KOERS KORT: Alaphilippe: "Het is niet omdat ik de Waalse Pijl heb gewonnen, dat ik boven iedereen sta"

ANP

Alaphilippe: "Het is niet omdat ik de Waalse Pijl heb gewonnen, dat ik boven iedereen sta"

Julian Alaphilippe richt zijn blik op Luik-Bastenaken-Luik van komende zondag, nadat hij woensdag Alejandro Valverde van een vijfde opeenvolgende zege in de Waalse Pijl hield. De Fransman van Quick-Step Floors eindigde in 2015 op de tweede plaats bij zijn eerste deelname aan La Doyenne.

"Mijn tweede plaats bij mijn eerste deelname was een verrassing, een hele aangename. Ik had voor Kwiatkowski gereden op de Côte de Saint-Nicolas. Maar eens ik boven was, begreep ik dat ik de sprint moest doen", verklaarde Alaphilippe in Lanaken, na afloop van de parcoursverkenning. "Ik wil het zondag opnieuw goed doen, wetende dat Luik-Bastenaken-Luik een lange en zware koers is, die je goed moet indelen. De zege in de Waalse Pijl deed enorm veel deugd, maar ik begin opnieuw met een schone lei. Ik wil niet met te veel vertrouwen aan de start verschijnen. Ik ken mijn tegenstanders. Het is niet omdat ik de Waalse Pijl heb gewonnen, dat ik boven iedereen sta."

Voor de Fransman blijft de Spanjaard Alejandro Valverde de grote favoriet voor de overwinning in Luik-Bastenaken-Luik. "Woensdag heeft hij in Hoei alles gegeven, maar hij zag dat het mijn dag was. Valverde heeft veel klasse. Vrijdag zagen we elkaar tijdens de parcoursverkenning en hij heeft me gefeliciteerd. Ik weet dat de kans groot is dat ik hem zondag opnieuw tegenkom in de finale. Maar de finale in Ans is anders. In een groepssprint moet je er oppassen voor iemand als Michael Matthews, die heel snel is. Maar ik ben niet van plan om ver voor de finale aan te gaan. En dus heb ik een sterk team nodig, zoals in de Waalse Pijl met Maximilian Schachmann in de ontsnapping." 

Photo News

Philippe Gilbert verschijnt voor het eerst in 3 jaar aan de start in Luik

Philippe Gilbert verschijnt zondag aan de start van Luik-Bastenaken-Luik, de koers die hij in 2011 won. De voorbije twee edities was hij er wegens blessures niet bij in La Doyenne. Met Julian Alaphilippe, winnaar van de Waalse Pijl, heeft Quick-Step Floors een favoriet voor de zege in de rangen.

De Luikenaar heeft vanochtend genoten van de parcoursverkenning, zo vertelde hij op een persmoment in het teamhotel in Lanaken. "Het is drie jaar geleden dat ik nog echt op deze wegen heb gereden. Ik heb Luik-Bastenaken-Luik niet meer gereden sinds 2015 (toen 36ste, red.)."

"Deze koers kan heel moeilijk zijn als de renners dat zo willen", vervolgde Gilbert. "De druk ligt minder bij ons, want we kunnen meerdere troeven uitspelen. We zullen ons in ieder geval in een interessante situatie manoeuvreren met het oog op de zege."

Woensdag vervulde Gilbert met glans zijn rol van luxeploegmaat door Julian Alaphilippe in de beste omstandigheden naar de zege in de Waalse Pijl te loodsen. "Het is mijn taak om op het juiste moment een inspanning te leveren, zoals woensdag tot op 800 meter van de meet. Een kopman heeft altijd nood aan ervaren ploegmaats zodat hij zich volledig kan concentreren op zijn doel. Julian houdt van de Waalse Pijl, die hij in 2015 en 2016 al op de tweede plaats beëindigde. In 2015 werd hij tweede in Luik-Bastenaken-Luik. Hij kan dus heel wat voorleggen."

Gilbert beschouwt de Italiaan Vincenzo Nibali en de Spanjaard Alejandro Valverde als de belangrijkste opponenten voor de zege in 'La Doyenne'. "Nibali waardeert deze koers en hij droomt ervan hier te winnen. Maar volgens mij steekt Alejandro Valverde er bovenuit. Hij is een renner die niet de gewoonte heeft het te verprutsen. Julian Alaphilippe heeft dan weer getoond dat hij goed kan omgaan met het kopmanschap, met een ervaren team aan zijn zijde."

