KOERS KORT. Cameron Meyer verovert Australische wegtitel - De Ketele schuift op naar tweede plaats in Zesdaagse van Bremen

Kenny de Ketele en Nils Politt.
EPA Kenny de Ketele en Nils Politt.

Jan Bakelants wil carrière herlanceren bij Circus-Wanty Gobert

Jan Bakelants ondertekende de voorbije week een contract bij Circus-Wanty Gobert en sprak zondagmiddag met de pers tijdens het BK veldrijden in Antwerpen. “Ik ben zeer blij en opgelucht dat ik nog verder kan koersen. Er liepen al langer gesprekken en uiteindelijk is de zaak dan toch geklonken geraakt”, zegt hij. “Ik ben blij dat ik hier de kans krijg om terug te koersen. Dat is wat ik het liefste wou, het was nog te vroeg om te stoppen. Al in augustus had ik al eens gezegd dat ik hier graag wou koersen en dat is nu gelukt. Dit team rijdt een mooi programma, een mix van WorldTourkoersen en andere wedstrijden. Ja, ik weet dat het geen WorldTourteam is, maar zelfs als je in de WorldTour rijdt, koers je niet alleen WorldTourwedstrijden. Als je kijkt naar het programma dat ik vorig jaar na de Giro reed, dan was dat ook wel een beetje ontgoochelend, kwam ik amper nog aan de bak in de koersen die ik echt zelf wou rijden.”

Wanty kreeg in tegenstelling tot de voorbije jaren geen uitnodiging voor de Tour. Bakelants won er in 2013 een etappe en droeg het geel. “Ik had wel gehoopt dat we met de ploeg naar de Tour zouden mogen, maar ik wist wel dat het moeilijk zou zijn om die selectie te halen met de Franse tegenstand”, stelde Bakelants. “Het systeem dat nu in 2020 gehanteerd wordt is gewoon niet heel eerlijk om die grote Ronde te halen. Er zijn heel weinig wildcards. Nu goed, het is nu zo. Het had leuk geweest om mijn rentree te maken langs de grote poort, de Tour te rijden met dit team, zeker omdat het in een vrije rol zou zijn, zonder dat je elke dag voor een kopman moet werken. Dat zou wel tof geweest zijn. Ik zal me nu moeten tonen in een andere koersen.”

Bakelants (33) zag zijn contract bij Team Sunweb eind 2019 aflopen. Daarna werd hij al snel aan Wanty gelinkt. “Ik weet niet waarom het zo lang geduurd heeft om te tekenen bij Wanty”, ging hij verder. “Dat moet je aan de ploeg vragen. Er liepen gesprekken, maar op 31 december was nog altijd niets in orde. Het duurde wel lang en ik ben een realist. Dus ik was toch al een beetje aan het rondkijken wat ik na het wielrennen kon doen. Dan zou ik nog een beetje moeten studeren, de economische wereld interesseert me wel. Nu goed, ik heb een ploeg en kan koersen en daar ben ik blij om. Ik ben ook altijd blijven trainen. Ik vernam net van Hilaire (Van der Schueren, red) dat hij me graag zou laten starten in de GP La Marseillaise (2 februari) omdat er veel gekwetsten zijn. Eigenlijk was mijn debuut voorzien in de Ruta del Sol (19-23/02) en ik denk dat ik daar wel al een heel goed niveau kan halen.”

BELGA

Meurisse past voor BK veldrijden

Zoek niet naar Xandro Meurisse tijdens het BK veldrijden. De renner van Circus-Wanty Gobert is ziek en geeft forfait. “Met de ploegstage in het vooruitzicht, heb ik besloten om niet van start te gaan”, aldus Meurisse. 

Photo News

Cameron Meyer verovert Australische wegtitel

Cameron Meyer (Mitchelton-Scott) heeft zich voor het eerst in zijn carrière tot Australisch kampioen op de weg gekroond. Hij versnelde net voor de slotklim en kwam na een wedstrijd over 185,6 km alleen aan in Buninyong (Victoria).

Lucas Hamilton finishte op iets minder dan een minuut als tweede en maakte het succes van Mitchelton-Scott compleet. Marcus Culey (Team Sapura Cycling) vervolledigde het podium.

De 32-jarige Meyer was er op het Australische kampioenschap al vaak dichtbij, hij won zilver in 2016 en brons in 2019, maar moest tot zondag wachten voor een eerste titel. “Mijn broer (Travis, red) won het, een van mijn beste vrienden Luke Durbridge deed het, en ik wilde het ook zo graag. Nu kan ik met trots zeggen dat ik het groen-gouden shirt zal dragen in Europa”, reageerde een tevreden Meyer.

Eerder deze week verraste Luke Durbridge, ploegmaat van Meyer, in de tijdrit wereldkampioen Rohan Dennis (INEOS).

De Ketele schuift op naar tweede plaats in Zesdaagse van Bremen

Kenny De Ketele staat na drie wedstrijddagen in de Zesdaagse van Bremen op de tweede plaats. Met zijn Duitse partner Nils Politt, vorig jaar tweede in Parijs-Roubaix en vijfde in de Ronde van Vlaanderen, won hij zaterdagavond een positie in het klassement.

De Ketele en Politt volgen nog steeds op een ronde van de Duitser Andreas Graf en de Deen Marc Hester. Die leiden met 126 punten en een ronde op drie duo's. De Ketele en Politt totaliseren 147 punten, zeven meer dan de Duitser Theo Reinhardt en de Fransman Morgan Kneisky. Op de vierde plaats staan de Zwitser Tristan Marguet en de Duitser Maximilian Beyer (122 punten). 

Moreno De Pauw is met zijn Duitse partner Leon Rhode voorlopig zesde op twee ronden (88 punten).
De zesdaagse eindigt dinsdagavond. Vorig jaar wonnen Jasper De Buyst en Iljo Keisse in Bremen. De Ketele was er de beste in 2018 (met Reinhardt) en 2016 (met Christian Grasmann).