KOERS KORT. Froome krijgt geen extra bescherming in Tour - Dumoulin: "Het is mogelijk dat de Giro wat te veel was"

EPA

23.000 politieagenten moeten veiligheid Froome & co garanderen tijdens Tour

Dit jaar, zoals ook tijdens de laatste twee jaren, waken in totaal 23.000 politieagenten en gendarmes over de veiligheid in de Ronde van Frankrijk die drie weken duurt, zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt.

Daarbovenop houden ook elite-agenten van de 'Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale' (GIGN alias 'antiterrorisme-eenheid van de Gendarmerie') zich paraat om zo nodig in te grijpen.

De jongste jaren is Frankrijk in de greep van "jihadistische" aanslagen. Daarom zijn sinds 2016 de veiligheidsmaatregelen voor de Tour opgevoerd.

'La Grande Boucle' start zaterdag op het Atlantische eilandje Noirmoutier. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwacht dat er dit jaar tien tot twaalf miljoen mensen langs de wegen van de Tour zullen staan. 

Gilbert draagt verjaardag op aan goed doel en roept op om te doneren

Sagan al op post in Frankrijk. Van Avermaet en Cavendish zijn onderweg

On my way to @letourdefrance, gonna miss those two but ready to rumble with @bmcproteam #followyourdreams #ride_bmc

Een foto die is geplaatst door null (@gregvanavermaet) op

Take off with @jetconsult. Destination: Tour de France.

Een foto die is geplaatst door null (@markcavendish) op

UCI-voorzitter na vrijspraak Froome: "Sommige reacties riepen op tot geweld"

David Lappartient heeft zijn licht over de opgeklaarde salbutamol-zaak van Chris Froome laten schijnen. De voorzitter van de Internationale Wielerunie benadrukte dat de uitspraken van de UCI en de ASO los staan van elkaar. "De ene dag hadden we een statement van de ASO, de andere dag van de UCI. Daar is in feite geen link tussen. Als UCI zijn we geïnformeerd door de ASO dat ze met artikel 29 Chris Froome een startverbod wilden opleggen, maar op 28 juni ontvingen we een statement van het WADA. Zo konden we zelf een beslissing nemen voor de start van de Tour de France. Tussen deze twee feiten is geen link." Froome werd uiteindelijk vrijgesproken door de UCI en de reacties bleven dan ook niet uit. "Sommige reacties waren te heftig. Die toonden geen respect en riepen op tot geweld. Maar ik heb ook veel reacties gezien die begrip hebben voor de reden om dat besluit te nemen." 

(FILES) In this file photo taken on November 23, 2017 Union Cycliste Internationale (UCI) president David Lappartient poses during a photo session in Paris. 

Lappartient on July 4, 2018 has appealed to the spectators of the Tour de France to "protect all athletes", referring to Chris Froome, after the dismissal of his anti-doping procedure. / AFP PHOTO / FRANCK FIFE
AFP (FILES) In this file photo taken on November 23, 2017 Union Cycliste Internationale (UCI) president David Lappartient poses during a photo session in Paris. Lappartient on July 4, 2018 has appealed to the spectators of the Tour de France to "protect all athletes", referring to Chris Froome, after the dismissal of his anti-doping procedure. / AFP PHOTO / FRANCK FIFE

Edward Theuns start in dienst van kopmannen

Edward Theuns (27) maakt in de Tour deel uit van Team Sunweb waar Tom Dumoulin de grote kopman is en Michael Matthews daarnaast ook nog voor ritzeges moet zorgen. "Ik start hier in een dienende rol", aldus Theuns.

In 2016 maakte de Gentenaar zijn debuut in de Tour de France, meteen ook zijn eerste grote ronde. Het einde haalde hij toen niet, want in de dertiende etappe, een tijdrit van Bourg-Saint-Andeol naar Le Caverne de Pont d'Arc, kwam hij zwaar ten val en brak hij zijn ruggenwervel. Hij kwam dat seizoen niet meer in actie op de weg en moest lang revalideren.

