KOERS KORT. Degrendele loopt geen breuken op bij zware val - Bernas naar team Van Avermaet - Swift terug naar Sky

Pawel Bernas (rechts).
Photo News Pawel Bernas (rechts).

Degrendele loopt geen breuken op bij zware val 

Nicky Degrendele heeft geen “ernstige verwondingen opgelopen bij haar crash” tijdens de Wereldbeker baanwielrennen in het Franse Saint-Quentin-En-Yvelines. De 22-jarige West-Vlaamse heeft geen breuken opgelopen. Dat maakten Degrendele en haar nieuwe ploeg, de Nederlandse formatie BEAT Cycling Club, bekend.

De wereldkampioene keirin sloeg hard tegen de vlakte, nadat een inhaalmanoeuvre mislukte en ze het achterwiel van een concurrente raakte. Ze gleed meters door na haar val en bleef vervolgens liggen.

“Direct na de valpartij werd Degrendele uit voorzorg afgevoerd en voor routinechecks naar het ziekenhuis gebracht, maar aldaar bleek dat de wereldkampioene van Apeldoorn geen breuken overgehouden had aan haar val. Er zijn echter wel een aantal kneuzingen geconstateerd. Degrendele zal, na de nodige rust en herstel, de training weer gaan hervatten om zich te richten op het vervolg van het seizoen”, aldus haar nieuwe ploeg in een verklaring op de website.

“Na de nacht te hebben doorgebracht in het ziekenhuis van Versailles met de vrees voor een gebroken wervel, hebben de specialisten me de toesteming gegeven het ziekenhuis te verlaten zonder breuken”, zei Degrendele zelf op Twitter.

Nicky Degrendele werd begin maart wereldkampioene in Apeldoorn op het (olympische) onderdeel keirin. Deze zomer (in Glasgow) en in 2016 won ze zilver op hetzelfde nummer tijdens het EK. Degrendele was eerder ook al wereldkampioene keirin bij de junioren in 2014.

Ze zal deelnemen aan de wereldbeker van Berlijn, van 30 november tot 2 december, maakte haar ploeg nog bekend. 

Bernas gaat Van Avermaet bijstaan 

CCC Team, de nieuwe ploeg van Greg Van Avermaet, zal komend seizoen op de diensten van Pawel Bernas kunnen rekenen. De 28-jarige Pool maakt met het team de overstap van het procontinentaal circuit naar het WorldTour-statuut.

"Pawel is onze laatste toevoeging voor het klassieke team van 2019", legde manager Jim Ochowicz uit. "Pawel heeft al wat ervaring in de kleinere klassiekers en toonde zijn kunnen in augustus met een tweede plaats in de Great War Rememberance Race. We hopen dat Pawel zich volgend seizoen verder kan ontwikkelen, niet enkel in de klassiekers, maar ook in rittenwedstrijden."

De Pool zelf was erg blij met zijn nieuwe stap. "Ik kan niet beschrijven hoe opgewonden ik ben", stak hij van wal. "Rijden voor één van de beste teams in de wereld was altijd mijn doel. Ik heb altijd een voorkeur gehad voor de Vlaamse klassiekers, alleen ontbrak een referentiewedstrijd. Die heb ik nu wel gehad met de Great War Rememberance Race. Het gaf de boost aan zelfvertrouwen die ik nodig had. Ik wil in de WorldTour mijn potentieel tonen. Ik hoop mijn eerste Monument en Grote Ronde te rijden, dat zou fantastisch zijn.”

Ben Swift viert terugkeer bij Sky

Team Sky heeft de terugkeer van Ben Swift aangekondigd. De snelle Brit maakte de voorbije twee seizoenen een ommetje bij UAE Emirates, maar keert in 2019 terug naar het team waarvoor hij tussen 2010 en 2016 al reed.

De dertigjarige Swift stond jarenlang bekend als een spurter van de tweede rij. Op zijn palmares staan ritoverwinningen in onder meer de Ronde van het Baskenland, Ronde van Romandië, Ronde van Polen en Ronde van Californië. De voorbije drie seizoenen bleef zijn teller echter op nul staan. Op het WK in het Noorse Bergen vorig jaar werd hij wel nog knap vijfde.

Swift maakte in 2009 zijn profdebuut bij Katusha, maar reed vervolgens zeven seizoenen voor Sky, tot eind 2016. “Ik ken het team van binnen en van buiten”, erkende de Brit. “Ik hoop dat het net zo zal lijken dat ik maar eventjes ben weggeweest. Voor 2019 heb ik zeker nog eigen ambities, maar ik wil ook de jongeren in het team helpen. Sky heeft een ongelooflijk getalenteerde groep jonge renners, die enkel nog een beetje ervaring missen.”

Dat bevestigde ook Sky’s Performance Manager, Rob Ellingworth. “Ben kan een ideaal rolmodel vormen voor de jonge rijders in het team. Zijn attitude en professionalisme passen perfect bij ons. Ben zet hoge standaarden voor zichzelf, hetgeen het team ook wil.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.