33%
 • Greg Van Avermaet 0%
Gilbert, Van Aert, Campenaerts, De Gendt, Van Avermaet en Evenepoel.
Photo News, Getty, Belga Gilbert, Van Aert, Campenaerts, De Gendt, Van Avermaet en Evenepoel.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter De Decker

  Ze verdienen alle 4 een trofee

 • De Swijgher Philippe

  Geef hem nog 1 keer aan Philippe Gilbert, daarna kan Remco hem misschien 10 keer winnen.

 • Pieter Verhulst

  Campenaerts toch niet. Een heel jaar voor 1 prestatie. Remco nog pril, Wout zijn seizoen naar de vaantjes en carrière fel afgeremd door te pushen. Philippe mag voor mij, die leeftijd, dat karakter, en nog werken voor de ploeg ook. En anders Stig Broeckx en zijn naasten voor volharding en liefde.

 • Lucas Vanbist

  Evenepoel zijn echte grootheid komt over 3 a 4 jaar. Van Aert staat er nu.