KOERS KORT. Masnada wint slotrit Tour of the Alps, Sivakov eindwinnaar

Photo News

Cimolai zegeviert opnieuw in Spanje

Ook de tweede rit in de Vuelta a Castilla y Léon is gewonnen door Davide Cimolai: na 170 kilometer van Fromista naar Villada was Cimolai net zoals gisteren de snelste, toen nog na deklassering van Carlos Barbero. Vandaag klopte de Italiaan van Israel Cycling Acadamy in een sprint met negen renners Eduard Grosu en Daniele Bennati. Zo verstevigt Cimolai ook zijn leidersplaats: in het klassement heeft hij nu 15 seconden voorsprong op zijn ploegmaat Guillaume Boivin en 18 seconden op Daniele Bennati.

Masnada wint slotrit Tour of the Alps, Sivakov eindwinnaar

Pavel Sivakov heeft de Tour of the Alps gewonnen. De slotrit ging naar Fausto Masnada, die ook de derde rit al won. De Italiaan was lang virtuele leider, maar kwam uiteindelijk tekort om Sivakov nog van de troon te stoten.

De renners kregen een uitgeregende slotetappe voorgeschoteld en moesten in totaal meer dan 3000 hoogtemeters overwinnen. De laatste kans voor veel ploegen om nog een etappe te winnen, want de voorbije dagen gingen enkel (en vooral) Team Sky en Androni Giocattoli met de bloemen naar huis. Zo ontstond er een ruime kopgroep van 18 renners. Op de eerste van twee beklimmingen richting Collalbo werd vooraan het kaf van het koren gescheiden, er bleven nog zeven renners over: winnaar van de derde etappe Fausto Masnada trok met Dario Cataldo, Nikita Stalnov, Cuadros Morata, Roland Thalmann, Carlos Quintero en Mikel Bizkarrara op pad.

Het peloton werd opgeschrikt door een val van Rafal Majka, zonder erg weliswaar, de derde van het klassement kon zijn plaats in het peloton snel opnieuw innemen. Op de slotklim naar San Genesio (9,4km aan 8,4%) ging het niet snel genoeg voor Masnada, de Italiaan was op dat moment virtueel leider en bracht zo toch wat paniek in het kamp van Team Sky. Enkel Quintero kon de 13de van het klassement nog volgen, het duo kwam als eerste boven op de laatste beklimming, op 25 kilometer van de eindstreep. Ondertussen stak Vincenzo Nibali voor de vijfde dag op rij de lont aan het vuur, leider Pavel Sivakov kraakte, maar brak niet. Zo kon Tao Geoghegan Hart weer aansluiten. Tijd om uit te rusten, kreeg die laatste niet: Hart moest onmiddellijk aan de bak om het gat met Masnada zo klein mogelijk te maken.

Nibali bleef Sivakov het leven zuur maken, maar de Rus kreeg hij er niet af. Het gevaar voor het eindklassement kwam dus van Masnada: tot op 14 kilometer van het einde was de renner van Androni Giocattoli nog virtueel leider, maar de Italiaan had de pech dat Hart zich uit de naad werkte voor zijn Russische ploegmakker. Voor de ritwinst kwamen de favorieten wel te laat, Masnada en Quintero gingen dat onder elkaar uitvechten. Die eerste bleek de sterkste en knalde Quintero in de voorlaatste kilometer uit het wiel, voor de Italiaan zijn tweede overwinning in drie dagen. In het groepje van de favorieten won Alexis Vuillermoz de sprint voor Nibali, Hart, Cattaneo en Sivakov. De Rus wint ook het einklassement, zijn Britse ploegmaat Hart wordt tweede op 27 seconden, Nibali derde op 33 seconden.

Fausto Masnada won ook rit 3.
Photo News Fausto Masnada won ook rit 3.

Cavendish start in Ronde van Yorkshire

Mark Cavendish start in de Ronde van Yorkshire. De 33-jarige sprinter van Dimension Data heeft zijn deelname bij monde van zijn ploeg bevestigd. Cavendish reed vorig jaar al mee in Engeland. Niet toevallig omdat de wedstrijd een deel van zijn roots bezoekt. Cavendish’ moeder is afkomstig van Harrogate, dat is één van de plaatsen die de Ronde van Yorkshire aandoet. “Vorig jaar kon ik echt genieten van het zware, maar mooie parcours. Ik reed de wedstrijd toen voor de eerste keer, ik ben benieuwd hoe het dit jaar zal gaan.” In Yorkshire wordt ‘Cav’ geflankeerd door Nic Dlamini, Bernhard Eisel, Mark Renshaw, Tom-Jelte Slagter en Rasmus Tiller.

