KOERS KORT (9/6). Deceuninck-Quick.Step pakt eindzege in Hammer Series Limburg - Ulissi rondt teamwerk UAE Emirates af in GP Lugano

Italiaanse Elisa Balsamo wint Dwars door de Westhoek

Elisa Balsamo (Valcar-Cylance Cycling) heeft Dwars door de Westhoek gewonnen. Na 125,3 kilometer, met start en finish in het West-Vlaamse Boezinge, was de 21-jarige Italiaanse de snelste in een massasprint. De Nederlandse Lorena Wiebes werd tweede, Lotte Kopecky derde.

Van bij de start lag het tempo hoog in het peloton. Er werd nerveus gekoerst en dat bracht enkele valpartijen met zich mee. Na 40 kilometer zetten de Italiaanse Marta Tagliaferro en de Nederlandse Marieke van Witzenburg de eerste ernstige aanval op poten. Het duo pakte wel nooit meer dan een halve minuut en na 30 kilometer zat hun vlucht er op. Het sein voor de Noorse Ingvild Gaskjenn om het te proberen, maar ook zij zong het niet lang uit.

Een compact peloton begon aan de drie plaatselijke ronden, van elk 11,8 kilometer. Lotte Kopecky trok op 33 kilometer van de eindmeet in de aanval en kreeg wat verder het gezelschap van Christa Riffel. In de slotronde ontdeed Kopecky zich van de Duitse, maar op 5 kilometer van de eindmeet werd ze zelf gegrepen door het peloton. Niemand slaagde er nog in een massasprint te ontlopen.

Balsamo boekte haar tweede zege van het seizoen. Eerder won ze al de Trofee Maarten Wynants in Helchteren.

Quinten Hermans wint Sinksenkoers in Averbode

De 23-jarige Quinten Hermans (Telenet-Fidea Lions) heeft de Sinksenkoers in Averbode naar zijn hand gezet. Hij haalde het afgescheiden voor Sven Noels en Nicolas Cleppe. De Nederlander Corné van Kessel eigende zich de vierde plaats toe, voor Thijs Aerts.

Quinten Hermans, hier op een archiefbeeld.
Photo News Quinten Hermans, hier op een archiefbeeld.

Deceuninck-Quick.Step pakt eindzege in Hammer Series Limburg

Deceuninck-Quick.Step heeft de Hammer Series in Nederlands Limburg op zijn naam gebracht. De dagzege was zondag in Sittard-Geleen voor Mitchelton-SCOTT, dat negende werd in het eindklassement.

Dankzij hun zeges op vrijdag en zaterdag in de Hammer Climb en Hammer Sprint mocht Deceuninck - Quick-Step met 30 seconden voorsprong op BORA - hansgrohe beginnen aan de Hammer Chase, een ploegenachtervolging van een kleine 50 kilometer. Jumbo-Visma startte als derde op 58 seconden aan de opdracht. De ploeg van Patrick Lefevere gaf de voorsprong niet meer uit handen en pakte de eindwinst, nadat ze op een vierde plaats eindigde in de Hammer Chase. De dagzege was voor Mitchelton-SCOTT, gestart in de tweede groep, maar uiteindelijk wel met de snelste tijd op zondag.

Op de erelijst volgt Deceuninck - Quick-Step zichzelf op. Tweede is Jumbo-Visma, dat onderweg BORA - hansgrohe nog voorbij snelde en ook nog Sunweb kon afhouden. 

Coquard sprint naar zege in slotrit Boucles de la Mayenne, eindwinst voor Ferasse

Bryan Coquard heeft de slotrit in de Boucles de la Mayenne gewonnen. De 27-jarige Fransman van Vital Concent-B&B Hotels sprintte na 173 kilometer van Cossé-le-Vivien naar Laval naar de zege, voor zijn landgenoot Kevin Le Cunff. De Spanjaard Jon Aberasturi, de ritwinnaar van gisteren, snelde naar een derde stek. Eerste Belg werd Dries Van Gestel, met een vijfde plaats.

De eindwinst is voor de 24-jarige Fransman Thibault Ferasse (Natura4Ever-Roubaix Lille Métropole), die op de erelijst de Nederlander Mathieu van der Poel opvolgt. De Uruguayaan Mauricio Moreira werd op acht seconden tweede, Coquard op 24 seconden derde. Stijn Vandenbergh is als vijfde op 28 seconden de beste Belg in de eindstand.

Na een nerveuze beginfase met tal van aanvallen zou er zich pas na 40 kilometer een groep van vier afscheiden. Het peloton gunde Gediminas Bagdonas, Hugo Hofstetter, Daniel Lopez en Tim Naberman vier minuten voorprong, maar greep hen bij opdraaien van de eerste van vier lokale rondes weer bij de lurven.