Vorig jaar was hij er niet bij in de Tour, wel in de Vuelta. Nu maakt hij wel dienst uit van de ploeg van Iwan Spekenbrink. "Ik heb nog iets goed te maken in de Tour", klinkt het bij de Gentenaar. "En ik zou deze keer wel graag het eind halen. Aan die valpartij kon ik natuurlijk niet veel doen en ik hoef niet echt iets recht te zetten, maar het is wel balen als je zo uit de Tour valt. Al ben ik wel trots op de manier waarop ik ben teruggekeerd in competitie. Heel snel en terug op niveau en volledig hersteld. Dat ik hier opnieuw aan de start sta, betekent symbolisch veel voor mij."

"Ik heb heel veel goesting in deze Tour", gaat hij verder. "Vorig jaar was ik een beetje teleurgesteld dat ik de Tour had gemist want ik had, tot mijn valpartij, heel goede herinneringen aan die vorige Tour. Ik wou graag terug naar de Tour en dit jaar ben ik er bij, dus ik ben heel blij."

Photo News

Dumoulin: "Het kan dat de Giro wat te veel was"

Tom Dumoulin is een van de uitdagers van Chris Froome voor de eindzege in de Tour de France. "Ik heb thuis heel veel getraind na de Giro", vertelde de Nederlander vandaag. "Ik ben ook tien dagen met Simon Geschke naar La Plagne gegaan. Daar hebben we in de bergen getraind en hebben we de verkenning van twee ritten gedaan. Zondag heb ik nog het NK gereden en dat is het zowat."

"Ik kijk altijd uit naar de bergen en natuurlijk ook naar de tijdrit op het einde van de Tour. De kasseirit is een etappe die ik vrees, maar die ik ook heel leuk vind om te doen. Het kan die dag alle kanten uitgaan."

Nog een etappe die er uit springt is die van 65 kilometer met drie beklimmingen. "Dat is cool, ik hou van het idee. Ik weet niet wat ik er moet van verwachten. Het wordt zwaar en een opwarmer voor de tijdrit. Het wordt leuk om naar te kijken. Mijn persoonlijke ambities? Uiteraard wil ik het goed doen in het algemene klassement. Daarvoor ben ik hier. Het team vertelde dat we hier zijn om te leren, maar we zijn hier ook om te presteren. Dat is het doel. Of dat zal lukken of niet, dat zullen we binnen drie weken zien. Het kan zijn dat de Giro wat te veel was om ook te kunnen presteren in de Tour. Daar zullen we zeker uit leren. Het eerste plan is wel om er voor te gaan."

Dumoulin verliest ook het WK voetbal niet uit het oog. "Normaal gezien zou ik voor Nederland supporteren, maar nu supporter ik zeker voor België. En Frankrijk. We zijn tot dusver al verwend geweest met de wedstrijden op het WK. Ik kijk graag naar voetbal en sport."

>

Michael Matthews: "Drie à vier etappes liggen me wel"

Omdat Peter Sagan vorig jaar uit de Tour werd gezet, lag de strijd voor de groene trui helemaal open. Michael Matthews ging er uiteindelijk mee aan de haal. "Vorig jaar verliep het goed voor mij. Ik kreeg de volledige steun van het team, dus daar was ik heel blij mee. Er zijn niet al te veel ritten voor mij, veel vlakke ritten en die liggen me niet zo. We hebben een paar ritten aangeduid en voor de rest gaan we het zo goed mogelijk proberen te doen. Ik denk dat er drie à vier etappes zijn die me redelijk goed liggen."

ASO niet van plan om extra veiligheidsmaatregelen in te voeren voor Froome

Urine, verwijten en boegeroep: Chris Froome (33) kreeg de voorbije jaren allerlei lelijks over zich heen tijdens de Tour. Na de recente salbutamol-affaire vrezen ze bij Sky nog veel erger, maar organisator ASO is niet van plan om extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

We moeten er niet flauw over doen: het Franse publiek lust Froome rauw. Dat is al jaren zo. De arrogante manieren van Sky doen te veel denken aan die van US Postal destijds, en we weten allemaal wat daarachter zat. Ook de sportieve dominantie van de Britse ploeg is veel fans een doorn in het oog. Thuisrijders Bardet, Pinot en Péraud beten er keer op keer de tanden op stuk.

Ook al is hij nu vrijgesproken, door de affaire is Froome meer dan ooit kop van Jut. Navraag leert echter dat de ASO niet van plan is om bijkomende veiligheidsmaatregelen te voorzien. "Wij passen de aanbevelingen toe die het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gedaan in verband met de veiligheid van de wedstrijd, de renners en het publiek", klinkt het in een officiële reactie.

