Koers kort: Recordreeks veteraan Lotto-Soudal stopt na Giro - vijf Belgische ploegen kleuren Vierdaagse van Duinkerke

Photo News

WB-Aqua Protect-Veranclassic gaat met Kenny Dehaes resoluut voor ritwinst in Vierdaagse van Duinkerke

Kenny Dehaes (WB-Aqua Protect-Veranclassic) was al eens laureaat van de slotrit in de Vierdaagse van Duinkerke en was ook al eens primus in een etappe met start en finish in Saint-Quentin. Hij heeft dus een verleden met de Franse rittenkoers. Maar sportdirecteur Frédéric Amorison heeft nog andere kaarten in de hand om te gaan voor ritwinst.

"Ik denk dat we met deze ploeg deze ambitie mogen hebben. Neen, beter nog, moeten hebben", stelde Amorison. "Kenny Dehaes kan zijn mannetje staan in een massasprint. En dan is er ook nog Maxime Vantomme. Hij kan zich onderscheiden door mee te gaan in een lange vlucht met een klein groepje en het dan af te maken. Voorts hebben wij ook nog Ludwig De Winter, Jimmy Duquennoy, Christophe Masson, Ludovic Robbeet en Julien Stassen aan boord. Er zijn veel verschillende scenario's mogelijk in deze Vierdaagse van Duinkerke. Het weer is alvast een stevige motivatie en winnen in deze rittenkoers staat heel mooi op het palmares."

Photo News

Cofidis met twee Belgen in Vierdaagse van Duinkerke

Het Franse Cofidis heeft met Dimitri Claeys en Kenneth Vanbilsen twee Belgen in de rangen voor de 64e editie van de Vierdaagse van Duinkerke. De kans is groot dat de eerste drie ritten eindigen op een groepssprint en dus wordt de Fransman Nacer Bouhanni als kopman uitgespeeld bij de rode brigade.

"Wielrennen is geen exacte wetenschap. Iedereen zegt wel dat de eerste drie etappes op een massasprint zullen eindigen, maar een zekerheid is dat niet. We zien wel", vertelde ploegleider Alain Deloeuil. "Natuurlijk gaan we de kaart Bouhanni trekken als een groepssprint zich aanbiedt, maar ik ga niet heel mijn ploeg aan het werk zetten om dat te verwezenlijken. Dimitri Claeys en Kenneth Vanbilsen hebben er een goede prestatie in Frankurt opzitten. Ik reken er dan ook op dat ze die lijn in de Vierdaagse van Duinkerke door trekken."

Lotto Soudal rekent op wederoptredende André Greipel

Sportdirecteur Frederik Willems legt zijn renners geen druk op wat betreft de Vierdaagse van Duinkerke. Lotto Soudal bekoorde vorig jaar in deze Franse rittenkoers. Jens Bebusschere won de openingsetappe en mocht enkele dagen de roze leiderstrui dragen. De voormalige Belgische kampioen is er dit jaar niet bij. Hij zit in de Giro. Wel van de partij is André Greipel. De Duitser maakt zijn wederoptreden na de sleutelbeenbreuk dit hij opliep in Milaan-Sanremo.

"André Greipel is terug. En dat is heuglijk nieuws. Hoe sterk André voor de dag zal komen weet ik ook niet. Feit is dat de medische staf het licht op groen heeft gezet", stelt Willems. "Ik leg mijn team geen enkele druk op, ook al staan we met een heel sterk blok aan de start. Moreno Hofland kan net als Greipel rekenen op een sterke eindsprint. Remy Mertz kan misschien eens een kans krijgen om voor zichzelf te werken. En dan zijn er nog Jasper De Buyst en Lawrence Naesen. Die laatste kan zich hier nog eens laten opmerken en dat mogen ook Marcel Sieberg en Enzou Wouters doen."

We bekijken deze Vierdaagse van Duinkerke van dag tot dag. Normaal gezien zullen de ritten tot en met donderdag eindigen op een massasprint. Vrijdag en zeker zaterdag zijn de lastigste etappes met veel klimwerk en zondag zal er wellicht weer traditioneel gesprint worden in de straten van Duinkerke."

André Greipel.
AFP André Greipel.

Recordreeks Hansen stopt na Ronde van Italië

Aan de recordreeks van de Australiër Adam Hansen komt na de Ronde van Italië een einde. De renner van Lotto-Soudal startte in de Giro voor de twintigste keer op rij in een grote ronde. Tegen Cyclingnews zei de 37-jarige Hansen dat de tijd is gekomen om te breken met zijn traditie. "Deze Giro wil ik nog uitrijden, maar dan is het tijd voor verandering."

Hansen neemt een zomerpauze om de batterij op te laden en ontbreekt daarom in de Tour de France. "Ik hoop met deze andere opbouw op eigen successen", verklaart Hansen, die in totaal 27 keer aan de start stond van een grote ronde.

