Kragh Andersen wint Parijs-Tours na festival aan lekke banden op grindwegen

AFP
Soren Kragh Andersen heeft de 112de editie van Parijs-Tours gewonnen. De Deen van Team Sunweb haalde het in z'n eentje na een wedstrijd over grindwegen die boordevol stak van de lekke banden. Terpstra en Cosnefroy strandden op de dichtste podiumplaatsen.

Terpstra, Kragh Andersen en Cosnefroy begonnen als leiders aan de laatste twintig kilometer van een hertekende Parijs-Tours. De drie hadden zich na enkele passages over grindwegen en korte hellingen afgescheiden. Daarbij veel tumult. Door de wind en de onverharde stroken brak het peloton in vele stukken. Ook flink wat renners kregen met pech af te rekenen. Greipel en Wallays reden lek, ook Gilbert moest aan ploegmaat Senechal een nieuw achterwiel vragen. 

Helaas waren zij toen al met z'n allen geklopt. De winnaar zat vooraan en het was wachten op de eerste versnelling. Uiteindelijk koos de Deen op acht kilometer van de meet zijn moment om zijn kompanen achter te laten. Terpstra en Cosnefroy werkten niet goed samen waardoor de eindzege van Kragh Andersen niet meer in gevaar kwam. De sfeer tussen de Nederlander en de Fransman was ver zoek. Terpstra leerde Cosnefroy een lesje en ging met het zilver aan de haal. Oliver Naesen (AG2R) viel net naast het podium, Gilbert, Vanmarcke en Benoot strandden in zijn zog.

De Deen volgt op de erelijst de Italiaan Matteo Trentin op. Kragh Andersen eindigde vorig jaar als tweede, Terpstra als derde. Tussen Terpstra en Cosnefroy kwam het trouwens wel goed. De twee schudden elkaar vriendelijk de hand op het podium.

Photo News

Organisatie sluit aanpassing van grindstroken in parcours niet uit

De negen grindstroken in de finale van Parijs-Tours beroeren de gemoederen. Verschillende renners reden lek en klaagden na afloop over het nieuwe parcours. De wedstrijdorganisatie van haar kant is tevreden over de editie, maar laat weten in de toekomst aanpassingen niet uit te sluiten.

"Op sommige stukken was het op het randje", gaf sportief directeur Thierry Gouvenou toe. "Ik ben tevreden met het koersverloop, maar ben me ook bewust van de rol die de lekke banden gespeeld hebben. Er waren misschien wat te veel grindstroken. Dat gaan we bijstellen."

"Met de grindstroken hebben we wel iets interessants toegevoegd", onderstreepte Gouvenou ook de meerwaarde van het nieuwe parcours. "We hebben Parijs-Tours zo een punchy karakter gegeven. Ik heb in dit opzicht vandaag heel veel positieve boodschappen gekregen."

AFP

Kragh Andersen verrast met zege: "Ongelooflijk dat ik hier win"

Søren Kragh Andersen (24) heeft zijn vierde overwinning in zijn carrière beet.  Andersen won de voorbije jaren een rit in de Tour des Fjords, een rit in de Ronde van Oman en een rit in de Ronde van Zwitserland in juni van dit jaar. Nu heeft hij ook een semi-klassieker vast. "Hier ben ik ongelooflijk blij mee", vertelde hij in het flashinterview na afloop. "Vorig jaar werd ik nog tweede, ik wilde hier graag winnen, maar ik dacht niet dat het deze editie tot mijn mogelijkheden behoorde. Na de Tour de France beleefde ik enkele moeilijke weken, maar ik bleef de focus behouden en ik ben echt zeer blij, zeer trots dat ik hier de zege pak, mijn eerste klassieker."

Het parcours van Parijs-Tours werd gewijzigd, met zeven hellingen en negen grindstroken in de laatste 60 kilometer. Die grindstroken zorgden voor heel wat lekke banden. "Sommigen vinden dit een gevaarlijk parcours, maar ik hou ervan, ik vind het geweldig om zo te koersen, je moet je gewoon aanpassen aan zo'n parcours."

De Deen sprong weg op zo'n 11 km van het einde. "Veel heb ik niet kunnen genieten van die solo", gaf hij nog aan. "Het was echt zwaar om hier te koersen, ik heb afgezien, vooral in die laatste 10 km en pas op 100 meter van de finish kwam het besef dat ik zou winnen. Ongelooflijk, tegen zo veel sterke renners."

