De vijf genomineerden voor de Kristallen Zweetdruppel 2012

Jelle Vanendert won 'De Kristallen Zweetdruppel' editie 2011
Jelle Vanendert won 'De Kristallen Zweetdruppel' editie 2011

Naar jaarlijkse gewoonte gaat de sportredactie van HLN.be opnieuw op zoek naar de 'Beste Wielerhelper van het Jaar'. Naar die renner die zijn eigen winstkansen zonder morren opoffert. Deze waterdragers van het peloton houden de grote kanonnen uren uit de wind, malen er niet om om tientallen kilometers op kop te rijden, vinden het niet erg om ettelijke malen met volle bidons te sleuren en kicken er op om de toppers in de beste positie naar de finale te loodsen. HLN.be riep daarom jaren geleden 'De Kristallen Zweetdruppel' in het leven om ook deze renners eens in de picture te zetten. Dit jaar strijden Björn Leukemans, Jürgen Roelandts, Kevin De Weert, Dries Devenyns en Johan Vansummeren voor deze kristallen erkenning.

Photo News

1. JÜRGEN ROELANDTS (LOTTO-BELISOL)
De eerste genomineerde is Jürgen Roelandts. De Bodegemnaar liep in de Tour Down Under een wervelbreuk op die hem het volledige klassieke voorseizoen heeft gekost. Roelandts keerde terug in de Ronde van België eind mei, waarna het kilometer na kilometer de goede richting uitging met de gewezen Belgische kampioen. Net op tijd op niveau in de Ster ZLM Tour en vooral de Tour natuurlijk, waar hij André Greipel naar drie spurtzeges loodste. Trok de goede lijn door in dienst van Tom Boonen en Philippe Gilbert op de Olympische Spelen. Werd daar zelf nog zevende. Op het WK plaatste Roelandts het orgelpunt met een groot aandeel in de wereldtitel van Gilbert. Sloot het seizoen af met winst in de Eurométropole Tour, de vroegere Franco-Belge. Daarna brak hij nog zijn sleutelbeen.

belga
Photo News

2. BJÖRN LEUKEMANS (VACANSOLEIL)
We hebben lang getwijfeld - meer dan bij Roelandts - om Leukemans op te nemen in ons lijstje. De renner van Vacansoleil is meer dan een helper, maar we kunnen echt niet om zijn geweldige prestatie op het WK in Valkenburg. Hoe hij daar zijn maatje Philippe Gilbert piloteerde en vervolgens afzette op de Cauberg was zeer bijzonder. Een kunststukje dat heel veel bijval oogstte bij de wielerfans. Het voorjaar van Leukemans was, tegen de verwachtingen in, niet om over naar huis te schrijven. In de Ronde van Vlaanderen werd hij 14e, in Parijs-Roubaix startte hij niet door een knieblessure. Nadien ging de focus volledig naar de najaarsklassiekers en uiteraard het WK. Via een alternatieve voorbereiding met koersen in Polen en Canada bereidde hij de mundial minutieus voor. Met het gekende gevolg.

belga
BELGA

3. KEVIN DE WEERT (OMEGA PHARMA-QUICK.STEP)
De selectie van Kevin De Weert is logisch. "Er is geen betere helper in het peloton dan Kevin", klonk het onder meer bij Gilbert. Woorden die kunnen tellen. De Weert had een overvolle kalender dit seizoen: de Waalse klassiekers, rittenkoersen als Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië, de Ronde van het Baskenland. En de Dauphiné als laatste rechte lijn naar de Tour. Een Tour die hij aanvatte als pure knecht, als hulpje van de gebuisde Levi Leipheimer. De plannen van Omega Pharma-Quick.Step om met Peter Velits en Leipheimer hoge toppen te scheren mislukten. De Weert richtte zijn blik dan maar op de Vuelta, waar hij voor eigen rekening kon rijden en derde werd op de monsterklim Bola del Mundo. Legde nadien nog mee de basis voor de regenboogtrui van Phil.

BELGA
BELGA

4. JOHAN VANSUMMEREN (GARMIN-SHARP)
Pas getrouwd met zijn Jasmine en bovendien nog een nominatie voor de Kristallen Zweetdruppel in de wacht gesleept. Het zijn topweken voor Johan Vansummeren, manusje-van-alles bij Garmin-Sharp. Zijn seizoen kende dan weer hoogtes en laagtes: top in het voorjaar met onder meer een negende plek in Parijs-Roubaix en een elfde in Gent-Wevelgem, een flop in de Tour na een zware val in de horroretappe naar Metz. Hallucinante beelden waren het toen Summie met gescheurde broek en dik 16 minuten na ritwinnaar Peter Sagan de streep overschreed. Toch bracht de Limburger mét een gebarsten ruggenwervel de Ronde van Frankrijk tot een goed einde. Straffe stoot. Na een verkwikkende (maar korte) rustpauze scherpte hij de conditie aan in de Vuelta. Reed een dijk van een WK, onder meer als waakhond van Tom Boonen.

BELGA
BELGA

5. DRIES DEVENYNS (OMEGA PHARMA-QUICK.STEP)
Belangrijke schakel in de vierklapper van Tom Boonen in het klassieke voorjaar. Maakte mee de koers en fietste zich het snot voor de ogen in dienst van zijn kopman. Kreeg nadien zijn eigen kans in de Waalse klassiekers, maar het vat was al af. Devenyns bouwde langzaam op met de Ronde van Frankrijk als grote doel. Glipte twee keer mee in een succesvolle aanval, maar evenveel keer faalde de minzame Leuvenaar in de afwerking. Die ontgoocheling verwerkte Devenyns met berenwerk in de Eneco Tour. Zijn ploegmakkers Sylvain Chavanel en Niki Terpstra konden er met een tweede en derde eindklassering nét niet optimaal van profiteren. Kwam als vervanger van de geblesseerde Stijn Vandenbergh in de WK-selectie en vervulde zijn taak met glans.

BELGA