KOERS KORT. Nederlander valt werelduurrecord Campenaerts aan - Aranburu vervoegt Astana

epa

Rivera win ook slotrit Lotto Belgium Tour, eindzege voor Kröger

Coryn Rivera (Amerikaanse nationale selectie) heeft de derde en laatste etappe in de Lotto Belgium Tour (WE 2.1) gewonnen. De 27-jarige Amerikaanse, donderdag ook al winnaar van de tweede etappe, was in Geraardsbergen na 85,9 kilometer de snelste van een kopgroep van zes. De Duitse Liane Lippert werd tweede, Sofie De Vuyst derde en Lotte Kopecky vierde.

Leidster Mieke Kröger (Duise nationale selectie) finishte als 19e op 0:26 en dat was nipt goed genoeg om de eindwinst op zak te steken. In de eindstand heeft de 26-jarige Duitse 8 seconden voor op Kopecky en 14 op de Française Audrey Cordon Ragot. Rivera werd op 2:33 vierde. De Amerikaanse won het puntenklassement, De Vuyst het bergklassement

Lotte Kopecky, Sofie De Vuyst, Coryn Rivera, Audrey Cordon Ragot, Stine Borgli en Liane Lippert, de eindlauretate van vorig jaar, kleurden de finale. De verstandhouding bij het zestal was opperbest. Vooral Kopecky, tweede in het klassement op 29 seconden van Kröger, had er alle baat bij dat de vlucht zoveel mogelijk afstand nam. Uiteindelijk mochten de zes sprinten voor de ritzege. Op de Vesten van Geraardsbergen kwam Rivera al vroeg op kop en ze hield stand.

Photo News

Spaans talent Alex Aranburu vervoegt Astana

Alex Aranburu rijdt de twee komende seizoenen voor Astana. Dat heeft de wielerformatie laten weten. De 23-jarige Spaanse allrounder komt over van het procontinentale Caja Rural-Seguros RGA.

“Astana liet eerder al zien dat het renners helpt om de volgende stap in hun loopbaan te zetten”, reageert Aranburu. “Ik ben blij dat ik nu de grote stap naar het WorldTour-niveau kan zetten. Ik kijk uit naar het nieuwe seizoen en hoop mijn potentieel te tonen.”

“Alex Aranburu is een interessante renner die op elk terrein uit de voeten kan”, legt algemeen manager Alexandre Vinokourov uit. “Hij heeft een goede sprint in de benen en kan ook in de heuvels en bergen iets neerzetten. Hij liet al enkele veelbelovende dingen zien, benieuwd wat hij in de WorldTour in zijn mars heeft. Alex zal onze ploeg versterken in grote rondes. Dit jaar is hij indrukwekkend in de Vuelta.”

Aranburu finishte dit jaar in de Ronde van Spanje, die zondag eindigt, in de achtste en twaalfde rit als tweede. Hij won ook een etappe in de Ronde van Burgos en het puntenklassement. 

Alex Aranburu (rechts).
AFP Alex Aranburu (rechts).

Reus komt terug uit wielerpensioen om werelduurrecord Campenaerts aan te vallen

Kai Reus wil het werelduurrecord aanvallen. Dat heeft de 34-jarige Nederlander, die in 2016 stopte met wielrennen, bevestigd in het Algemeen Dagblad (AD). Het werelduurrecord staat nu op naam van Victor Campenaerts, die begin dit jaar in Mexico 55,089 kilometer aflegde in een uur.

De juiste locatie en datum zijn nog niet gekozen, maar Reus wil de tijd nemen om zich optimaal voor te bereiden. "Waarschijnlijk wordt het Mexico", zegt hij in AD. "Volgend jaar zal te vroeg zijn, denk ik. Het zal eerder in 2021 worden, maar ik wil me nergens op vastpinnen. Ik moet alles weer opbouwen. In het begin ging dat met horten en stoten. Maar aan de andere kant: je verleert het niet zomaar. Ik ben erachter gekomen dat het talent niet is verdwenen."

Wil Reus Campenaerts van de tabellen fietsen, zal hij beter moeten doen dan de 55,089 kilometer van de Belg eerder dit jaar in Aguascalientes. De Nederlander gelooft alvast in zijn kunnen. "Anders zou ik er ook niet aan beginnen. De rek is er nog niet uit. Het record kan scherper, het plafond is nog niet bereikt. Het gaat verbeterd worden, ik weet alleen niet of ik degene ben die het doet. Met een heel team beginnen we aan een reis naar de start van dat ene uur. Als we daar zijn moet ik het afmaken."

Reus zal het traject op een eerder atypische manier afwerken, zonder wielerploeg. De Nederlander heeft zelf een heel team rond hem verzameld met onder meer trainers, een voedingsdeskundige en mental coach.
De renner zette in 2016 een punt achter zijn loopbaan, toen hij uitkwam voor Roompot. Hij begon zijn wielercarrière bij Rabobank, waar hij in 2007 zwaargewond raakte bij een trainingsrit. Reus werd dagen in een kunstmatige coma gehouden en keek de dood in de ogen. Ruim een jaar later maakte hij een comeback in het peloton. 

EPA1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gino Denil

    Blijkbaar de periode van de comebacks. Of zou het deze van de midlife crisissen zijn.