KOERS KORT. Fransman Laporte wint in eigen land - Frison verlengt contract bij Lotto-Soudal

BELGA

Christope Laporte sprint naar zege in openingsrit Ronde van Poitou-Charentes

Christophe Laporte (Cofidis) heeft de openingsrit in de 33ste Ronde van Poitou-Charentes (cat. 2.1) gewonnen. De 26-jarige Fransman haalde het na 188,9 kilometer van Niort naar Rochefort-sur-Mer, voor de Italiaan Matteo Malucelli en zijn landgenoot Lorrenzo Manzin. Hij is meteen ook de eerste leider.

Drie renners schoven mee in de vroege vlucht na zo’n 20 minuten wedstrijd. Marco Minnaard, Garikoitz Bravo Oiarbide en onze landgenoot Kenny Molly kregen ruim 12 minuten van het peloton, dat pas in actie schoot in de laatste 100 kilometer van de wedstrijd. De voorsprong van het trio zakte snel in de laatste 50 kilometer en op 10 kilometer werden ze ingerekend. De sprintvoorbereiding werd even verstoord door Alexis Gougeard, die op 5 kilometer van de finish een kloofje sloeg. Cofidis moest stevig aan de bak, op 2 kilometer werd Gougeard gegrepen door een voorwacht van het peloton, dat in stukken was gebroken door de snelle achtervolging. Er werd slechts met zes renners gesprint. Laporte pakte zijn zesde overwinning van het seizoen. 

Jan Hirt keert terug naar CCC

Jan Hirt verlaat eind dit jaar het Kazachse Astana om terug te keren naar CCC, zo maakte zijn toekomstige werkgever vandaag bekend. De 28-jarige Tsjech ondertekende er een contract voor twee seizoenen.

Hirt kwam tussen 2015 en 2017 al voor voorganger CCC-Polkowice uit. Tegenwoordig komt het team als CCC met de licentie van het vroegere BMC in de WorldTour uit. “Dit voelt dan ook aan als thuiskomen”, vertelde Hirt. “Ik beschouw deze mensen als familie.”

Jan Hirt is een typische ronderenner die al drie keer startte in de Giro en één keer in de Vuelta. De Tour reed hij nog nooit.

Frederik Frison tot 2021 bij Lotto-Soudal

Frederik Frison heeft zijn contract bij Lotto-Soudal tot eind 2021 verlengd. De 27-jarige Frison werd in 2016 prof bij Lotto nadat hij de overstap had gemaakt uit de beloftenploeg. "Het was een vrij gemakkelijke beslissing om bij Lotto-Soudal te blijven", zegt Frison. "Ik voel me goed bij de ploeg en ik weet ook perfect wat mijn taak inhoudt en wat het team van me verlangt. Ook de ploeg is tevreden met mijn prestaties en dan hoef je niet lang te twijfelen. Lotto-Soudal is een echte vriendengroep, de sfeer is er heel familiaal en je kan er gewoon jezelf zijn. Natuurlijk blijft het je job en moet er gepresteerd worden, maar hoe de ploeg je als renner behandelt, is volgens mij niet iets wat je overal ziet."

Frison mocht vorig jaar mee naar de Giro, zijn eerste grote ronde. "Ik ben een echte hardrijder en tijdrijder, het peloton op sleeptouw nemen in functie van onze leiders ligt me dus perfect. Wanneer de kopmannen goed presteren, of bijvoorbeeld Caleb Ewan het werk afmaakt, zorgt dat uiteraard voor heel veel voldoening. Op die manier blijft de motivatie en de moraal op peil. De komende twee jaar blijft mijn rol vrijwel dezelfde, maar wil ik vooral tijdens de klassiekers nog een stap vooruit zetten. Mijn persoonlijke ambitie is om nog wat dieper in de finale de kopmannen van dienst te kunnen zijn. Een tweede deelname aan een grote ronde zou fijn zijn. Dat is steeds goed om de basis richting de toekomst te leggen en ik zou er dan ook naar uitkijken mocht er volgend jaar opnieuw een grote ronde op mijn programma staan.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.