KOERS KORT. Geen Belgische medaille bij dames op EK veldrijden - Pidcock troeft Iserbyt af - Meeussen én Nys pakken eremetaal bij junioren

Iserbyt.
Photo News Iserbyt.

Oranje boven bij de vrouwen

Annemarie Worst heeft haar eerste Europese titel beet. Eerder kroonde ze zich tot wereldkampioene bij de beloften in het veld in Bieles in 2017, nu mag ze de trui van Europees kampioene bij de vrouwen elite een jaar dragen.

De 22-jarige Nederlandse, met roots in het mountainbike, viel vorig jaar met een vierde plek net naast het podium. Nu schoot ze meteen de hoofdvogel af, voor haar landgenotes Marianne Vos en Denise Betsema. “Ik was al een tijdje op dreef”, zegt de winnares van de Superprestige in Gieten. “Ik droomde van deze trui, maar om het dan ook nog eens voor elkaar te krijgen. Dat is echt wel bijzonder. Ik was vooraf zelfs een beetje zenuwachtig, maar gelukkig viel die spanning snel van me af zodra we van start gingen.”

Worst werd als eens wereldkampioene bij de beloften. “Maar die trui heb ik nooit echt kunnen showen, nu mag ik dat wel doen, nog een heel jaar lang. Ik kan bijna niet geloven dat ik gewonnen heb, hier voor eigen volk. Het publiek was echt geweldig. Dit was een snelle, maar ook lastige wedstrijd. Ik maakte de koers hard, probeerde telkens het verschil te maken in het bos, maar dat lukte me nooit. Op het eind kreeg ik dan wel een gaatje en ben ik er voluit voor gegaan.”

Vos nam vrede met zilver. “Ik merkte al snel dat het voor mij lastig was om het verschil te maken. Ik had ook geen super benen. Op het einde probeerde ik te redden wat er te redden viel, maar ik kreeg het gaatje niet dicht. Annemarie Worst was duidelijk de sterkste. Mooi dat er zoveel oranje van voren te zien was, alleen jammer dat ik het niet haal.”

In principe knijpt Vos er nu drie weken tussenuit, om op 25 november te hervatten in de wereldbeker van Koksijde. Ze kiest er dus voor om de week voordien niet te starten in Tabor, ook al staat ze aan de leiding in de Wereldbeker.

Photo News

Cant: “Geen superdag”

“In het begin van de wedstrijd liep ik misschien een beetje achter de feiten aan”, gaf Sanne Cant toe na de wedstrijd. “Daarna kwam ik wel dichter, kreeg ik het goede gevoel te pakken maar het was ook een tactische wedstrijd, heel snel en er werd heel wat gewrongen. Dat ligt me niet echt en ik had ook geen superdag.”

Annemarie Worst muisde er vanonder in de voorlaatste ronde. “Vos probeerde het gat te dichten, Betsema ook, maar het lukte hen niet en zelf had ik ook geen superbenen. Annemarie toonde zich dit seizoen al verschillende keren, ze is vandaag de terechte winnares. Het is jammer dat ik die Europese trui moet afstaan, maar gelukkig mag ik nog zeker tot eind januari die regenboogtrui dragen.”

Sanne Cant.
Photo News Sanne Cant.

Tom Pidcock onttroont Eli Iserbyt bij beloften

Tom Pidcock is de nieuwe Europese kampioen veldrijden. De Brit soleerde in Rosmalen naar de zege. Hij haalde het met halve minuut voorsprong op titelverdediger Eli Iserbyt en de Fransman Antoine Benoist.

Pidcock versus Iserbyt, dat was het duel om naar uit te kijken vooraf bij de beloften en beide favorieten maakten hun rol ook waar. Het was de Brit die de snelste start nam en als eerste het veld indook, maar Iserbyt toonde zich waakzaam en pikte meteen aan. Ook de Fransman Antoine Benoist schoof mee.

Pidcock was evenwel op een missie en wilde zijn zilveren medaille van vorig jaar en teleurstellende WK van dit jaar zo snel mogelijk vergeten. Hij schudde een paar versnellingen uit de benen en Iserbyt moest een gaatje laten. Iets voor halfweg cross telde de Brit al negen seconden voorsprong.

