KOERS KORT. Quick.Step nu ook oppermachtig in Hammer Sprint, Herrada viert in Luxemburg

Deceuninck heer en meester in sprintrace Hammer Series

Deceuninck-Quick.Step heeft vandaag na de Hammer Climb ook de Hammer Sprint gewonnen in Nederlands Limburg. De Belgische formatie verzamelde in Sittard bijna dubbel zoveel punten als BORA-hansgrohe. Jumbo-Visma werd derde.

Acht rondjes van 12,4 km kreeg het peloton voor de wielen geschoven, dat met start en finish in het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard-Geleen. Teams van vijf renners streden tegen elkaar, na elke ronde vielen er punten te verdienen, drie keer ging het om dubbele punten.

Al meteen in de eerste ronde maakt Deceuninck-Quick.Step zijn intenties duidelijk. Sprinter Fabio Jakobsen graaide de volle buit mee. Vanaf de derde ronde pakte ook Yves Lampaert kostbare punten. De Belgische kampioen sloop mee in een groepje met Cameron Meyer, Maciej Bodnar, Owain Doull en Taco van der Hoorn. Pas in de zesde ronde werd het groepje teruggepakt. De voorsprong van de troepen van Lefevere was intussen stevig aangedikt. Sep Vanmarcke zou in het slot nog eens wegspringen, maar tegen de dominantie van The Wolfpack, dat ronde na ronde het merendeel van de punten verzamelde, was niets te beginnen. De slotsprint kwam ook op naam van Jakobsen. Zijn ploeg totaliseerde 1307 punten, BORA-hansgrohe 706, Jumbo-Visma 541.

Morgen staat in Sittard de Hammer Chase, een ploegentijdrit, op het programma. Quick.Step start daarin met 30 seconden voorsprong op BORA-hansgrohe.

Bask Jon Aberasturi wint tweede rit Boucles de la Mayenne

Jon Aberasturi (Caja Rural) heeft de tweede rit in de Boucles de la Mayenne (Fra/2.1) gewonnen. De 30-jarige Bask toonde zich na 179 kilometer van La Croixille naar Lassay-les-Châteaux de snelste in een sprint. Hij haalde het voor de Fransen Hugo Hofstetter en Romain Cardis. Christophe Noppe was met een vijfde plaats beste Belg. De Fransman Thibault Ferasse (Natura4Ever) nam de leiderstrui over van zijn landgenoot Julien Duval.

Na een felle strijd om mee te geraken in de vroege vlucht, wisten uiteindelijk zeven renners te ontsnappen. Dat waren Perrig Quémeneur, Julien Simon, Fabien Schmidt, Tim Naberman, Kévin Le Cunff, Pierre Gouault en Matthias Reutimann. Maximaal gunde het peloton hen vier minuten in een nerveuze wedstrijd. De wind veroorzaakte voortdurend waaiers in het peloton. Onder impuls van AG2R zakte de bonus van de vluchters onder de minuut, maar het was door een aanval van Bryan Coquard en Damien Touzé dat de wedstrijd zou ontploffen en leider Duval in een derde groep zou verzeilen.

Toen de voorsprong van de vluchters was teruggevallen onder de 20 seconden, maakten Bryan Coquard, Thibault Ferasse en Alo Jakin de oversteek naar de laatste koplopers. Met zes gingen ze de slotfase in, maar onder de vod van de laatste kilometer werden ze alsnog opgeraapt en werd er gesprint om de zege.

Aberasturi toonde zich de snelste, goed voor zijn elfde profzege. De vorige boekte hij grotendeels in Aziatische koersen, zoals de Ronde van Korea en de Ronde van Hainan.

De coup van Ferasse bracht hem de leiderstrui op. Hij heeft nu acht seconden voorsprong op de ritwinnaar van gisteren, Mauricio Moreira. Stijn Vandenbergh is vierde op 28 seconden.

Laporte geeft op in Luxemburg, Herrada wint en is nieuwe leider

Christophe Laporte (Cofidis) heeft als leider de strijd moeten staken in de derde etappe van de Ronde van Luxemburg. Op 55 kilometer van de eindmeet in Diekirch stapte de 26-jarige Fransman ziek af. “Vanochtend was Christophe Laporte al ziek. Natuurlijk wil je als leider starten, maar het ging van kwaad naar erger”, verklaarde sportdirecteur Alain Deloeuil. “Hij kreeg last van diarree en moest braken. Bovendien kende hij problemen met de maag. Laporte stopte onderweg even, kroop weer op de fiets, maar zag al snel in dat verder rijden geen zin meer had. We veranderen het geweer nu van schouder en dokteren een andere ploegstrategie uit.”

Jésus Herrada won de rit. De Spaanse renner van Cofidis ontsnapte in de laatste beklimming van de Herrenberg en kwam solo aan in Diekirch. Maurits Lammertink van Roompot-Charles kwam vlak daarna als tweede over de streep. Met de zege heeft Herrada ook de leiding in het klassement overgenomen van Laporte. 

 “Van bij de start lag het tempo al bijzonder hoog. Er waren ook veel aanvallen waardoor het er meteen echt heel nerveus aan toe ging. Spijtig genoeg verloren we onderweg Christophe Laporte maar gelukkig kon ik het afmaken en zijn gele leiderstrui overnemen”, vertelde Herrada.

Cofidis regeert in deze Ronde van Luxemburg. “Dat is inderdaad mooi. Ik had deze rit echt wel al in het rood aangestipt toen ik het roadbook voor het eerst zag. Dit was echt mijn ding, op mijn lijf geschreven, zeker met een aankomst bergop. De eindzege is nog niet binnen. Morgen wacht er opnieuw een heel zware etappe. Het zal niet gemakkelijk worden om mijn leiderstrui te verdedigen,maar we gaan er met de voltallige ploeg wel alles aan doen. Ik hoop morgenavond deze trui nog om de schouders te hebben.”

Ook zieke Terpstra gooit de handdoek in Ronde van Luxemburg

De Nederlander Niki Terpstra (Team Total Direct Energie) gaat vandaag niet meer van start in de derde rit van de Ronde van Luxemburg, zo bevestigde de organisatie. De 35-jarige oud-winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix is ziek en moet daardoor afhaken. In de derde etappe leggen de renners 178,7 km af van Mondorf naar Diekirch. De Fransman Christophe Laporte (Cofidis) draagt de leiderstrui.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.