Zijn indrukwekkende reeks begon in 2011 met de Ronde van Spanje. Sindsdien ontbrak Hansen geen enkele keer op de deelnemerslijsten van de drie grote ronden (Giro, Tour, Vuelta). Op zijn palmares staan ritzeges in zowel de Giro (2013) als de Vuelta (2014).

Vorig jaar leek al eens een einde te komen aan zijn recordreeks. Hansen werd in eerste instantie niet geselecteerd voor de Vuelta. Maar doordat ploeggenoot Rafael Valls tijdens een training zijn heup brak, maakte Hansen toch zijn opwachting.

Photo News

UCI bevestigt: Gonzalo Najar wordt betrapt op CERA-gebruik

Het is nu ook officieel: Gonzalo Najar, de Argentijnse eindwinnaar van de Ronde van San Juan (2.1) eind januari, is betrapt op het gebruik van CERA, een derde generatie EPO. Dat maakte de Internationale Wielerbond (UCI) vandaag bekend in een persbericht. Najar leverde zijn positieve plas af op 21 januari, een dag voor de Ronde van San Juan zou beginnen. De Argentijn werd voorlopig geschorst.

De 24-jarige Najar schreef in eigen land verrassend zowel de koninginnenrit als de eindzege op zijn naam. Vorig seizoen kroonde hij zich ook tot Argentijns kampioen op de weg. Ook zijn ploeg- en landgenoot Gaston Emiliano Javier liep tegen de lamp in San Juan. Voor hem gebeurde dat op 23 januari, na de tweede etappe. Javier testte positief op anabole steroïden. De renners hebben het recht een B-staal aan te vragen. 

TDW

Vijf Belgische ploegen kleuren Vierdaagse van Duinkerke

Vanaf morgen tot en met zondag 13 mei wordt de 64ste editie van de Vierdaagse van Duinkerke (2.BC) verreden. Er komen met Lotto-Soudal, Sport Vlaanderen-Baloise, Wanty-Groupe Gobert, WB-Aqua Protect-Veranclassic en Veranda's Willems-Crelan vijf Belgische ploegen aan de start van deze Franse rittenkoers.

Vertrekplaats van de eerste etappe is traditioneel Duinkerke waar morgen in de schaduw van het standbeeld van Jean Bart koers gezet wordt richting La Bassée. Na 56 kilometer wacht de Monts des Cats en twaalf kilometer verderop is de Mont Noir aan de beurt. In La Bassée werken de renners dan nog drie plaatselijke ronden af.

Daags nadien gaat de tweede rit van Le Quesnoy naar Soissons voor een tocht van 173,3 kilometer. In de twee plaatselijke ronden zit telkens de beklimming van de Pasly. Donderdag trekt de karavaan naar de kust met start in Fort-Mahon-Plage. De aankomst van de derde etappe situeert zich in Ecques.

Vrijdag gaat het van Dainville naar Mont Saint Eloi. Een ideale opwarmer voor de 'koninginnenrit' op zaterdag tussen Wormhout en Cassel met daarin de opvolging van de beklimmingen als de Rue du Tambour en de Avenue Achille Samyn. Vermoedelijk zal daar het klassement in een definitieve plooi gelegd worden. Op de slotdag is er immers, na de start in Coulgone, het traditionele rondjes rijden in Duinkerke met aankomst op de Boulevard Sainte-Barbe.

Vorig jaar ging de eindzege er naar de Fransman Clément Venturini. De Fransman zal zijn eindzege niet verdedigen aangezien hij al aan de slag is in de Ronde van Italië. De laatste Belgische eindzege dateert al van 1997 toen Johan Museeuw er de beste was en huiswaarts mocht met de roze leiderstrui.

De deelnemende ploegen

• WorldTour: Ag2r-La Mondiale, Lotto-Soudal, Groupama-FDJ
• Professioneel continentale ploegen: Aqua Blue Sport, Cofidis, Delko Marseille, Direct Energie, Euskadi Basque Country, Gazprom-Rusvelo, Nippo-Vini Fantini, Roompot-Nederlandse Loterij, Sport Vlaanderen-Baloise, Fortuneo-Samsic, Veranda's Willems-Crelan, Vital Concept, Wanty-Groupe Gobert, WB-Aqua Protect-Veranclassic
• Continentale teams: Roubaix-Lille Métropole, St.Michel-Auber 93

De ritten

Dinsdag 8 mei: Duinkerke-La Bassée (165,3 km)
Woensdag 9 mei: Le Quesnoy-Soissons (173,3 km)
Donderdag 10 mei: Fort Mahon Plage-Ecques (172,2 km)
Vrijdag 11 mei: Dainville-Mont Saint Eloi (172,7 km)
Zaterdag 12 mei: Wormhout-Cassel (178,7 km)
Zondag 13 mei: Coulogne-Duinkerke (174,9 km) 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bert Vanmarsenille

    Vreemd dat deze (onbekende) renners meteen geschorst worden, ook al wordt B-staal nog afgewacht en dat Froome en Sky zo mijlenver boven de regels lijken te staan