Toch gaf Iserbyt zich niet zomaar gewonnen. Lange tijd schommelde het verschil tussen 7 en 10 tellen. Pidcock mocht het tempo niet laten zakken, al brak de veer finaal dan toch bij de West-Vlaming en ging de Brit de laatste ronde in met 22 tellen bonus. De Europese trui voor Pidcock dus, Iserbyt moest vrede nemen met zilver, het brons was voor Benoist.

Photo News

Iserbyt: “Niet echt veel punch in de benen”

Iserbyt reisde naar Nederland af om zijn titel te verlengen, maar hij delfde het onderspit tegen Tom Pidcock, de Brit die hij vorig jaar nog versloeg in de sprint om de Europese trui. “Ik had vandaag niet echt veel punch in de benen”, moest hij toegeven. “Mijn start was niet al te best en pas in de tweede ronde kon ik vooraan de aansluiting maken.”

“Pidcock bleef maar geven en ik had moeite om zijn tempo te volgen. Ik wilde na elke bocht wel versnellen, maar ik had gewoon niet voldoende kracht in de benen. Hij was de sterkste. Ik ben ontgoocheld, maar ik ben blij dat ik nog altijd met de regenboogtrui mag rondrijden. Dat is een pleister op de wonde.”

Iserbyt reed donderdag ook de Koppenbergcross, Pidcock niet. “Dat mag geen excuus zijn”, vindt hij zelf. “Als je topsporter bent, moet je er enkele dagen later opnieuw kunnen staan. Ik voelde me vanmorgen ook voldoende gerecupereerd. Het is ook waar dat ik dit seizoen wat meer de focus leg op mijn wedstrijden bij de profs, maar ook dat mag geen excuus zijn. Ik had gewoon geen topdag en vandaag was Tom gewoon beter. Het is geen schande om van hem te verliezen.”

BELGA

EK-podium kleurt volledig oranje bij vrouwelijke beloften

De Nederlandse Ceylin del Carmen Alvarado heeft de Europese veldrittitel bij de vrouwen beloften (U23) veroverd. Ze haalde het voor eigen volk in Rosmalen solo voor haar landgenotes Inge van der Heijden en Fleur Nagengast. Marthe Truyen werd de beste Belgische op de tiende plaats.

Del Carmen Alvarado volgt op de erelijst de Italiaanse Chiara Teocchi op. Die sprintte vorig jaar in Tabor naar goud voor Laura Verdonschot.

Photo News

Nederlander Pim Ronhaar is beste junior op EK veldrijden, Witse Meeussen en Thibau Nys mee op podium

Pim Ronhaar heeft zich voor eigen volk gekroond tot Europees kampioen veldrijden bij de junioren. De Nederlander haalde het in Rosmalen voor onze landgenoten Witse Meeussen en Thibau Nys.

Het was Meeussen die als eerste het veld indook op het domein Autotron in Rosmalen. De renner van het Callant-Dolticini team nam de kop, vier andere Belgen en enkele Nederlanders volgden gezwind.
Meeussen, onlangs nog winnaar van de Wereldbeker in Bern en de Superprestige in Ruddervoorde, bepaalde het tempo, samen met zijn ploegmaat, maar Nederlander, Pim Ronhaar. Vijf anderen pikten aan bij wie drie landgenoten: Ward Huybs, Thibau Nys en Jelle Vermoote, voorts nog de Tsjech Jakub Toupalik en de Nederlander Luke Verburg.

Iets voor halfweg cross versnelde Ronhaar een paar keer, enkel Meeussen wist zijn wiel te volgen, maar met nog drie rondes voor de boeg zou ook onze landgenoot tegen een achterstand van zes seconden aankijken. Ronhaar bouwde zijn voorsprong verder uit, Meeussen liep weg bij de rest, de vijf anderen streden voor het brons.

Ronhaar soleerde zo naar het goud. Veertien tellen later werd het zilver voor Meeussen, de sprint voor plek drie werd gewonnen door Thibau Nys, die na zijn allereerste EK een bronzen medaille mee naar huis mag nemen.