Daarna regende het aanvallen en werd leider Ferasse stevig bestookt, maar hij kraakte niet en mocht zijn eerste profzege vieren. In het slot sloop Kevin Le Cunff nog weg uit het peloton. Le Cunff leek zegezeker op de hellende kassei-aankomst, tot Coquard op 400 meter zijn sprint lanceerde en hem nog in extremis voorbij ging, goed voor zijn vijfde zege dit seizoen.

Diego Ulissi rondt teamwerk UAE Emirates af in GP Lugano

Diego Ulissi heeft  de 36e editie van de GP Lugano gewonnen. De 29-jarige Italiaan rondde het werk van zijn team UAE Emirates perfect af. Na 179 kilometer bleef hij in een sprint met vier zijn Wit-Russische ploegmaat Alexandr Riabushenko voor. De Sloveen Matej Mohoric werd derde.

De wedstrijd werd geanimeerd door een vroege vlucht van Edoardo Zardini, Marco Canola, Alex Cataford en Mirco Maestri. Veel voorsprong kregen de vier niet van het peloton, waarin Bahrain en UAE Team Emirates het commando namen. Toen de voorsprong van twee overblijvende vluchters, Maestri en Cataford, was gezakt naar driekwart minuut, maakte Jack Bauer de oversteek. Maar toen de favorieten elkaar begonnen te bestoken in de finale, bleken de vluchters vogels voor de kat.

In de voorlaatste van acht rondjes op een lokaal circuit van 23,2 kilometer ging Vincenzo Nibali met Diego Ulissi in der aanval. Wat later sloten Riabushenko, Mohoric, Giovani Carboni en Patrick Schelling aan. Hoewel hun voorsprong niet boven de halve minuut ging, zou het peloton niet meer terugkomen. Ulissi viel bergop als eerste aan en kreeg Nibali met zich mee. Die probeerde nog een paar keer te versnellen, maar Ulissi wist van geen wijken. De vier andere medevluchters kwamen ook nog terug, maar uiteindelijk kwam het tot een sprint met slechts vier: Ulissi en ploegmaat Riabushenko, Mohoric en Schelling.

Ulissi had de snelste benen en pakte zijn eerste zege van het seizoen. In Lugano moest hij in 2016 al eens vrede nemen met een tweede plaats en in 2014 met een derde stek. Op de erelijst volgt hij de Oostenrijker Hermann Pernsteiner op. 

Diego Ulissi.
Photo News Diego Ulissi.

Jesus Herrada wint slotetappe en is eindwinnaar in Luxemburg

Jesus Herrada (Cofidis) heeft de laatste etappe van de Ronde van Luxemburg, met start in Mersch en aankomst na 176 kilometer in Luxemburg, op zijn naam geschreven. De 28-jarige Spanjaard haalde het op de Pabeierbierg voor de Fransman Jonathan Hivert en de Luxemburger Pit Leyder. De Italiaan Andrea Pasqualon, de eindlaureaat van vorig jaar, finishte als vierde. Baptiste Planckaert werd achtste, voor Benjamin Declercq.

Herrada won gisteren ook al een etappe en met deze nieuwe ritwinst verstevigde hij zijn leiderspositie. In het algemeen klassement houdt de Spanjaard de Nederlander Maurits Lammertink achter zich. Baptiste Planckaert werd beste Belg met een zesde plaats.

Na een heel onrustig begin, met tal van demarrages, trokken na 50 kilometer koers toch acht renners in de aanval. Dat waren Ludovic Robeet, Philipp Walsleben, Sjoerd van Ginneken, Sergio Rodriguez, Adrien Petit, Delio Fernandez Cruz, Alessandro Tonelli en Colin Joyce. Zij reden maximaal twee minuten voor het peloton uit. In de grote groep bepaalden de renners van Wanty-Groupe Gobert het tempo. Wanneer ook de mannen van Cofidis hun deel van het werk deden, smolt de voorsprong van de acht vroege vluchters snel. 

Nog voor de eerste passage, van vier in totaal, werd met uitzondering van Delio Fernandez Cruz iedereen ingerekend. De Spanjaard begon aan de drie resterende plaatselijke ronden, van elk 3,8 kilometer met daarin telkens de beklimming van de Pabeierbierg, met een voorsprong van 20 seconden op een jagend peloton. Delio Fernandez Cruz bleef knokken voor elke seconde, maar werd op 350 meter van de meet gegrepen. Dan pakte Jesus Herrada verschroeiend uit, hij reed weg uit de groep. De man met de gele leiderstrui kwam niet meer in de problemen en boekte zo zijn tweede ritwinst. Hij verzekerde zich meteen ook van de eindzege.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.