Mark Cavendish.
Photo News Mark Cavendish.

Bjorg Lambrecht toont zich al tevreden met plek in de top 20

Bjorg Lambrecht is de relevatie van de jongste heuvelklassiekers. Toch blijft hij voor Luik-Bastenaken-Luik met zijn voetjes stevig op de grond. “Met een plaats in de top twintig zou ik al tevreden zijn”, liet hij weten tijdens de verkenning met zijn ploegmaats.

“De conditie is goed”, begon Lambrecht, die in 2017 Luik-Bastenaken-Luik bij de U23 won. “Ik zit op het niveau dat ik wilde halen, maar ik denk niet dat dat voldoende is om Luik-Bastenaken-Luik te winnen. Renners als Alaphilippe en Fuglsang zijn niet alleen sterker. Ze hebben ook meer ervaring.”

Lambrecht bewees de voorbije week niet enkel goed bergop te kunnen. De 22-jarige Gentenaar beschikt ook over een stevig eindschot aan de meet. “Het doel is met de favorieten bovenkomen op de Roche-aux-Faucons (de slothelling, red.)”, vervolgde Lambrecht. “Als ik me dan nog goed voel, wordt het zaak mee te springen met de juiste ontsnapping.”

Wegkapitein Maxime Monfort twijfelde alvast niet dat Lambrecht ooit kan winnen in Luik. “Hij heeft het potentieel en het talent. Hij is nog jong en moet nog beter worden in zijn positionering en het lezen van de wedstrijd. Maar op een dag kan hij meestrijden voor de overwinning.” 

Photo News

Ambitieuze Wellens gaat niet wachten tot laatste klim: “Wil eerder het verschil maken”

Dankzij een sterke vierde plaats van Bjorg Lambrecht in de Waalse Pijl begint Lotto Soudal met vertrouwen aan de 105e editie van Luik-Bastenaken-Luik. Naast Lambrecht eindigden ook Vanendert en Wellens op de Muur van Hoei nog in de top twintig. Wellens wil zondag op het vernieuwde parcours al vroeg de forcing voeren. “Als je het verschil wil maken, moet je niet wachten tot op de Roche-aux-Faucons (de laatste helling op 15 km van de aankomst, red.)”, aldus de Limburger.

“Ik ben klaar om een rol van betekenis te spelen”, blikte Wellens vooruit. “Mijn vormcurve stijgt en ik denk dat we in onze ploeg met drie leiders sterk aan de start komen. Bovendien moet je in Luik niet noodzakelijk de sterkste zijn om te kunnen winnen.”

Ook zijn ploegmakker Maxime Monfort zag het zitten. “De terugkeer van de drie traditionele hellingen Wanne, Stockeu en Haute-Levée - de voorbije jaren afwezig door wegenwerken - zal al voor een eerste schifting zorgen”, legde de Belgisch-Luxemburger uit. “Je moet daar al goed voorin zitten om niet onnodige energie te verspillen. In de finale hebben we drie kopmannen die zo lang mogelijk moeten meegaan. Ik rij in mijn achtertuin, maar zet mezelf als wegkapitein niet onder druk. We hebben als team voldoende wapens.”

Photo News
Photo News

Robbert de Greef bezweken aan hartaanval

De Nederlandse wielrenner Robbert de Greef (27) van Alecto Cycling Team is overleden. Hij kreeg op 30 maart een hartaanval tijdens de Omloop van de Braakman, een wedstrijd in Zeeuws-Vlaanderen.

"Met veel verdriet moeten we helaas bevestigen dat Robbert vannacht is overleden als gevolg van complicaties na zijn hartstilstand. Bedankt voor alles Robbert, we zullen je nooit vergeten!", staat vandaag te lezen op de website van Alecto Cycling Team.

