Kristallen Fiets voor ‘Gouden Nicky’: Degrendele verkozen tot beste Belgische renster van 2018

Merijn Casteleyn, Nicky Degrendele, Cathérine Moerkerke en Tom Boonen.
Joel Hoylaerts / Photonews Merijn Casteleyn, Nicky Degrendele, Cathérine Moerkerke en Tom Boonen.
Baanwielrenster Nicky Degrendele houdt aan het jaar van haar grote doorbraak de Kristallen Fiets over. De 22-jarige West-Vlaamse haalde het in de eindafrekening voor veldrijdster Sanne Cant en baan/wegwielrenster Jolien D’hoore. In de gebouwen van Medialaan in Vilvoorde werd Degrendele tijdens het ‘Gala van de Kristallen Fiets’ onder meer beloond voor haar wereldtitel én vice-Europese titel in de keirin, een olympische discipline. Ze kreeg haar trofee uit handen van VTM-journaliste Cathérine Moerkerke.

In 2018 kreeg ons land er een wielerkampioene bij. Nicky Degrendele begon aan 2018 met een keirin-zege op de Wereldbekermanche in het Wit-Russische Minsk en die hoogvorm kon de West-Vlaamse doortrekken naar het WK. In het Nederlandse Apeldoorn schonk ze ons land tot haar eigen verrassing de wereldtitel op de spectaculaire discipline en België viel als een blok voor de guitige West-Vlaamse.

Na het WK, op 21 april om precies te zijn, reisde Degrendele af naar Japan voor een avontuur van twee en een halve maand. Op het programma onder meer vijf keirintoernooien. Voor wie keirin niet kent, het is een discipline in het baanwielrennen waarin de renners of rensters starten achter een derny, die gedurende een aantal rondjes het tempo stilaan de hoogte injaagt. Eens de snelheid van vijftig kilometer per uur bereikt, verdwijnt de gangmaker van de piste en wordt nog vijfhonderd meter gesprint. In Japan leeft de keirin, anders dan in België, enorm.

Nicky Degrendele pakte onder meer de wereldtitel in de keirin in Apeldoorn.
BELGA Nicky Degrendele pakte onder meer de wereldtitel in de keirin in Apeldoorn.

Zilver op EK, zware val in Frankrijk

“Ik ben naar Japan getrokken om me te laten onderdompelen in de keirin-wereld en het was een schitterende ervaring. Ik heb er een heel goede tijd gehad”, blikte de Varsenaarse die tegenwoordig voor BEAT Cycling rijdt al terug op haar avontuur in het land van de rijzende zon. Na haar terugkeer nam Degrendele deel aan het EK baanwielrennen in Glasgow. 

Degrendele startte er zonder veel verwachtingen - “de finale halen is het doel” - maar pakte ook daar een medaille, de zilveren. “Eerst was ik eigenlijk wel teleurgesteld”, bekent Degrendele. “Op de dag van de finale had ik echt goede benen. En als ik daar dan toch sta op dat podium, dan klim ik liever op het hoogste schavotje. Maar gezien mijn voorbereiding was zilver eigenlijk een fantastische oogst. Dus nu kijk ik er wel tevreden op terug.”

In het najaar zou Degrendele vooral WB-manches afwerken, maar een zware val in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines besliste daar eind oktober anders over. Degrendele werd afgevoerd naar het ziekenhuis, waar ze ook de nacht doorbracht. Degrendele herstelt nog van die tuimelperte, maar ze heeft haar trainingen wel opnieuw kunnen hervatten. De blik staat dus weer op de toekomst gericht. “We hebben een plan richting het WK, dat wordt opnieuw hét doel van mijn seizoen. Alles wat ik de komende maanden doe, staat in functie van dat wereldkampioenschap in Polen.” 