Nys: “Brons was hoogst haalbare”

Het goud en zilver ging op het EK veldrijden in Rosmalen naar de Nederlander Pim Ronhaar en Witse Meeussen, beiden tweedejaarsjunioren. Thibau Nys pakte knap brons in zijn eerste jaar bij de junioren. “Dit was het hoogst haalbare, hier ben ik heel tevreden mee”, reageerde hij.

Papa Sven Nys toonde zich na afloop bijzonder trots. “Thibau heeft er het maximum uitgehaald, een verstandige koers gereden en die medaille op karakter gewonnen, want ik zag dat hij het niet onder de markt had onderweg. Op het eind rijdt hij een slimme koers en pakt hij het brons in de sprint. Dat is mooi, in zijn eerste jaar als junior. Pim en Witse zijn tweedejaarsjunioren, jongens met meer kracht. Thibau is nog altijd maar 15 jaar en dat speelt toch in deze categorie. Ik denk dat hij heel trots mag zijn op deze medaille en ik ben ook heel fier. Ik had dit toch niet echt verwacht.”

Zoonlief Thibau toonde zich meer dan tevreden met het brons. “Het was een slopende wedstrijd en zeker in de laatste ronde, maar toen die finish in zicht kwam, draaide ik een knop om, ging ik door een muur en pak ik alsnog die medaille. Dit was het hoogst haalbare. Ik ben echt heel tevreden, want tijdens de cross zelf was ik een tijdje op de sukkel. Ik ben gevallen, eens achter een paaltje blijven hangen en in het zand draaide het niet goed. Het was zeker geen perfecte wedstrijd en toen ik eindelijk wat op dreef kwam, waren Ronhaar en Meeussen al weg. Maar goed, brons is een mooi resultaat in mijn eerste EK bij de junioren. Ik kom nog kracht tekort tegenover die tweedejaars. Vooral in het zand voel ik het verschil en ook als zij eens stevig doortrekken, hang ik meteen aan de rekker. Ik moet gewoon nog groeien en sterker worden. Mijn derde plek is alvast zeer hoopgevend, maar de weg naar de profs is nog lang.”

Brons dus voor de jongste Nys die tijdens het EK opnieuw gevolgd werd door een cameraploeg voor een tweede seizoen van DNA Nys dat komende winter wordt uitgezonden.

