KOERS KORT (8/4). Terpstra hervat op paasmaandag in Tro Bro Léon - Roubaix-renners verkennen donderdag en vrijdag

Photo News

Terpstra hervat op paasmaandag in Tro Bro Leon

Niki Terpstra, die zondag na een zware val uit de Ronde van Vlaanderen verdween, zal de competitie op paasmaandag 22 april hervatten in de Tro Bro Léon. Dat deelde zijn team Direct Énergie mee.

De 34-jarige Terpstra mocht het ziekenhuis van Oudenaarde, waar hij met een hersenschudding opgenomen werd, maandag al verlaten. Hij keerde naar Nederland terug.

Zondag starten in Parijs-Roubaix, een wedstrijd die hij in 2014 won en waarin hij in 2013 en vorig jaar derde werd, zou een te groot risico inhouden voor de Nederlander. In de selectie van Direct Energie wordt hij vervangen door Yohann Gène. Twee andere Fransen, Damien Gaudin en Adrien Petit, zijn bij afwezigheid van Terpstra de kopmannen van het team.

BELGA

GP Dottignies op allerlaatste moment afgelast

Opmerkelijk beeld vandaag in de vrouwenwedstrijd GP Dottignies: toen de rensters aan de startlijn verschenen, werd de koers geannuleerd. Reden van de afgelasting: de veiligheid van de rensters kon niet gegarandeerd worden door een gebrek aan motards. Op Twitter kwamen meteen enkele opmerkingen over de late melding dat de wedstrijd niet kon doorgaan.

Wellicht met het drama van de Mémorial Alfred Gadenne drie weken geleden in gedachten zal de organisatie geen risico’s willen nemen hebben. Toen kwam de jonge Belgische renner Stef Loos om nadat de renners van het parcours af geraakten en op een onbeveiligd kruispunt botsten met een bestelwagen.

Door de annulering zal Marta Bastianelli zichzelf dus niet kunnen opvolgen. De winnares van de Ronde van Vlaanderen won vorig jaar de GP Dottignies, de derde wedstrijd op de kalender van de Lotto Cycling Cup. 

Marta Bastianelli.
BELGA Marta Bastianelli.

UAE Team Emirates trekt kaart Philipsen

 Jasper Philipsen is woensdag de kopman van UAE Team Emirates in de 107e Scheldeprijs (1.BC). Het 21-jarige sprinttalent, winnaar van een rit in de Tour Down Under, krijgt net als de Italiaan Simone Consonni een beschermde status tussen Ellewoutsdijk en finishplaats Schoten (202,3 km). De rest van het team bestaat uit de Zwitser Tom Bohli, de Italiaan Roberto Ferrari en de Portugezen Ivo Oliveira en Rui Oliveira.

“De Scheldeprijs wordt een zware wedstrijd vanwege de voorspelde wind. Vaak wordt de race beslist in een groepssprint maar dat kan dit jaar door de wind anders zijn”, stelt ploegleider Allan Peiper. “Consonni en Philipsen zijn onze leiders. De rest van de ploeg zal voor hen werken.”

Photo News

Renners plannen verkenning Parijs-Roubaix in

Heel wat ploegen verkennen Parijs-Roubaix komende week. De meest teams doen dat op donderdag en vrijdag vooraleer ze afreizen naar de start van de Helleklassieker in Compiègne.

AG2R verkent met kopman Oliver Naesen op donderdag. “Onze verkenning start in Troisvilles, de eerste van 29 kasseistroken, 2,2 km lang,” klinkt het bij de ploeg van de Waaslander die zondag zevende werd in de Ronde van Vlaanderen.

Oliver Naesen.
BELGA Oliver Naesen.

Het wordt donderdag druk op de kasseistroken, al verkennen de meeste teams niet de eerste stroken zoals AG2R en starten ze pas iets voor het Bos van Wallers. Zo zal het Bora-hansgrohe van Peter Sagan in de buurt van Denain vertrekken op donderdagochtend. Overigens wordt de winnaar van vorig jaar op donderdagnamiddag verwacht in de kleedkamer van de Vélo Club de Roubaix waar de officiële onthulling volgt van zijn naamplaatje op een oude douche, een eer die alleen oud-winnaars te beurt valt.

Peter Sagan won vorig jaar Parijs-Roubaix.
Getty Images Peter Sagan won vorig jaar Parijs-Roubaix.

Wout van Aert verkent met zijn ploeg Jumbo-Visma eveneens op donderdag. “Hij werkte de laatste 100 kilometer van de Helleklassieker, tot en met de finish op de piste van Roubaix, af”, klinkt het bij persverantwoordelijke Ard Bierens. Ook Lotto Soudal is donderdag te vinden op de kasseistroken.

Greg Van Avermaet verkent dan weer met zijn CCC-ploegmaten op vrijdag, net zoals Deceuninck-Quick.Step.

Vlnr. Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet, Wout van Aert en Garcia Cortina op de eerste rij van het peloton.
Photo News Vlnr. Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet, Wout van Aert en Garcia Cortina op de eerste rij van het peloton.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jacques weterings

    Ze hebben geluk dat twee potentiële winnaars, Mathieu en Nikki, niet mee doen. Terpstra heeft tien dagen rust voorgeschreven gekregen wegen 'n opgelopen hersenschudding.

  • Philomena Vanderweyen

    Wens alle renners heel veel geluk ,nu Mathieu er niet bij is hebben we opnieuw meer kanshebbers,kijk er al naar uit tegenwoordig is de koers opnieuw spannender geworden en de moeite om naar te kijken,veel aangenamer dan de saaie tour de France waar één ploeg alles hypothekeert.