KOERS KORT. Luke Rowe verlengt contract bij Team Ineos - Deceuninck-Quick.Step rekent op Bennett voor ritzeges in de Emiraten

Photo News

Proloog Giro over oudste brug Boedapest

De Kettingbrug van Boedapest is opgenomen in het parcours van de openingstijdrit van de Ronde van Italië. De oudste brug van de Hongaarse hoofdstad was eerst niet meegenomen in de 8,6 kilometer lange race tegen de klok omdat er renovatiewerkzaamheden zouden worden uitgevoerd. De organisatie van de Giro heeft overeenstemming bereikt met de lokale autoriteiten dat de beroemde brug over de Donau, in 1849 voltooid, alsnog een prominente rol speelt.

De Kettingbrug is een van de beeldbepalende bouwwerken in Boedapest, waar de Giro op 9 mei van start gaat. Na de tijdrit volgen nog twee etappes in Hongarije waarna de karavaan zich verplaatst naar Italië.

Luke Rowe verlengt contract bij Team Ineos

Luke Rowe heeft zijn contract bij de Britse WorldTour-formatie Team Ineos met vier seizoenen verlengd, zo maakte het team donderdag bekend.

De 29-jarige Welshman zit al sinds het prille begin bij het toenmalige Sky, waar hij op de eerste rij zat om zijn ploegmakkers Chris Froome (2015, 2016 en 2017), Geraint Thomas (2018) en Egan Bernal (2019) de Tour te zien winnen, al werd hij vorig jaar wel uit koers gezet na een opstootje met Tony Martin. Ook Bernal ligt tot 2023 vast hij Ineos.

“Bij deze ploeg heb ik mijn eerste stappen gezet als prof”, vertelde Rowe in een mededeling van het team. “Dit is het beste team ter wereld als je kijkt naar hoe ze omgaan met hun renners en dat was voor mij doorslaggevend bij de beslissing. Ik kijk uit naar dit nieuwe hoofdstuk bij Ineos.” 

Photo News

Deceuninck-Quick.Step rekent op Bennett voor ritzeges in de Emiraten

Deceuninck Quick-Step rekent ook in de UAE Tour (WorldTour) op de snelle benen van Sam Bennett voor ritzeges. De Ierse kampioen was dit seizoen al succesvol in de openingsetappe van de Tour Down Under (WT) en de Race Torquay.

“Ritwinst is het eerste doel en met Bennett hebben we daarmee een topfavoriet in huis”, zegt sportdirecteur Geert Van Bondt. “Ik besef wel dat het niet evident zal zijn, want er staan veel topsprinters aan de start.”

Voor het klassement schuift de Belgische formatie op James Knox. Vorig jaar was de 24-jarige Brit achtste in de eerste editie van de UAE Tour. “Het parcours moet hem liggen. Maar we leggen geen druk op zijn schouders, we zien wel hoe het loopt.”

Stijn Steels, Pieter Serry, de Nieuw-Zeelander Shane Archibold, de Italiaan Mattia Cattaneo en de Deen Michael Morkov maken de selectie van Deceuninck - Quick-Step compleet. De UAE Tour start zondag 23 februari in Dubai en eindigt zaterdag 29 februari in Abu Dhabi.

Nieuw proces voor ‘dokter Mabuse’ Bernard Sainz

Een Parijse onderzoeksrechter heeft de Fransman Bernard Sainz voor nieuwe feiten doorverwezen naar de correctionele rechtbank. ‘Dokter Mabuse’ werd eerder immers gefilmd met een verborgen camera terwijl hij dopingadvies gaf, zo vernam persbureau AFP donderdag uit gerechtelijke bron.

De 76-jarige Sainz moet voor de correctionele rechtbank verschijnen wegens illegale uitoefening van het beroep van arts en daarbij is hij in staat van wettelijke herhaling. Daarnaast zal hij ook vervolgd worden wegens de onwettelijke uitoefening van het beroep van apotheker en hulp bij het gebruik van verboden middelen bij sporters of bij sportmanifestaties.

Het gerechtelijk onderzoek werd geopend na een documentaire met verborgen camera in het programma Cash Investigation op de Franse tv, in 2016. Sindsdien werd ‘dokter Mabuse’ al veroordeeld voor andere feiten. In februari 2019 kreeg hij een gevangenisstraf van twaalf maanden met uitstel voor inbreuken tegen de antidopingwetgeving in het semiprofessionele en amateurwielrennen. Sainz kwam daarmee goed weg, want op 5 september 2017 werd hij door de correctionele rechtbank in Caen daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden en een boete van 20.000 euro. Op 12 december 2018 had het parket-generaal nog een gevangenisstraf van dertig maanden gevraagd, waarvan twaalf maanden met uitstel.

De zelfverklaarde natuurgeneeskundige werd ervan beschuldigd tussen mei 2007 en november 2010 amateurwielrenners en renners van semiprofessioneel niveau een dopingprotocol opgelegd te hebben. Hierbij zou de Fransman zichzelf gevoelig verrijkt hebben.

Sainz, die in het verleden in België naam verwierf omwille van zijn beruchte samenwerking met de betreurde Frank Vandenbroucke, kreeg in 2014 al een celstraf van twee jaar, waarvan twintig maanden voorwaardelijk, voor het stimuleren van dopinggebruik. Het jaar voordien moest hij drieduizend euro boete betalen in een zaak rond verboden middelen bij paarden. 

Räim wint openingsetappe Tour of Antalya

Mihkel Räim heeft de eerste rit in de Tour of Antalya gewonnen. De Est van Israel Start-Up Nation was in een massasprint sneller dan Marko Kump (Adria Mobil) en onze landgenoot Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise). Räim is ook de eerste leider. In 2018 won hij in ons land de eerste en enige editie van de Great War Remembrance Race.

Räim (midden) haalt het voor Kump (links) en Van Rooy (rechts).
Photo News Räim (midden) haalt het voor Kump (links) en Van Rooy (rechts).



Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.