AFP

Dat is natuurlijk al niet min. Tijdens de hele Tour zijn 29.000 politieagenten, gendarmes en brandweerlui in de weer. Daarbovenop is er de aanwezigheid van de GIGN, de Franse antiterrorisme-eenheid. Vorig jaar kwam die meermaals discreet in actie, hoofdzakelijk uit voorzorg. Maar dat zijn dus allemaal globale veiligheidsmaatregelen, Team Sky had graag wat meer specifieke aandacht voor Froome gezien. Urine en fluitconcerten, tot daar, maar wat als een gek echt iets gevaarlijks in gedachten heeft? "We rekenen op steun van de organisatie", zei ploegleider Servais Knaven eerder in deze krant. "Tegelijk beseffen we dat de veiligheidsmaatregelen van de ASO al jaren meer dan behoorlijk zijn."

Zelf voorziet de ploeg bij elke start en aankomst een bodyguard/verzorger die de renner door het publiek zal loodsen. Wat kan ASO nog doen? Stewards inzetten werd al geopperd, die hebben in het voetbal hun degelijkheid bewezen. Maar in de koers is dat in praktijk wellicht onbegonnen werk. Nergens komt het publiek zo dicht bij de renners als in volle beklimming, maar een massa op een col valt niet te controleren. Een berg is geen stadion. (BA)

AFP

Twee Belgische stagiairs bij WB-Aqua Protect-Veranclassic

Het procontinentale team WB-Aqua Protect-Veranclassic neemt drie stagiairs in dienst. Vanaf 1 augustus tot het einde van het jaar mogen onze landgenoten Lionel Taminiaux en Kenny Molly en de Luxemburger Tom Wirtgen het beste van zichzelf geven. Momenteel rijden zij voor AGO-Aqua Service - een Waalse ploeg. 

Amerikaanse rechtbank eist 1 miljoen euro van Bruyneel

De Amerikaanse openbare aanklager is een procedure gestart tegen Johan Bruyneel. De krant USA Today schrijft dat de overheid 1,2 miljoen dollar (net iets meer dan 1 miljoen euro) eist van de gewezen teammanager van Lance Armstrong. "Bruyneel heeft zich ten onrechte verrijkt via fraude tijdens zijn periode bij US Postal en dat geld moet hij nu terugbetalen", klinkt het. Bruyneel zou in zijn periode bij US Postal 2 miljoen dollar verdiend hebben, waarvan

60 procent betaald door het Amerikaanse postbedrijf. Het is die 1,2 miljoen dollar die nu op het spel staat in de rechtbank. Volgens experten is het zeer de vraag of de Amerikaanse overheid geld zal kunnen recupereren. Het feit dat Bruyneel niet in de Verenigde Staten woont, bemoeilijkt de zaak aanzienlijk. Eerder werd Armstrong zelf ook al vervolgd in deze zaak. Drie maanden geleden, na vijf jaar procederen, bereikte hij een minnelijke schikking waarbij hij 5 miljoen dollar schadevergoeding (4,28 miljoen euro) en een reeks boetes betaalde. Voordien moest hij ook al zijn zeven eindzeges in de Tour inleveren. (BA)
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  De Tour mag dan de grootste zijn, qua kijk-beleving is het wel de minste van de 3. NU hopen dat figuren als Epo Laurant Jalabert die voor de Franse TV werken in de Tour, en de krant l'Equipe het publiek niet weer eens gaan opruien. Dat leidde al herhaaldelijk tot geweld onderweg tegen SKY medewerkers. (ook mechaniciens werden als eens fysiek aangepakt)

 • Ludo Tobben

  Met een doktersbriefje mag dus een verboden product a volonte. Ook de manier van koersen doet me afhaken.

 • Henkie Janssen

  @Miel Marie dat is dus het grootste probleem het gebrek aan transparantie bij Froome en sky. Ook bij wada en UCI. De motivering die ze geven hoezo hij niet geschorst wordt slaat nergens op en roept alleen maar meer vragen op.

 • Hendrik Patyn

  Het zal het eerste jaar zijn dat ik de ronde van Frankrijk niet zal volgen, het interesseert mij niet meer.

 • johan Maddens

  Alle toprenners van vroeger en nu zijn dan ook bedriegers , want allen zijn positief getest geweest !!!!