Photo News

Oliver Naesen is geen fan van grindstroken: "Zijn geen veldrijders"

Oliver Naesen eindigde op een vierde stek in Parijs-Tours. "Een mooi resultaat, maar geef mij toch maar het oude parcours, wij zijn geen veldrijders", klonk het na afloop bij de renner van AG2R. "De top 5 is altijd positief", klonk het bij Naesen. "Ik rij nog een goede sprint en word vierde. Dat wil zeggen dat je nog iets in de benen hebt op het einde. Ik had niet mijn beste benen van dit seizoen, maar goed, ik word nog vierde en daar kan ik mee leven."

Voor, tijdens en ook na de koers was veel te doen over het parcours in Parijs-Tours, met negen grindstroken. "Voor mij was dit een beetje overdreven", vond hij. "We zijn geen Mathieu van der Poel of Wout van Aert, we zijn geen veldrijders. Dit was al een mooi parcours, een schone koers waar ofwel de sprinters hun kans konden gaan of aanvallers. Niet elke koers moet een Tro Bro Leon (Franse eendagskoers midden april, ook over onverharde wegen, nvdr.) worden. Er lagen echt grote keien en ik gleed voortdurend uit. Het was misschien mooi op tv om naar te kijken, maar niet echt fijn om voor ons over te koersen. Het is goed dat ze het eens geprobeerd hebben, maar wij zijn geen veldrijders, dat hoeft niet echt." Voor Naesen zit het seizoen er nu op. Hij vertrekt morgen met vakantie naar Griekenland. 

Photo News

Vanmarcke over grindstroken: "Juiste banden kiezen op dit parcours"

Sep Vanmarcke (EF Education First) moest vrede nemen met een zevende plaats in Parijs-Tours. De renner reed een sterke finale, maar miste uiteindelijk de goede vlucht met drie. "Mijn fout", zegt hij zelf daarover. "Telkens Terpstra versnelde vooraan, pikte ik aan", deed hij zijn verhaal bij Eurosport, "maar dat kostte ook krachten en ik zat een beetje op mijn limiet. Ik liet me wat uitzakken daarna in dat groepje en opeens was Andersen dan toch weer weg met Terpstra. Dat was mijn fout en daarna begon nog een lange achtervolging, maar gemakkelijk was het niet en die drie jongens vooraan waren sterk. Al bij al ben ik nog verrast over mijn prestatie vandaag", zei hij nog. "Ik sukkelde wat met ziekte de voorbije weken en trainde niet al te veel, dus mijn verwachtingen lagen hier niet echt hoog. Ik was hier beter dan ik had gedacht."

Parijs-Tours veranderde het parcours. "Ik zou het niet echt vergelijken met een Vlaamse klassieker, het heeft meer weg van Parijs-Roubaix, de grindstroken zijn echt even lastig, en dan heb je ook nog de korte hellingen, een beetje zoals in Vlaamse koersen. Het was echt wel een zware koers, maar ik vond het plezant. Van mij mag dit wel, dit is een mooie keuze die ze gemaakt hebben." Niet iedereen was het eens met dit parcours. Patrick Lefevere liet op Twitter uitschijnen dat zijn ploeg niet meer aan de start zal komen in volgende edities omdat dit "niets meer met wegwielrennen te maken heeft", ondanks het resultaat van zijn ploeg. Veel renners kregen immers af te rekenen met lekke banden. "Tja,", antwoordde Vanmarcke, "bij de meeste renners die lek rijden gebeurt dat wellicht door hun bandenkeuze. Ik reed niet lek, want wij hebben met de ploeg gekozen voor dikkere profielen. Dat is niet comfortabel de eerste 160 kilometer, maar wel veiliger op de grindstroken, dus je mag het niet alleen op de grindstroken steken, het heeft ook te maken met de materiaalkeuze." 

Photo News4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Loek Boumans

  Hoe stom kun je zijn...! Je koerst om te winnen en niet om iemand 'ongevraagd' een lesje te leren. Niki, hoe lang heb je vannacht wakker gelegen van je onprofessioneel gedrag..?

 • Willem Stuyckens

  Weg koers ,met zulke keien ,onverantwoord ,een veldrit met zulke keien zou door de veldrijders ook als te gevaarlijk beschouwt worden.

 • Florent Marien

  Is er nu geen enkele renner die het lef heeft om tegen zulke omlopen te protesteren?

 • Luc Deville

  Spectaculaire beklimmingen en afdalingen, stof vreten of modderduivels, lekke banden bij de vleet is blijkbaar het moderne wielrennen.