<div style=" display: flex; flex-direction: row; align-items: center;"> <div style="background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; flex-grow: 0; height: 40px; margin-right: 14px; width: 40px;"></div> <div style="display: flex; flex-direction: column; flex-grow: 1; justify-content: center;"> <div style=" background-color: #F4F4F4; border-radius: 4px; flex-grow: 0; height: 14px; margin-bottom: 6px; width: 100px;"></div> <div style=" background-color: #F4F4F4; border-radius: 4px; flex-grow: 0; height: 14px; width: 60px;"></div></div></div><div style="padding: 19% 0;"></div><div style="display:block; height:50px; margin:0 auto 12px; width:50px;"><svg width="50px" height="50px" viewBox="0 0 60 60" version="1.1" xmlns="https://www.w3.org/2000/svg" xmlns:xlink="https://www.w3.org/1999/xlink"><g stroke="none" stroke-width="1" fill="none" fill-rule="evenodd"><g transform="translate(-511.000000, -20.000000)" fill="#000000"><g><path d="M556.869,30.41 C554.814,30.41 553.148,32.076 553.148,34.131 C553.148,36.186 554.814,37.852 556.869,37.852 C558.924,37.852 560.59,36.186 560.59,34.131 C560.59,32.076 558.924,30.41 556.869,30.41 M541,60.657 C535.114,60.657 530.342,55.887 530.342,50 C530.342,44.114 535.114,39.342 541,39.342 C546.887,39.342 551.658,44.114 551.658,50 C551.658,55.887 546.887,60.657 541,60.657 M541,33.886 C532.1,33.886 524.886,41.1 524.886,50 C524.886,58.899 532.1,66.113 541,66.113 C549.9,66.113 557.115,58.899 557.115,50 C557.115,41.1 549.9,33.886 541,33.886 M565.378,62.101 C565.244,65.022 564.756,66.606 564.346,67.663 C563.803,69.06 563.154,70.057 562.106,71.106 C561.058,72.155 560.06,72.803 558.662,73.347 C557.607,73.757 556.021,74.244 553.102,74.378 C549.944,74.521 548.997,74.552 541,74.552 C533.003,74.552 532.056,74.521 528.898,74.378 C525.979,74.244 524.393,73.757 523.338,73.347 C521.94,72.803 520.942,72.155 519.894,71.106 C518.846,70.057 518.197,69.06 517.654,67.663 C517.244,66.606 516.755,65.022 516.623,62.101 C516.479,58.943 516.448,57.996 516.448,50 C516.448,42.003 516.479,41.056 516.623,37.899 C516.755,34.978 517.244,33.391 517.654,32.338 C518.197,30.938 518.846,29.942 519.894,28.894 C520.942,27.846 521.94,27.196 523.338,26.654 C524.393,26.244 525.979,25.756 528.898,25.623 C532.057,25.479 533.004,25.448 541,25.448 C548.997,25.448 549.943,25.479 553.102,25.623 C556.021,25.756 557.607,26.244 558.662,26.654 C560.06,27.196 561.058,27.846 562.106,28.894 C563.154,29.942 563.803,30.938 564.346,32.338 C564.756,33.391 565.244,34.978 565.378,37.899 C565.522,41.056 565.552,42.003 565.552,50 C565.552,57.996 565.522,58.943 565.378,62.101 M570.82,37.631 C570.674,34.438 570.167,32.258 569.425,30.349 C568.659,28.377 567.633,26.702 565.965,25.035 C564.297,23.368 562.623,22.342 560.652,21.575 C558.743,20.834 556.562,20.326 553.369,20.18 C550.169,20.033 549.148,20 541,20 C532.853,20 531.831,20.033 528.631,20.18 C525.438,20.326 523.257,20.834 521.349,21.575 C519.376,22.342 517.703,23.368 516.035,25.035 C514.368,26.702 513.342,28.377 512.574,30.349 C511.834,32.258 511.326,34.438 511.181,37.631 C511.035,40.831 511,41.851 511,50 C511,58.147 511.035,59.17 511.181,62.369 C511.326,65.562 511.834,67.743 512.574,69.651 C513.342,71.625 514.368,73.296 516.035,74.965 C517.703,76.634 519.376,77.658 521.349,78.425 C523.257,79.167 525.438,79.673 528.631,79.82 C531.831,79.965 532.853,80.001 541,80.001 C549.148,80.001 550.169,79.965 553.369,79.82 C556.562,79.673 558.743,79.167 560.652,78.425 C562.623,77.658 564.297,76.634 565.965,74.965 C567.633,73.296 568.659,71.625 569.425,69.651 C570.167,67.743 570.674,65.562 570.82,62.369 C570.966,59.17 571,58.147 571,50 C571,41.851 570.966,40.831 570.82,37.631"></path></g></g></g></svg></div><div style="padding-top: 8px;"> <div style=" color:#3897f0; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; font-style:normal; font-weight:550; line-height:18px;"> View this post on Instagram</div></div><div style="padding: 12.5% 0;"></div> <div style="display: flex; flex-direction: row; margin-bottom: 14px; align-items: center;"><div> <div style="background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; height: 12.5px; width: 12.5px; transform: translateX(0px) translateY(7px);"></div> <div style="background-color: #F4F4F4; height: 12.5px; transform: rotate(-45deg) translateX(3px) translateY(1px); width: 12.5px; flex-grow: 0; margin-right: 14px; margin-left: 2px;"></div> <div style="background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; height: 12.5px; width: 12.5px; transform: translateX(9px) translateY(-18px);"></div></div><div style="margin-left: 8px;"> <div style=" background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; flex-grow: 0; height: 20px; width: 20px;"></div> <div style=" width: 0; height: 0; border-top: 2px solid transparent; border-left: 6px solid #f4f4f4; border-bottom: 2px solid transparent; transform: translateX(16px) translateY(-4px) rotate(30deg)"></div></div><div style="margin-left: auto;"> <div style=" width: 0px; border-top: 8px solid #F4F4F4; border-right: 8px solid transparent; transform: translateY(16px);"></div> <div style=" background-color: #F4F4F4; flex-grow: 0; height: 12px; width: 16px; transform: translateY(-4px);"></div> <div style=" width: 0; height: 0; border-top: 8px solid #F4F4F4; border-left: 8px solid transparent; transform: translateY(-4px) translateX(8px);"></div></div></div>