Eindstand:

1. Nicky Degrendele 648

2. Sanne Cant 612

3. Jolien D’Hoore 574

4. Githa Michiels 278

5. Shari Bossuyt 198

6. Lotte Kopecky 166

7. Ellen Van Looy 22

8. Sofie De Vuyst 14

9. Perrine Devahive 6

Annelies Dom 6

11. Valerie Demey 4

       Kelly Druyts 4

       Laure Verdonschot 4

14. Nathalie Beckx 2

       Kaat Hannes 2

       Kim Van De Steene 2

Nicky Degrendele pakte onder meer de wereldtitel in de keirin in Apeldoorn.
AFP Nicky Degrendele pakte onder meer de wereldtitel in de keirin in Apeldoorn.

Erelijst Kristallen Fiets voor dames:

2018: Nicky Degrendele
2017: Jolien D’hoore
2016: Jolien D’hoore

Nicky Degrendele en Michelle Hills.
Photo News Nicky Degrendele en Michelle Hills.
Nicky Degrendele.
BELGA Nicky Degrendele.

Degrendele over de Kristallen Fiets: “Een hele eer”

“Ik klop straffe dames en dat vind ik een eer”, aldus Degrendele over haar Kristallen Fiets. “Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht, maar dit is een erg mooie bekroning. Ik ben veel van thuis weg en moet er ook veel voor laten, maar dat is een gewoonte geworden. Mijn doel is om een medaille te winnen in Tokio, maar die koers moet nog gereden worden hé. Ik kan alleen maar mijn best doen en dat zal ik ook doen. Maar deze prijs zorgt zeker en vast voor motivatie.”

Joel Hoylaerts / Photonews

Degrendele over haar jaar: “Het begin was fantastisch”

“2018 was een jaar van veel hoogtes en de val was een dieptepunt”, blikt Degrendele terug. “De start was fantastisch, met mijn WB-zege in Minsk en dan de wereldtitel in Apeldoorn. Een droombegin. Daarna ben ik naar Japan getrokken om me te laten onderdompelen in de keirin-wereld en dat was een schitterende ervaring. Ik heb er een heel goede tijd gehad en daarna pakte ik dan zilver op het EK in Glasgow. Op het moment zelf was ik er niet zo blij mee: als ik daar dan toch sta, had ik liever op het hoogste schavotje willen klimmen. Maar nu kan ik het wel relativeren. Ik mag best trots zijn, want ik was na mijn drie maanden in Japan zonder verwachtingen naar Glasgow getrokken. Een zilveren medaille is altijd mooi en het houdt me scherp in de voorbereiding voor de Olympische Spelen in 2020.”

ANP

De belangrijkste prestaties van Degrendele in 2018:

Overwinningen:

WB keirin in Minsk (Wit-Rusland)
WK keirin in Apeldoorn (Nederland)
Eerste op WK keirin -23 in Aigle (Zwitserland)

Medailles:

Tweede op EK keirin in Glasgow
Derde in de sprint op het EK -23 in Aigle (Zwitserland)

Nicky Degrendele.
BELGA Nicky Degrendele.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Van Den Bossche

  Als je al geklopt wordt door andere Belgische vrouwen , kan je Sanne toch geen kristallen fiets geven.EK trui is ze reeds kwijt en in januari met deze belabberde conditie ook de andere 2 truien. De prijs voor de mooiste glimlach zal ze ook nooit krijgen.

 • Jacques Deschryvere

  Dikke proficiat Nikky. pracht prestatie dit jaar veel beter dan de veldrijders die 2uurtjes per week denken!! de cros te domineren.De buren zijn terug Sanne!! Marianne cross? enzovoort

 • Bruno Zonnekeyn

  Ik versta niet dat iemand met een palmares zoals Sanne Cant niet werd uitgeroepen als beste. Degrendele heeft dat fantastisch gedaan maar heeft verder nog veel te bewijzen. Spijtige zaak, voor mij is dit een verkeerde keuze.

 • danny van camp

  Sanne Cant had de kristallen fiets moeten winnen , voor 2 de x wereldkampioen , Europees kampioen , Belgisch kampioen , superprestige gewonnen en vele andere wedstrijden . wie van de andere kandidaten kan zo'n palmares voorleggen ? voor mij ben je de winnaar Sanne !