KOERS KORT. Thibau Nys wint in Bern - Mas pakt de bloemen én de leiderstrui in Guangxi - Ghys geeft verstek voor ploegkoers

BELGA

Nys wint in Bern

Vijf op zes voor Thibau Nys. De zoon van Sven Nys won vandaag de eerste Wereldbekermanche van het seizoen bij de junioren in Bern. Onze landgenoot kwam solo aan na een sterke wedstrijd. Jente Michels en Emiel Verstrynge maakten het Belgische podium vol. Voor Nys is het zijn vijfde zege van het seizoen. In de openingscross van Eeklo moest hij de zege nog aan Lennert Belmans laten. Daarna volgde met Iowa City, Waterloo, Pelt, Gieten en nu dus Bern een mooi reeksje. 

Kuypers eerste Belg bij de beloften in Bern

De Belgische veldrijders speelden geen rol van betekenis in de Wereldbeker bij de beloften in het Zwitserse Bern. Eerste landgenoot werd Gerben Kuypers op plaats 6. De zege was voor de Zwitserse thuisrijder Kevin Kuhn, die van start tot finish aan de leiding reed.

De kopstart kwam op naam van Kevin Kuhn die niet aarzelde en verschroeiend uithaalde. Hij sloeg meteen een kloofje en de rest van de wedstrijd zou niemand hem nog bijbenen. De strijd om de ereplaatsen had meer om het lijf. De Fransen Antoine Benoist en Michael Crispin en de Zwitser Loris Rouiller vochten om plek twee en drie. Voor Crispin ging het al gauw te snel, intussen naderde de Nederlander Ryan Kamp die genekt werd door materiaalpech in het begin van de cross en moest achtervolgen.

Benoist kwam ten val op de balkjes en viel terug, Rouiller zag Kamp naderen voor plaats twee en zakte op het eind wat terug. De Nederlander ging hem voorbij, maar kwam zes seconden te laat voor de dagzege, Rouiller werd derde. Onze landgenoten kwamen er niet bij te pas. Gerben Kuypers was de beste Belg op plek zes, voor Timo Kielich en Toon Vandebosch, Niels Vandeputte werd tiende.

Gerben Kuypers.
Photo News Gerben Kuypers.

Shari Bossuyt en Lotte Kopecky worden zevende in ploegkoers

Shari Bossuyt en Lotte Kopecky zijn als zevende geëindigd in de ploegkoers op het het EK baanwielrennen. De zege na 120 rondes (30 km), verdeeld over tien sprints, was net als vorig jaar op het EK in Glasgow voor het Deense duo. Amalie Dideriksen en Julie Leth totaliseerden 33 punten en bleven daarmee de Britten Katie Archibald en Laura Kenny (31 punten) voor. Amy Pieters en Kirsten Wild, die viel, werden voor eigen volk derde met 23 punten. Bossuyt en Kopecky verzamelden 7 punten. Bij de mannen komen Kenny De Ketele en Fabio Van Den Bossche in actie in de ploegkoers. Van Den Bossche vervangt Robbe Ghys, die wegens ziekte zondagmorgen forfait gaf. Vorig jaar wonnen De Ketele en Ghys het EK ploegkoers.

Shari Bossuyt.
Photo News Shari Bossuyt.

Sasha Weemaes grijpt naast finale in kilometer

Sasha Weemaes heeft zich op de slotdag van het EK baanwielrennen in Apeldoorn niet kunnen plaatsen voor de finale in de kilometer. Weemaes klokte 1:02.166 (gem. 57,909 km/u), waarmee hij de veertiende tijd op twintig deelnemers neerzette. Alleen de top acht stootte door naar de finale. De Fransman Quentin Lafargue reed de snelste kwalificatietijd (1:00.045). De Rus Pavel Yakushevskiy mocht als achtste door met 1:00.966.

Sasha Weemaes.
Photo News Sasha Weemaes.