BELGA

 Carlos Barbero wint openingsrit Castilla y Leon

Carlos Barbero (Movistar) heeft de openingsrit in de Castilla y Leon (Spa/2.1) gewonnen. De Spanjaard toonde zich in een etappe die gekleurd werd door waaiervorming na 182,4 kilometer van Alba de Tormes naar Salamanca de snelste in een sprint voor zijn landgenoten Jon Aberasturi en Eduard Prades (Euskadi-Murias).

Hij is meteen ook de eerste leider. Het is de eerste seizoenszege voor de Spanjaard. Er nemen geen Belgen deel aan de Spaanse rittenkoers die vorig jaar werd gewonnen door de Fransman Jonathan Hivert.

Uitslag:

1. Carlos Barbero (Spa/Movistar) in 4u35:29

2. Jon Aberasturi (Spa) z.t.

3. Eduard Prades (Spa)4. Raymond Kreder (Ned); 5. Kirill Sveshniskov (Rul); 6. Andres Nelson Soto (Col); 7. Enrique Sanz (Spa); 8. Mario Gonzalez (Spa); 9. Colin Joyce (VSt); 10. Samuel Caldeira (Por)

Stand:

1. Carlos Barbero (Spa/Movistar) in 4u35:16

2. Jon Aberasturi (Spa) 0:07

3. Eduard Prades (Spa) 0:09

4. Diego Rubio (Spa) 0:11; 5. Dmitriy Strakhov (Rul) 0:12; 6. Raymond Kreder (Ned) 0:13; 7. Kirill Sveshniskov (Rul); 8. Andres Nelson Soto (Col); 9. Enrique Sanz (Spa); 10. Mario Gonzalez (Spa). 

EPA

Tonelli blijft peloton voor in Kroatië

Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF) heeft de vierde etappe in de Ronde van Kroatië gewonnen. De Italiaan toonde zich de sterkste van een kopgroep van zeven die vooruit bleef. Ploegmaat Enrico Barbin won de sprint van het peloton, Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice) vervolledigde het podium. Kanstantsin Siutsou blijft leider.

De vroege vlucht werd gekleurd door acht renners: Tadej Podgacar (Ljubljana Gusto Xaurum), Oscar Riesebeek (Team Roompot), Laurent Didier (Trek-Segafredo), Janez Brajkovic (Adria Mobil CT), Zhandos Bizhigitov (Astana), Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy), Lukasz Oswian (CCC Sprandi Polkowice) en Alessandro Tonelli (Bardiani).

Maximaal reden ze 4:30 bonus blij elkaar. Het peloton kwam, na de koninginnenrit van donderdag, iets te laat in actie en dus zag vroege vluchter Tonelli zijn kans schoon op de laatste hindernis van de dag, op 25 km van het eind. Hij liet zijn medevluchters achter op het slotklimmetje van vijf kilometer en soleerde naar de zege, ondanks nog late uitvalspogingen van onder meer Krist Neilands. Het peloton, dat in stukken brak door een valpartij in het slot, finishte 12 seconden later en het was ploegmaat Barbin die naar de tweede plek sprintte.

Het is voor Tonelli zijn eerste profzege. 

Eindzege voor Pinot in Tour of the Alps, dagwinst voor Padun

Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) heeft de Tour of the Alps (2.BC) op zijn palmares gebracht. De dagzege ging na 164,2 kilometer tussen Rattenberg en Innsbruck naar Mark Padun van Bahrein-Merida. Hij sprong op het eind weg uit een elitegroepje en hield aan de finish vijf seconden over op de Nieuw-Zeelander George Bennett (LottoNL-Jumbo). Jan Hirt (Astana) vervolledigde het podium.

De slotrit in de Tour of the Alps was een belangrijke test voor de organisatoren van het WK in Innsbruck eind september, want in het slot ging het peloton twee keer over het lokale circuit. Na een eerbetoon aan Michele Scarponi schoot het peloton meteen in actie en het zou een felle strijd worden om mee te schuiven in de vroege vlucht.

Finaal slaagde een groepje van negen daar in: Francois Bidard (Ag2R), Nicola Bagioli (Nippo-Vini Fantini), Oscar Rodriguez (Euskadi-Murias), Igor Anton (Dimension Data), Franscesco Gavazzi (Androni-Sidermec), Simone Andreetta (Bardiani), Manuel Senni (Bardiani), Guy Niv (Israel Racing Academy) en Jacopo Mosca (Willier Triestina-Selle Italia). Maximaal reden ze 5:45 bij elkaar waarna het peloton, met Sky op kop, een tandje bijstak.