Een foto die is geplaatst door null (@svennys) op

Meeussen: “Geen superdag”

“Dit smaakt toch bitter”, stelde nummer twee Meeussen na afloop. “In Bern en Ruddervoorde domineerde ik de crossen, maar vandaag had ik gewoon geen superdag.”

“Witse startte hier als topfavoriet”, sprak Ronhaar na afloop. “Ik startte zonder druk en wilde gewoon een goede koers rijden. Al snel voelde ik dat ik die topvorm te pakken had en ik het verschil kon maken op de technische stroken en in het zand. Ik ben heel trots op deze Europese trui en wil daar zoveel mogelijk van genieten.”

“Dit zal toch even blijven hangen”, aldus Meeussen. “Vorig weekend won ik in Ruddervoorde nog met 40 seconden voorsprong, nu word ik tweede. Op één week tijd kan er blijkbaar veel veranderen. Ik had geen superdag en dat heb je nodig op een EK. Pim was gewoon heel sterk en draaide de rollen om, ik kon geen druk zetten, hij deed dat wel en toen hij zijn versnelling plaatste, had ik geen antwoord klaar. Dit smaakt bitter. Had je me voor het seizoen verteld dat ik zilver zou winnen op het EK, dan had ik je waarschijnlijk niet geloofd, maar nu is dit toch even slikken.”

Meeussen.
BELGA Meeussen.

Valverde wint Tour de France Saitama Critérium

Alejandro Valverde (Movistar) heeft in Japan de zesde editie van het Tour de France Saitama Critérium op zijn naam geschreven. De Spaanse wereldkampioen haalde het in een sprint met twee voor de Britse Tourwinnaar Geraint Thomas (Sky). Thuisrijder Yukiya Arashiro (Special TDF Japan Team) mocht als derde mee op het podium.

Er stonden in Saitama 53 renners aan de start. Zij moesten op een lokaal circuit negentien ronden van 3,1 km afleggen. Vanaf het begin regende het aanvallen. Onder meer Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) en Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) toonden zich. Maar het was Thomas die met een versnelling in de laatste 15 km de beslissing forceerde. Uiteindelijk spurtten hij en Valverde om de zege.
Op de erelijst volgt Valverde de Brit Mark Cavendish op.

AFP16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joachim Albert

  Ben geen Nysfan maar de negatieve commentaren mogen wel wegblijven wees tevreden dat er aandacht naar veldrijden gaat want anders binnen enkele jaren terug een amateursport tussen 2 hollanders, halve fransman en 35 belgen (vlamingen), en dan geen profs meer, ook uw favoriete renner van vandaag niet... Nys brengt, zoals Vdpoel en Van Aert, wat publiciteit dus wees blij

 • Edmond Dantès

  Voor diegenen die commentaar hebben op het feit dat enkel Thibau Nys geïnterviewd werd na de wedstrijd. De sportjournalisten (van de grote mediakanalen) zijn niet of nauwelijks geïnteresseerd in de prestaties van de junioren. Voor de zoon van Sven Nys daarentegen staan ze te dringen voor een quote, daar kan die jongen niet echt iets aan doen.

 • Freddy madou

  Als je Nys noemt mag je altijd als eerste spreken Brons gaat voor zilver, proficiat Witse Meessen met uw zilver medaille u was de betere van de Nys clan.

 • jean petermans

  Bij de vrouwen : hup Holland hup, boe Vlaanderen boe.

 • Marc Sierens

  Papa Nys zou boos zijn als zijn blaage zoontje niet in beeld komt en wordt geïnterviewd.en wie heeft het voor het zeggen in het cross gebeuren,ja papa Nys toch.