KOERS KORT. Sky blijft domineren in Tour of the Alps - Astana met indrukwekkend zevental naar Luik

Tao Geoghegan Hart.
RV Tao Geoghegan Hart.

Cimolai toont zijn snelle benen in Ronde van Castilië en León

 Davide Cimolai heeft de openingsetappe van de Vuelta a Castilla y León (Spa/2.1) op zijn naam gebracht. De Italiaan van Israel Cycling Academy haalde het na 181 kilometer van Belorado naar Castrojeriz in een sprint met een kleine groep voor de Spanjaard Enrique Sanz (Euskadi) en de Fransman Jerome Cousin (Total Direct Energie).

Aanvankelijk werd Carlos Barbero als winnaar aangeduid, maar hij werd door de jury naar de vijfde plaats van de kleine groep teruggezet wegens onregelmatig sprinten. Voor de 29-jarige Cimolai is het zijn eerste zege van het seizoen, zijn zesde in zijn carrière. Hij is meteen ook de eerste leider met vier tellen bonus op Sanz.

Er nemen geen Belgen deel aan de rittenkoers, noch Belgische teams, en met Movistar staat slechts één WorldTour-team aan de start. Vorig jaar kwam de eindzege op naam van Ruben Plaza. 

Team Sky blijft domineren in Tour of the Alps: tweede dagsucces voor Hart

Het houdt niet op voor Team Sky in de Tour of the Alps: Tao Geoghegan Hart boekte zijn tweede ritsucces, de derde winst voor de Britse formatie in vier dagen. De Brit klopte in een sprint met vier Vincenzo Nibali, Rafal Majka en zijn ploegmaat en leider Pavel Sivakov.

In de voorlaatste rit stond er in Italië 134 kilometer en twee stevige beklimmingen op het menu. De eerste 65 kilometer viel het klimwerk relatief mee, dan volgde de Forcella di Brez (5,6km aan 10%) en 30 kilometer later ook de Passo Predaia (11 kilometer aan 7%). In de diepe finale moet er nog een stevige kuitenbijter overwonnen worden: La Puntara is slechts twee kilometer lang, maar heeft stijgingspercentages van gemiddeld 7% en maximum 15%. De laatste drie kilometer zijn vlak.

Het parcours had wat weg van een overgangsetappe, waarbij de vroege vlucht wel eens succesvol kon zijn. Zeven renners waren dan ook gemotiveerd om na een uur koers weg te snellen. Daarbij veel namen die we de voorbije dagen al eens in een ontsnapping tegenkwamen: Andrey Zeits, Alexis Vuillermoz, Aldemar Reyes Ortega, Antonio Nibali, Elie Gesbert, Sergio Samitier en Edoardo Zardini. Uiteindelijk kon ook de Bask Alex Aranburu nog net de aansluiting maken, zo waren ze met acht.

Toch liet het peloton ook vandaag niet begaan en op ruim 20 kilometer van het einde zat hun vlucht er op. Vincenzo Nibali toonde zich net zoals de vorige ritten opnieuw erg offensief, alleen had de Italiaan de pech dat een goede Chris Froome zich opnieuw uit de naad werkte voor leider Pavel Sivakov. Wanneer het werk van de viervoudige Tourwinnaar er op zat, was het de beurt aan Tao Geoghegan Hart. Uiteindelijk was het Rafal Majka die als eerste boven kwam op de Passo Predaia, met Sivakov, Nibali en Hart in zijn zog. 

Ook de finale aanvalspoging van Majka was tevergeefs, zo gingen we naar een sprint met vier waarbij Hart zich opnieuw de snelste wist. Het derde dagsucces voor Team Sky in vier dagen, ook de leiderstrui blijft om de schouders van Pavel Sivakov. Nibali en Majka moesten tevreden zijn met respectievelijk de tweede en derde plaats.

Tao Geoghegan Hart won ook al de openingsrit.
Photo News Tao Geoghegan Hart won ook al de openingsrit.

Panini lanceert eerste Tourversie van stickeralbum

Voor de eerste keer verschijnt er bij Panini, bekend van de voetbalplaatjes, een stickeralbum gewijd aan de Ronde van Frankrijk. Dat meldden Tourorganisator ASO en Panini vandaag. Twee pagina’s zullen volledig gewijd zijn aan Eddy Merckx, die vijftig jaar geleden zijn eerste eindzege vierde in La Grande Boucle.

Het stickerboek bevat onder meer alle 22 teams die deelnemen, de wielrenners, managers en gegevens over de 21 etappes, alsook over de start- en aankomstplaatsen. Onder de 352 te verzamelen stickers zitten ook 32 specials, zoals bijvoorbeeld enkele mythische cols. Voor elke wielerploeg zijn er veertien renners te sparen. ASO en Panini kozen per team een ruime voorselectie van “renners die in aanmerking komen om geselecteerd te worden voor de Tour”.