De bonus van de vluchters zakte, in de afdaling van de eerste beklimming van Olympia's Hill, slaagde David de La Cruz erin de oversteek te maken. Wat later zou ook Giovanni Visconti daarin slagen, maar het peloton was niet ver en op 29 km van het eind kwam alles weer bij elkaar.

Het viel niet meer stil daarna en Astana sleurde op kop op de tweede, van drie, beklimmingen van Olympia's Hill. Pinot had telkens een antwoord klaar, maar zou finaal wel even in de problemen komen toen Astana-renner Miguel Angel Lopez, slechts 15 seconden achterstand, erin slaagde met Visconti weg te glippen in de afdaling.

Hij liet vervolgens de Italiaan achter op de laatste beklimming van Olympia's Hill en telde een halve minuut bonus. Tijd voor Pinot om in actie te schieten en hij zag Domenico Pozzovivo, tweede in de stand, met zich meeglippen. Het duo dichtte de kloof op de leider en de drie liepen verder uit op de groep Froome, al keerden op het vlakke gedeelte de zeven achtervolgers, met Froome en dankzij stevig werk van zijn ploegmaat Kenny Elissonde, terug op 5 km.

Met tien ging het richting finish en het was Mark Padun die zijn 'moment de gloire' beleefde, wegsprong en de zege zou pakken, zijn eerst profoverwinning op 21-jarige leeftijd.

De eindwinst is voor Pinot, die 15 tellen overhoudt op Pozzovivo en Miguel Angel Lopez.

Uitslag:

1. Mark Padun (Oek/Bahrain-Merida) in 4u16:10

2. George Bennett (NZl) op 0:05

3. Jan Hirt (Tje) 0:06

4. Giulio Ciccone (Ita); 5. Ben O'Connor (Aus); 6. Thibaut Pinot (Fra) 0:09; 7. Miguel Angel Lopez (Col) 0:09; 8. Chris Froome (GBr); 9. Domencio Pozzovivo (Ita); 10. Kenny Elissonde (Fra) 0:11; 17. Ben Hermans 1:34; 87. Gijs Van Hoecke 18:42

Eindstand:

1. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ) in 18u28:48

2. Domenico Pozzovivo (Ita) 0:15

3. Miguel Angel Lopez (Col) z.t.

4. Chris Froome (GBr) 0:16; 5. George Bennett (NZl) 1:00; 6. Fabio Aru (Ita)1:19; 7. Ben O'Connor (Aus) 1:33; 8. Luis Leon Sanchez (Spa) 1:35; 9. Giulio Ciccone (Ita) 1:42; 10. Jan Hirt (Tje) 1:48 ¿ 13. Ben Hermans: 4:34; 84. Gijs Van Hoecke 1u11:32. 

AFP

Dylan Teuns mikt op top tien in L-B-L

Dylan Teuns is de kopman voor BMC in Luik-Bastenaken-Luik zondag. De Limburger mikt op een plekje in de top tien na zijn teleurstellende Waalse Pijl, waar hij woensdag pas 30ste werd.

"Dylan is klaar, sterk en gemotiveerd", laat ploegleider Valerio Piva optekenen in een persbericht van BMC. "Hij zal steun krijgen van Damiano Caruso en Alessandro De Marchi, en we hebben met Simon Gerrans een oud-winnaar in de rangen die een belangrijke rol kan vervullen voor Dylan. We beschikken niet over de topfavoriet, maar onze ploeg is klaar en we kunnen met dit team wel een mooi resultaat najagen. Iedereen is gemotiveerd om een goede wedstrijd te rijden om hulde te brengen aan Andy Rihs."

Dylan Teuns werd vorig jaar nog derde in de Waalse Pijl, woensdag werd het een 30e stek. Dat negatieve resultaat moet hem motiveren om beter te doen zondag. "Ik had woensdag geen goede benen, maar mijn vorm is wel degelijk in orde, want ik streed mee vooraan tot de laatste honderden meters. Mijn beste resultaat was een zeventiende plek in Luik in 2016 en vorig jaar verrichtte ik heel wat werk voor Greg Van Avermaet. Ik probeer zondag een goede wedstrijd te rijden, zeker voor Andy Rihs."

De selectie: Alberto Bettiol (Ita), Damiano Caruso (Ita), Alessandro De Marchi (Ita) , Simon Gerrans (Aus), Joey Rosskopf (VSt), Dylan Teuns, Loïc Vliegen.

Dylan Teuns.
Getty Images Dylan Teuns.

