KOERS KORT. Van der Poel wordt tweede in Albstadt en heeft olympisch ticket al beet

Mathieu van der Poel
RV Mathieu van der Poel

Van der Poel wordt tweede en heeft olympisch ticket beet

In het Duitse Albstadt is Mathieu van der Poel tweede geworden in de eerste wereldbekermanche in de crosscountry mountainbike van het seizoen. De wereldkampioen van het veld startte als een speer, maar trapte al na één ronde op zijn adem en werd teruggeslagen naar de twaalfde plek. Toen de hemelsluizen opengingen, herleefde de winnaar van onder meer de Amstel Gold Race op en begon hij op het slibberige parcours aan een knappe inhaalrace. 

Hij snelde onder meer wereldkampioen Nino Schurter voorbij, maar meedingen om de winst lukte niet meer. De Zwitser Lukas Flückiger had inmiddels al een aardige kloof en pakte de zege. De strijd om de tweede stek werd wél nog prangend, Van der Poel sprong in de slotronde op het wiel van de Fransman Jordan Sarrou en liet hem in extremis nog achter zich. De tweede stek dus voor de Nederlander, daarmee is hij nu al zeker van een olympisch ticket in Tokio volgend jaar - de top zes was voldoende. Nationaal kampioen Jens Schuermans was de beste Belg op plaats twaalf.

Van der Poel (Corendon-Circus) toonde zich gisteren de beste in de shorttrackwedstrijd, waardoor hij vandaag op de eerste rij mocht starten. Volgende week vrijdag volgt opnieuw al een shorttrack in het Tsjechische Nove Mesto.

Mathieu van der Poel
RV Mathieu van der Poel

Courtney wint bij dames, Michiels vijftiende

De Amerikaanse wereldkampioene Kate Courtney (Scott-Sram) won bij de dames. Belgisch kampioene Githa Michiels werd vijftiende.

Michiels was er in de shorttrackrace op vrijdag niet in geslaagd zichzelf te kwalificeren voor een plaats op de eerste drie startrijen, maar kon in de startronde vandaag meteen opschuiven van de 25ste naar de dertiende plaats. Uiteindelijk finishte ze als vijftiende.

Courtney reed het gros van de wedstrijd alleen aan de leiding, en had ondanks een stevige valpartij op een gladde ondergrond een voorsprong van bijna een minuut op Europees kampioene Jolanda Neff uit Zwitserland. De Oekraïense Yana Belomoina kon vanuit de achtergrond nog naar plaats drie rijden. Nederland plaatste twee rensters in de top vijf: de jarige Anne Tauber (vierde) en Anne Terpstra (vijfde).

Githa Michiels.
epa Githa Michiels.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim rooyakkers

  Waarom toch weer die verdacht makingen,is het afgunst of geen bal verstand van wielrennen.ben blij dat we eens iemand hebben die alle vastgeroeste regels in de wielersport aan zijn laars lapt

 • gerard wauters

  Niet raar dat de jongeren goed rijden, dat is een degelijke lichting. Of wat bedoel je hiermee Tom? Het is eerder raar dat in BV tennis al jaren dezelfde spelers het mooie weer maken, Federer, Nadal, Djokovic...., en de jongeren komen niet echt aan hun enkels. Dat is pas raar.

 • jans van Oosten

  Ja Tom, en Evenepoel die alles wint en opeens gemakkelijk meekan met de profs? Niet raar vermoed ik wegens een Belg? Als je geen verstand hebt van koers houd je dan gewoon stil.

 • Wim Van Gorp

  Ik ben blij dat dankzij Mathieu onze sport eindelijk een beetje aandacht krijgt. Maar de winnaar is Mathias Flückiger en niet Lukas Flückiger zoals in het artikel vermeld.

 • tom vermeulen

  Mathieu van der Poel 24j Egan Bernal 22j Tadej Pogačar 20j jonge renners die eeneens iedereen uit het wiel rijden ?? Julian Alaphilippe die op de poggio een tijd neerzet van in de tijd van epo ?? raar