De Greef was na zijn hartstilstand overgebracht naar een ziekenhuis in Antwerpen, waar hij in een kunstmatige coma werd gehouden. De wedstrijd werd na het incident stilgelegd en vervolgens afgelast. In 2018 kwam De Greef uit voor het procontinentale Roompot-Nederlandse Loterij (vandaag Roompot-Charles). Na een minder seizoen zakte hij af naar het continentale Alecto Cycling Team. In dat shirt werd hij vorige maand tweede in de Ronde van Drenthe na landgenoot Pim Ligthart (Direct Energie).

Robbert de Greef tijdens de Ronde van Drenthe in het Nederlandse Hoogeveen.
Photo News Robbert de Greef tijdens de Ronde van Drenthe in het Nederlandse Hoogeveen.

Herve is startplaats Waalse Pijl in 2020

De Waalse Pijl begint volgend jaar in Herve, zo is vandaag bekendgemaakt. Voor de Luikse gemeente met 18.000 inwoners wordt dat een primeur. De editie van dit jaar startte in Ans. De zege op de Muur van Hoei ging woensdag voor de tweede opeenvolgende keer naar de Fransman Julian Alaphilippe. Hoei is zeker tot 2024 aankomstplaats van de Waalse klassieker.

GMAX AGENCY

Greg Van Avermaet kent zijn ploegmakkers in La Doyenne

CCC heeft vandaag zijn team voorgesteld voor Luik-Bastenaken-Luik (WorldTour) van zondag. De kopman van het Poolse WorldTour-team is opnieuw Greg Van Avermaet. De 33-jarige Oost-Vlaming krijgt met Serge Pauwels nog één landgenoot in dienst mee. Verder bestaat het team van CCC uit de Italiaan Alessandro De Marchi, de Nederlander Laurens Ten Dam, de Tsjech Josef Cerny, de Amerikaan Joey Rosskopf en de Duitser Jonas Koch.

“Ik ben blij met mijn conditie”, blikte Van Avermaet vooruit. “Ik ben er in geslaagd mijn vorm van de kasseiklassiekers te behouden. Met de nieuwe finish in Luik in gedachten, denk ik kans te maken op een goed resultaat. Ik zal zeker niet starten als favoriet, maar ben wel heel gemotiveerd mijn klassiek seizoen goed af te sluiten.”

Van Avermaet’s voornaamste luitenant zal waarschijnlijk Alessandro De Marchi worden. Hij werd vorige zondag nog zevende in de Amstel Gold Race. Voor Van Avermaet wordt het zijn vijfde deelname in La Doyenne. Een zevende plaats bij zijn debuut in 2011 is vooralsnog zijn beste uitslag.

Photo News

Viervoudig winnaar Alejandro Valverde is kopman bij Movistar

Wereldkampioen Alejandro Valverde leidt de selectie van Movistar voor de 105e Luik-Bastenaken-Luik (WorldTour), die zondag wordt gereden. De Spanjaard won de klassieker al vier keer (in 2006, 2008, 2015 en 2017).

De net 39 geworden Valverde zal kunnen rekenen op de diensten van landgenoot Mikel Landa. Die werd onlangs zevende in de Ronde van het Baskenland en eindigde vorig jaar bij zijn debuut in La Doyenne als 59e.

Landa is de enige renner in de selectie die woensdag niet startte in de Waalse Pijl. Het team bestaat verder uit de Costaricaan Andrey Amador, de Colombianen Carlos Betancur en Winner Anacona en de Spanjaarden Carlos Verona en Imanol Erviti.

Selectie:

Andrey Amador (CRi), Winner Anacona (Col), Carlos Betancur (Col), Imanol Erviti (Spa), Mikel Landa (Spa), Carlos Verona (Spa) en Alejandro Valverde (Spa)

GMAX AGENCY2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • patrick isenborghs

    eric in nederland zijn er 3 x meer renners dan hier, en waarom dienen die nabestaanden van de 4 overleden renners van de zelfde ploeg dan geen klacht in zodat er een serieus onderzoek kan starten , klopt iets niet

  • eric maier

    Toch vraagtekens bij het Nederlandse wielrennen in de lagere afdelingen en de belften. In de laatste 3 jaar zijn er bij de beloften en prof - procontinentale teams in NEderland, minstens 7 overleden met hartstilstand. Vooral bij e beloften is daar 1 team dat de laatste 5 jaar minstens 4 renners verloren heeft en 2 die moesten stoppen met "gezondheidsproblemen" aka hartafwijking. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat daar toch iets experimenteels aan de gang is.