Exclusief voor abonnees

Johan Museeuw, vijfvoudig winnaar Kristallen Fiets: “Ik zeg al twee jaar dat Wout gemaakt is om op de weg te koersen” - Van Aert: “Ik doe wat ik leuk vind”

Jan De Meuleneir/Photo News
De Kristallen Fiets als beste Belgische wielrenner van het voorbije jaar, zou dat niet een terechte bekroning zijn voor een seizoen waarin Wout van Aert voor de derde keer wereldkampioen veldrijden werd? Maar ook waarin hij een opgemerkte entree op de weg maakte, met een derde plaats in de Strade Bianche, een negende plaats in de Ronde van Vlaanderen en een derde plaats op het Europees kampioenschap als grote uitschieters. Het is een vraag voor Wout van Aert zelf. En ook voor Johan Museeuw, vijf keer winnaar van de Kristallen Fiets en zelf ooit begonnen als veldrijder.

Wout van Aert: “Veel Belgische renners hebben dit seizoen veel straffere prestaties dan ik neergezet, denk ik. Misschien sta ik tussen die renners wel op mijn plaats. Ik heb een geslaagde combinatie gemaakt van veldrijden met wielrennen op de weg. Misschien wordt dat wel doorslaggevend.”

Johan Museeuw: “Wout is voor de derde keer wereldkampioen veldrijden geworden en dat is het hoogste wat je als renner kunt bereiken. Het gevoel alleen om een jaar in de regenboogtrui te rijden is buitengewoon. Zelf ben ik er niet in geslaagd om mijn wereldtitel te verlengen. Ik werd wereldkampioen in Lugano in 1996 en de dag dat je die trui weer verliest ben je boos en triest tegelijk. Een beetje een begrafenis eigenlijk. Wout heeft zijn trui twee keer verlengd. Ook dit jaar in Valkenburg, waar niemand dat had verwacht. Ik toch niet. Maar jij misschien wel, Wout.”

Van Aert: “Ik was die dag alleen met het WK bezig. Het was moeilijk om, na een winter als die van vorig jaar, nog een keer wereldkampioen te worden. Veel moeilijker dan mijn eerste wereldtitel van 2016 in Zolder, na een seizoen waarin ik de evenknie was van Mathieu van der Poel. Als je een heel jaar geklopt wordt, sta je mentaal niet zo sterk aan de start van een WK. Je kunt natuurlijk geen wereldkampioen worden met de idee: ‘Ik ga mijn best doen, ik zie wel’. Je moet starten met de idee: ‘Ik win’. Dat was niet simpel.”

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy van Puymbrouck

  Van Aert heeft een paar goede uitslagen gereden op de weg maar heeft nog heel veel te bewijzen.Ik geeft vdPoel meer kans om het te maken op de weg dan Wout,als je ziet hoe die NK geworden is dit jaar in de spurt tegen een paar zeer snelle mannen zegt dat meer dan genoeg.Wout zal moeten wegrijden van de anderen wegens niet snel en explosief genoeg en dat zal niet gemakkelijk worden!

 • eric maier

  M VDP heeft zijn explosiviteit aangescherpt met MTB, idem de kracht. Doordat Wout veel voorbereidingen deed vanaf september 2017 voor jet weg-voorjaar en dit jaar weer, kost dat veel explosiviteit. MTB scherpt het aan, wegrennen bot het af, voor de pure snelheid is dat net andersom. Maar dat maakt wel het verschil met M VDP. En de strubbelingen met Nuyens sleept wout ook nog mee al lijkt het van niet.

 • Gino Denil

  Het zijn verschillende disciplines. Het ene is een uur interval. Het andere is uithouding en een grote motor hebben. VDP heeft bewezen dat hij explosiever is en die snelle korte inspanningen beter verteerd. Van Aert heeft bewezen dat hij het langere duurwerk aan kan op zowel een parcours met hellingen als met Vlaamse kasseien. Dat is niet zo veel wegrenners gegeven. Waarschijnlijk kan VDP het ook.

 • François Nuyts

  Van Aert weet ook wel dat hij op de weg nog alles moet bewijzen natuurlijk , ôôk al heeft hij al een paar beloftevolle uitslagen behaald .

 • Rudi Van der Putten

  In het wegrennen kan je je nog wegsteken. In het veldrijden helemaal niet, het is gas open tot aan het einde ,net zoals moutainbiken die nog harder is. Een Sven Nijs heeft in het mountainbiken geen enkel WK gewonnen, dat was voor de Fransman Julien Absalon 8x weg gelegd en twee keer tweedes. Wat Wout betreft kan Museuw gelijk hebben, tegen de kracht en snelheid van een MVDP is geen enkel kruid tegen gewassen momenteel.