Manuele Mori hangt na zestien profseizoenen fiets aan de haak

De Italiaan Manuele Mori zet op 39-jarige leeftijd een punt achter zijn wielercarrière. Dat maakte hij bekend in een bericht op de sociale media. Mori mag terugblikken op zestien seizoenen in het profpeloton. Hij debuteerde in 2004 bij Saunier Duval en droeg daarna het shirt van Scott-American Beef (2008), Lampre (2009-2016) en UAE Team Emirates (sinds 2017). De Italiaan nam deel aan veertien grote rondes (9x Giro, 3x Vuelta, 2x Tour) en startte in 38 ‘monumenten’. Zijn mooiste zege behaalde Mori in 2007 toen hij de Japan Cup won.

Manuele Mori, gekscherend in het shirt van Saunier Duval tijdens de Ronde van Qatar.
REUTERS Manuele Mori, gekscherend in het shirt van Saunier Duval tijdens de Ronde van Qatar.

Zieke Robbe Ghys zal Europese titel niet verdedigen in ploegkoers

Robbe Ghys moet door ziekte forfait geven voor de ploegkoers op het EK baanwielrennen in Apeldoorn. Hij wordt in laatste instantie vervangen door Fabio Van Den Bossche, die een tandem zal vormen met Kenny De Ketele. Vorig jaar wonnen Ghys en De Ketele de Europese titel in Glasgow. “Het is een lastige beslissing, maar hey, volgend jaar krijgen we een nieuwe kans. Veel geluk jongens”, reageert Ghys op Twitter.

Kenny De Ketele (links) met Robbe Ghys.
EPA Kenny De Ketele (links) met Robbe Ghys.

Mas bezorgt Deceuninck-Quick Step afscheidscadeau

Enric Mas heeft de koninginnenrit in de Ronde van Guangxi gewonnen. De Spanjaard klom na 161,4 km van Nanning naar Mashan Nongla Scenic Area naar de zege en haalde het voor de Colombiaan Daniel Martinez (EF Education First) en de Italiaan Diego Rosa (Ineos). Mas is meteen ook de nieuwe leider.

De Ronde van Guangxi is voornamelijk een eindejaarsfestival voor de sprinters, dus was het voor de klimgeiten van het peloton uitkijken naar de vierde etappe met de slotklim naar het mooie Mashan Nongla. De finish lag in deze editie een kleine kilometer hoger, in de hoop nog meer spektakel bergop te zien. De slotklim was zo’n 4,8 km lang, al kenden de eerste 1,5 km weinig stijgingspercentages en zat het venijn vooral in de staart.

Cavagna opende de debatten, maar verzamelde nooit meer dan enkele lengtes en toen het echte klimwerk begon, was hij er aan voor de moeite. Tomas Marczynski dichtte het gaatje met een tegenaanval op 1,5 km. Vervolgens waagde Martinez zijn kans, hij kreeg meteen Enric Mas op zijn wiel, waarop Antwan Tolhoek reageerde.

Drie leiders op kop en op zo’n 250 meter speelde Tolhoek alles of niets op het steile gedeelte. Zonder veel succes, hij moest snel weer in het zadel. Martinez zette aan langs de andere kant, Mas reageerde en wist zich finaal van de Colombiaan te ontdoen. Mas is pakte zo zijn eerste overwinning van het jaar in zijn laatste koers voor Deceuninck-Quick Step. Volgend seizoen verkast de Spanjaard naar Movistar. 

Photo News

Mollema wint Japan Cup

Bauke Mollema heeft zijn goede vorm nog eens bevestigd door de 28ste editie van de Japan Cup op zijn naam te schrijven. De Nederlander van Trek-Segafredo haalde het van de Canadees Michael Woods (EF Education First) na een rit van 144,2 km rond Utsunomiya.

Mollema en Woods reden samen naar de streep, maar de 32-jarige Nederlander was de snelste op het laatste stuk vals plat. Het is de tweede zege op korte tijd voor Mollema, die vorige week nog de Ronde van Lombardije won. Kenny Molly (Wallonie-Bruxelles) was eerste Belg op de negende plaats.

BELGA
BELGA1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marcus Camps

    Gaat een mooie loopbaan uitbouwen, op zijn dertigste binnen zijn. Meer moeten we er niet van verwachten blijkbaar. De testen liegen niet, maximale zuurstopopnames zijn wat ze zijn. De wetenschap maakt eigenlijk veel kapot in de sportillusie. Maar voor de romantici onder ons, genieten maar !