Anna van der Breggen kan tweede zege pakken in Luik

De eerste editie van Luik-Bastenaken-Luik voor dames kwam vorig jaar op naam van de Nederlandse Anna van der Breggen. Ook nu is ze opnieuw favoriete, mede dankzij haar vierde overwinning op rij in de Waalse Pijl afgelopen woensdag.

Van der Breggen zorgde vorig seizoen voor een historisch drieluik met zeges in de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Afgelopen zondag in de Amstel ging de overwinning naar haar ploegmate Chantal Blaak, die woensdag niet aan de start stond in Hoei, maar een dubbel zit er nog altijd in zondag voor de olympische kampioene. "We hebben met de ploeg meerdere troeven", sprak Van der Breggen na de Waalse Pijl. "Ik gun ook een ploegmate de overwinning, zoals ik graag had gezien dat Megan (Guarnier, mee in de vlucht vlak voor de slotklim van de Muur van Hoei) toch voorop bleef en de zege zou pakken na zo'n moeilijk seizoen vorig jaar. Dat is ook de sterkte van ons team: we hebben meerdere dames die kunnen winnen en gunnen elkaar de zege. Het is een sterkte die we zondag in Luik ook moeten uitspelen."

Van der Breggen is topfavoriete, voorts wordt het uitkijken naar de outsiders: de Française Pauline-Ferrand Prévot, het duo Amanda Spratt en Annemiek van Vleuten van Mitchelton-Scott, de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman-Pasio, de Nederlandse Ellen van Dijk, de Poolse Katarzyna Niewiadoma en de Italiaanse Elia Longo Borghini.

Vorig jaar maakte Van der Breggen het verschil op de laatste klim en soleerde ze naar de zege. Dankzij haar overwinning in de Waalse Pijl staat Van der Breggen overigens opnieuw aan de leiding in de Women's WorldTour en start ze zondag in de paarse leiderstrui.

De dames starten om 10u45 in Bastenaken en de finish wordt verwacht omstreeks 14u30 in Ans na 136 km. Bij de heren worden elf hellingen afgewerkt, de dames krijgen er vier voor de wielen geschoven: Côte de la Vecquée (6,7 km, 4,9%) na 82,5 km, Côte de la Redoute (2 km, 8,9%) na 100 km, Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km, 11%) na 116 km en Côte de Saint-Nicolas (1,2 km, 8,6%) na 130 km.

Photo News
Photo News

"Geen relletje Wellens-Vanendert"

Tim Wellens had woensdag geen zin om te praten na de Waalse Pijl. Aan de ploegbus liet hij toch een paar woorden noteren en daaruit bleek dat hij niet zo blij was met de manier van koersen van Vanendert. "Jelle ging voor mij werken, maar blijkbaar is hij van gedacht veranderd en ging hij zijn eigen kans. Dat was niet de afspraak", zei Wellens. Het begin van een relletje? "Neen", zegt Marc Sergeant. "Tim heeft dat in een emotionele opwelling gezegd. Hij zag zichzelf al op het podium of zelfs winnen en was daarom heel ontgoocheld met zijn zevende plaats. Ik kan het wel begrijpen dat je dan een keer iets zegt dat je beter niet had gezegd. Jelle heeft niks gedaan dat niet was afgesproken. Hij ging het tempo heel hoog trekken om de punchers te vermoeien. Die lange sprint was zoals voorzien. Jelle heeft niets gedaan dat niet mocht, hij was gewoon heel sterk." (BA)

Photo News
Photo News6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Igor Devrieze

  Het verhaal van elk jaar, Wellens wint eens één koersje en krijgt het direct hoog in zijn bol ... om daarna door de mand te vallen.

 • Loek Boumans

  Wat een drama met Lotto Soudal. Je koerst met als doel om een koers te winnen...! Dat primeert..! De planning om voor de kopman te rijden is niet altijd even intelligent...! Sport is geen rekensommetje. Veel 'deskundigen' blijven veelvuldig in de theorie hangen.. Zo gaan veel kansen en talenten verloren.

 • Luc Steenmans

  Sukkel Wellens...

 • jacques hillaert

  Die aankomst was niet voor Tim , te brusk en steil

 • Freddy van Puymbrouck

  Wellens moet in de eerste plaats naar zichzelf kijken, hij kon toch voorbij Jelle geraken zoals Valverde en Alaphilippe gedaan hebben.Maar het was van niet kunnen meer moet je er niet achter zoeken.Wellens is de zoveelste egoïstische kopman die het vertikt om te zeggen tegen zijn knecht dat hij niet goed genoeg is om te winnen.Heel kleintjes en minnetjes noem ik dat en slecht voor de verdere samenwerking!.