KOERS KORT. Ronde van Lombardije ingekort - ASO ziet Dauphiné ook als test van veiligheidsmaatregelen voor Tour

BELGA

ASO ziet Dauphiné ook als test van veiligheidsmaatregelen voor Tour

Met de Dauphiné start woensdag voor de renners een belangrijke voorbereidingskoers voor de Tour de France. “Maar dit is ook een test van onze veiligheidsmaatregelen voor de Tour”, aldus Thierry Gouvenou van ASO.

“Twee weken voor de start van de Tour implementeert de Dauphiné de protocollen die door de UCI zijn ontwikkeld in overleg met de lokale autoriteiten”, doet Gouvenou uit de doeken. “Dinsdag is een laatste overleg gehouden met de teams om de veiligheidsmaatregelen toe te lichten.”

“Eigenlijk is het simpel”, vervolgt Gouvenou. “We creëren een bubbel voor de teams met een zeer kleine interactie met de media, de gasten en de fans. De busparking wordt afgesloten aan de start en finish, er komt een mixed zone voor de interviews. We zetten ook een limiet op het aantal personen dat toegang heeft tot de zone aan de finish. De fans worden niet toegelaten in de bevoorradingszone en er komen meer afvalzones voor de renners.”

Ook de podiumceremonie onderging heel wat wijzigingen. “Er komen geen podiumkussen, er is geen interactie tussen de renners en de verschillende sponsors, koerspartners, en lokale politici.”

Tot slot worden mondmaskers verplicht langsheen het parcours, ook voor het publiek als de lokale wetgeving dat toelaat. ASO kan dat laatste dus niet zelf verplichten, maar vraagt via sociale media wel met een ludieke boodschap aan het publiek om zich te gedragen en de richtlijnen te respecteren om de koers en renners te beschermen. “2020, dat is 2 meter afstand houden, 0 handtekeningen vragen, 2 belangrijke opdrachten: gebruik handgel en draag een masker tijdens de wedstrijd langs het parcours en 0 selfies.” 

Thierry Gouvenou naast Tourbaas Christian Prudhomme.
Jan De Meuleneir/Photo News Thierry Gouvenou naast Tourbaas Christian Prudhomme.

Ronde van Lombardije 12 km ingekort

De organisatie van de Ronde van Lombardije heeft vandaag aangekondigd dat de wedstrijd komende zaterdag 12 kilometer korter zal zijn dan oorspronkelijk gepland. Er blijft nog 231 kilometer over, beginnend in Bergamo en met aankomst aan het Comomeer. 

Na de Colle Brianza gaan de renners nu meteen afdalen naar Oggiono. De oorspronkelijke lus via Lecco/Valmadrera, met daarna de terugkeer naar Oggiono, laten ze dus links liggen. De inkorting heeft geen impact op de moeilijkheidsgraad van het parcours. Vorig jaar won de Nederlander Bauke Mollema.

Het parcours van de Ronde van Lombardije.
Il Lombardia 2020 Het parcours van de Ronde van Lombardije.

AG2R haalt na Van Avermaet ook Marc Sarreau en Damien Touzé

Een dag nadat AG2R-La Mondiale de komst van Greg Van Avermaet bevestigde, kondigde het Franse team vandaag opnieuw twee versterkingen aan. Het gaat om de Fransen Marc Sarreau (Groupama FDJ) en Damien Touzé (Team Cofidis). Ze ondertekenden allebei een contract voor twee seizoenen.

De 27-jarige Sarreau is een sprinter met twaalf profzeges op zijn naam, allemaal behaald op Franse wegen. In de voorbije Ronde van Polen was hij een van de renners betrokken bij de zware valpartij in de openingsetappe, met Fabio Jakobsen als belangrijkste slachtoffer. Sarreau raakte gewond aan de schouder en startte niet meer in de tweede etappe.

“Het niveau zal heel hoog zijn met fantastische kopmannen in de klassiekers als Oliver Naesen en Greg Van Avermaet. Het wordt een enorme motivatie om met hen samen te rijden in de grootste wedstrijden op de kalender”, zegt Sarreau. “Zelf hoop ik een zege te behalen in de UCI WorldTour. Hopelijk lukt het met het AG2R-Citroën Team.”

Damien Touzé (24) was ook een slachtoffer van de val in Polen. Hij brak een vinger. “Het project rond de klassiekers met Olivier Naesen overtuigde mij”, zegt de Fransman. “Ik wil op dit vlak vooruitgang boeken en het team aan een zege in een Monument helpen. Ik hou van zo’n wedstrijden en ik denk dat ze mij liggen. Persoonlijk hoop ik een overwinning te behalen. Vorig jaar was ik er op het nationaal kampioenschap (waar hij derde werd, red) al dichtbij. Nu is het aan mij om het waar te maken.”

Photo News1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marc Casier

    Langzaam maar zeker schuift de afstand op. Eerst was het 1.5meter, nu is het al 2 meter. Waar gaat dit eindigen?