KOERS KORT. Quick.Step op stage in Calpe - Zabel wordt Performance Manager bij Katusha - Amstel Gold Race verlegt start in Maastricht

photonews

Voormalig topspurter Erik Zabel wordt Performance Manager bij Katusha-Alpecin

De voormalige Duitse sprintbom Erik Zabel wordt komend seizoen de nieuwe Performance Manager bij WorldTour-team Katusha-Alpecin. Dat maakte het team, dat rijdt onder een Zwitserse licentie, vandaag bekend tijdens de teampresentatie in het Duitse Koblenz. De intussen 48-jarige Zabel tekende een contract voor één seizoen en zal zich richten op de voorjaarsklassiekers en de Tour. “Ik kan bij deze nieuwe job mijn ervaring als renner gebruiken om andere renners beter te laten presteren”, liet Zabel zich ontvallen.

De Duitser zal bij Katusha-Alpecin direct samenwerken met zijn zoon Rick, die sinds 2017 de kleuren van het team verdedigt. Rick verwacht echter geen voorkeursbehandeling van zijn vader. “Hij is er voor alle renners en zal zich met iedereen bezighouden. De functie is niet gecreërd, zodat hij zich enkel om mij zou bekommeren.”

Erik Zabel werkte eerder al als sportdirecteur voor Katusha, maar moest die functie in 2013 verlaten na zijn tweede dopingbekentenis. Zabel won in zijn erg succesvolle carrière onder meer twaalf etappes en zes groene truien in de Tour. Hij won ook acht etappes in de Vuelta, vier keer Milaan-Sanremo en een keer de Amstel Gold Race. In 2007 bekende Zabel doping te hebben gebruikt voor de Tour van 1996. In 2013 liet hij weten niet volledig te zijn geweest en verklaarde hij in de periode 1996-2003 op regelmatige basis te hebben gebruikt. 

Quick.Step naar Calpe

Quick.Step trekt volgende week ter voorbereiding op het nieuwe seizoen op trainingsstage naar het Spaanse Calpe. “Dit is de grootste stage van het jaar, want het is de enige keer dat we alle renners en al het personeel op één en hetzelfde moment bij elkaar krijgen. In januari zitten sommige renners immers al in Australië”, verklaart trainer Koen Pelgrim. “We zullen fysieke testen doen om na te gaan wie klaar is en wie nog werk voor de boeg heeft. We zullen de groep indelen in drie formaties. De ene groep focust zich op het sprintwerk, een andere op tijdrijden en nog een andere op de lange afstand.” Quick.Step vertoeft in Calpe van 10 tot 20 december.

UCI legt Burgos-BH drie weken schorsing op

De Internationale Wielerunie (UCI) schorst de Spaanse procontinentale wielerformatie Burgos-BH voor drie weken. Tussen 16 januari en 5 februari mag het team niet deelnemen aan internationale wedstrijden, zo bevestigt de UCI op zijn website. Het nieuws komt niet als een verrassing nadat meerdere renners van de ploeg in opspraak kwamen wegens dopinggebruik. Burgos-BH besliste een tiental dagen geleden zichzelf een schorsing op te leggen als reactie op de positieve testen van Iban Salas (afwijkend biologisch paspoort), David Belda (epo) en Igor Merino (groeihormonen). In plaats van volgend voorjaar deel te nemen aan de Challenge Mallorca en de Tropicale Amissa Bongo, gaat het wielerteam drie weken op sensibiliseringskamp. Daarnaast is de ploeg van plan een intern controlesysteem op poten te zetten.

BELGA

Amstel Gold Race start voortaan op Vrijthof

De Amstel Gold Race verlegt de start in Maastricht van de Markt naar het Vrijthof. Dat plein is groter en biedt meer ruimte voor de voorstelling van de renners in zowel de mannen- als de vrouwenwedstrijd. “We hadden al enkele jaren het Vrijthof op het oog als startlocatie”, aldus de organisatie. “Toen de gemeente Maastricht met het voorstel kwam de start naar dit plein te verhuizen, hebben we direct toegehapt. We zijn zeer verheugd dat we het Vrijthof kunnen betrekken bij de start van de Amstel Gold Race.” De Amstel Gold Race wordt volgend seizoen gereden op zondag 21 april 2019.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.