De Ronde van Frankrijk 2019 wordt op 6 juli op gang geschoten in Brussel, de geboortestad van vijfvoudig Tourwinnaar Eddy Merckx. Twee pagina’s zullen volledig gewijd zijn aan de Kannibaal, die zijn eerste gele trui veroverde in 1969. Het verzamelalbum krijgt nog andere bladzijden die in het teken staan van de geschiedenis van de Tour. Het album, met de winnaar van vorig jaar Geraint Thomas op de cover, is vanaf 4 mei verkrijgbaar. 

Photo News

‘Friends of the Earth’ kondigt protest tegen Ineos (het toekomstige Sky) aan

Volgende week had Jim Ratcliffe gehoopt zijn overname van Team Sky te kunnen vieren in de Ronde van Yorkshire. Alleen is niet iedereen enthousiast over het bedrijf van de rijkste man van Groot-Brittannië: milieuorganisatie ‘Friends of the Earth’ heeft aangekondigd om maskers van Ratcliffe aan toeschouwers uit te delen. De actie is een protest tegen Ineos, het chemische bedrijf en nieuwe hoofdsponsor van de ploeg van Chris Froome en co.

Jim Ratcliffe.
Laenen Jim Ratcliffe.

Aanvankelijk ging de overname van Ineos op 1 mei gebeuren, de dag voor de start van de Ronde van Yorkshire. Uiteindelijk is beslist om de overgang al op 30 april te laten gebeuren, bij de start van de Ronde van Romandië. Op de officiële truitjes van Team Ineos is het wel nog twee dagen wachten, die primeur wordt voor de Ronde van Yorkshire gehouden.

Pozzovivo verwacht geen problemen voor Giro

Domenico Pozzovivo kwam tijdens de Waalse Pijl zwaar ten val. Hij liep onder meer een hersenschudding en meerdere blessures in het aangezicht op. De Ronde van Italië, die op 11 mei begint, komt evenwel niet in het gedrang.

“De dag na een val is het altijd lastig. Maar ik heb er vertrouwen in dat ik hersteld zal zijn voor de start van de Ronde van Italië”, zegt hij vandaag in een videoboodschap van zijn ploeg Bahrain Merida. “Morgen ga ik opnieuw bij de dokter langs. Mits wat goed werk hoop ik zondag op de fiets te zitten.” Dan wordt Luik-Bastenaken-Luik gereden.

De 36-jarige Pozzovivo eindigde al zes keer in de top tien van de Giro. Vorig jaar werd hij vijfde, op acht minuten van roze trui Chris Froome. In 2012 won de Italiaan een etappe. Ook in Luik-Bastenaken-Luik finishte Pozzovivo vorig jaar als vijfde, 39 seconden na winnaar Bob Jungels.

Domenico Pozzovivo.
Photo News Domenico Pozzovivo.

Astana met indrukwekkend zevental in Luik-Bastenaken-Luik

Astana vaardigt ook in Luik-Bastenaken-Luik een indrukwekkend zevental af: Alexey Lutsenko, Jakob Fuglsang, Ion Izagirre, Omar Fraile, Gorka Izagirre, Davide Villella en Luis León Sánchez. Speerpunt Fuglsang zit al een tijdje in bloedvorm, maar de Deen is wel nog steeds op zoek naar zijn eerste klassieke zege. Is het in La Doyenne wél prijs?

Jumbo-Visma start opleidingsploeg in 2020

Vanaf 2020 zal Jumbo-Visma ook een opleidingsploeg in het peloton hebben, dat meldde De Telegraaf deze morgen. Het team zal vooral Nederlandse beloften begeleiden bij hun weg naar de top en zal bestaan uit tien tot twaalf renners. Inspanningsfysioloog Robbert De Groot, die ook al actief was in het Nederlandse voetbal, zal de trainingen van de renners bepalen. Ook in 2007 was hij al trainer van Rabobank. De beloftenploeg zal volgens De Telegraaf nauw samenwerken met het profteam Jumbo-Visma en zal onder de verantwoordelijkheid van ploegleider Merijn Zeeman vallen.

Merijn Zeeman met Wilco Kelderman (toen nog bij Lotto-Jumbo).
Photo News Merijn Zeeman met Wilco Kelderman (toen nog bij Lotto-Jumbo).1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • eric maier

    Lotto Jumbo-Visma gaat dus eigenlijk het rabobank jeugdprogramma vervolgen. Dat werd tijd. Vergeet niet dat de stopzetting van Rabobank leidde tot 2 "nieuwe" teams, Roompot en lotto Jumbo. De splitsing zorgde ook voor problemen en stopzetting voor de jeugdopleiding programma's. Rabobank was samen met medewerking van de KNWU een kei in jeugdopleiding. Mooi dat men hier tracht een gevolg aan te geven, want er zit nog veel talent bij de juniors en beloften.