KOERS KORT. Dan toch geen Giro voor Bernal in 2020 - Hollebeekhoeve Cycling Team nieuwe eenmansploeg Jens Adams - Van der Haar loopt kuitblessure op

AFP

Ceylin del Carmen Alvarado slaat dubbelslag in Loenhout

Ceylin del Carmen Alvarado (777) heeft de Azencross in Loenhout, de vijfde manche van de DVV Trofee, op haar naam geschreven. Zij haalde het na een demonstratie voor Sanne Cant, die strandde op 1:45 van de 21-jarige Nederlandse. Annemarie Worst wist de laatste podiumplaats in de wacht te slepen, voor de Amerikaanse Katherine Compton. De Italiaanse Alice Maria Arzuffi legde beslag op de vijfde plaats. In het klassement van dit regelmatigheidscriterium neemt Ceylin del Carmen Alvarado de leiding over van haar landgenote Annemarie Worst, dit met een voorsprong van 57 seconden. Cant is de beste Belgische op plaats zes met een achterstand van 8:22.

Net na de start sloegen meteen enkele rensters tegen de vlakte. Onder de voornaamste slachtoffers bevond zich Loes Sels, die wat later zou opgeven. Voorin was het opnieuw Nederland boven. Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst, Lucinda Brand en Yara Kastelijn bezetten meteen de eerste plaatsen. Tot bij de eerste passage aan de brug. Yara Kastelijn smakte tegen de vlakte en nam een pak rensters mee in haar tuimelperte. De Nederlandse kampioene Lucinda Brand blesseerde zich aan de enkel en het scheenbeen en zou wat later zelfs uit de wedstrijd stappen.

Alvarado, Worst en Compton hadden deze massale valpartij netjes ontweken en konden zo in die volgorde aan de tweede ronde beginnen. Cant, die na een mindere start een felle remonte had ingezet, volgde als vierde op 27 seconden, gevolgd door de Canadese Maghalie Rochette en Ellen Van Loy. Alvarado bleef doorgaan en diepte haar kloof verder uit op haar naaste concurrente Worst. Bij het ingaan van de derde ronde had Alvarado reeds een voorsprong van 37 seconden op Worst en 58 seconden op het duo Cant en Compton. Worst ging dan nog eens overkop en zo werd meteen duidelijk dat Alvarado alleen op weg was naar winst. Worst werd wat later ingelopen door het duo Cant-Compton.

In de strijd voor de dichtste ereplaats had Cant net voor het ingaan van de slotronde afstand genomen van haar metgezellen. Compton probeerde nog naar het wiel van de wereldkampioene toe te rijden, terwijl Worst even op de adem trapte. Laatstgenoemde slaagde er nog in Compton te remonteren en zag in de laatste rechte lijn Cant als tweede finishen. Aan de suprematie van Alvarado was in Loenhout helemaal niets te doen.

Eerder op de dag won de Nederlander Tibor del Grosso bij de junioren, voor zijn landgenoot Twan van der Drift. Ward Huybs werd derde.

Ceylin del Carmen Alvarado.
BELGA Ceylin del Carmen Alvarado.

Dan toch geen Giro voor Bernal in 2020

Egan Bernal neemt in 2020 dan toch niet deel aan de Giro. Dat heeft Bernal laten weten op een persconferentie in zijn vaderland Colombia. De renner van Team Ineos zet alles op de Tour de France, waar hij als titelverdediger van start gaat. Begin deze maand sprak Bernal nog over de combinatie Giro-Tour. Na lang nadenken besliste de 22-jarige klimmer om te verzaken aan de Giro. Team Ineos wacht nu de taak om zijn kopmannen op één lijn te krijgen voor de komende Tour. Ook Chris Froome, die de voorbije Tour miste door een blessure, en Geraint Thomas zijn kandidaat-eindwinnaar.

EPA

Hollebeekhoeve Cycling Team is vanaf 1 januari de eenmansploeg van Jens Adams

Jens Adams komt vanaf 1 januari uit voor Hollebeekhoeve Cycling Team. Dat is een nieuwe eenmansploeg die vandaag werd voorgesteld in de marge van de Azencross in Loenhout. Het shirt waarmee de 27-jarige Adams vanaf volgende week woensdag mee op pad gaat is wit. Op de schouder en borst staat de hoofdsponsor Hollebeekhoeve, verweven in een groen-oranje horizontale band. Het contract dat beide partijen ondertekenden loopt over twee seizoenen. Hollebeekhoeve ging eerder al in zee met Nina Derwael.

“Ik ben ontzettend tevreden dat ik volgend seizoen de kleuren van het Hollebeekhoeve-team mag verdedigen. Ik waardeer ook hun manier van werken, met veel oog voor kwaliteitsproducten die duurzaam en lokaal gemaakt worden. Net zoals ikzelf wil Hollebeekhoeve op een duurzame manier presteren, dat bindt ons. Samen gaan we dan ook voor smaakmakende prestaties”, aldus Jens Adams, die op het eind van dit kalenderjaar Pauwels Sauzen-Bingoal verlaat.

“We bieden met ons bedrijf kwaliteit en spektakel. Dat mag Jens Adams nu vanaf 1 januari doen voor ons nieuwbakken wielerteam”, stelt François Apers van Hollebeekhoeve. “We kennen Jens Adams als een doorzetter en iemand die al jaren het beste van zichzelf geeft. Dat gegeven strookte met onze filosofie. Vandaar dat wij de stap hebben gezet nu ook onze naam te verbinden aan een veldritploeg. Jens is onze ambassadeur in het veldrijden. Het is niet de bedoeling het team verder uit te bouwen. Na twee seizoenen gaan we de zaak evalueren en bekijken we of het verhaal nog een langer leven krijgt.”

Lars van der Haar loopt kuitblessure op

Lars van der Haar (Telenet Baloise Lions) heeft aan de Wereldbekerwedstrijd in Heusden-Zolder een kuitblessure overgehouden. De 28-jarige Nederlander kwam halverwege de koers ten val. Hij wist nog als negende de finish te halen, maar medisch onderzoek bracht daarna schade aan een kuitspier aan het licht. "Er zit vocht en bloed in de spier", aldus Van der Haar op Twitter. De exacte schade is nog niet duidelijk. Van der Haar bekijkt vandaag of hij kan meedoen aan de Azencross in Loenhout, onderdeel van de wedstrijdenreeks om de DVV Trofee. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.