KOERS KORT (7/1). Merlier langer bij ploeg Van der Poel - Telenet Baloise Lions en Kris Wouters uit elkaar

Merlier.
BELGA Merlier.

Merlier verlengt contract bij Alpecin-Fenix

Tim Merlier (27) heeft zijn contract bij Alpecin-Fenix tot eind 2022 verlengd. De Belgische kampioen op de weg had bij het team waar ook Mathieu van der Poel zijn strepen verdient nog een verbintenis tot eind dit jaar. In het veld rijdt Merlier dit seizoen nog in het shirt van Creafin-Fristads - ook een team van de broers Roodhooft -, vanaf volgende winter zal Merlier met Alpecin-Fenix de modder induiken, zo weet Wielerflits

Moreno De Pauw wordt tweede in Rotterdam, De Ketele en Ghys zijn derde

Moreno De Pauw is tweede geworden in de 38ste editie van de Zesdaagse van Rotterdam. Aan de zijde van de Nederlander Jan-Willem van Schip eindigde de afscheidnemende De Pauw met 224 punten op een ronde van de Nederlanders Wim Stroetinga en Yoeri Havik (384 punten). Kenny De Ketele en Robbe Ghys vervolledigden het podium op twee ronden (240 punten).

Iljo Keisse en de Nederlander Niki Terpstra werden vierde op drie ronden (338 ptn), net voor Tosh Van der Sande en de Duitser Roger Kluge (320 punten). Lindsay De Vylder en Jules Hesters finishten als elfde op acht ronden.

Havik en Stroetinga werden vorig jaar tweede in Ahoy na Terpstra en de Fransman Thomas Boudat. De laatste Belgische zege dateert van 2018, toen De Ketele en De Pauw de beste waren.

Telenet Baloise Lions en ploegleider Kris Wouters uit elkaar

Kris Wouters is niet langer ploegleider bij Telenet Baloise Lions. De samenwerking werd in onderling overleg beëindigd, zo liet de ploeg van teammanager Sven Nys vandaag weten. “In onderling overleg werd er beslist de samenwerking met ploegleider Kris Wouters stop te zetten. Wij willen Kris bedanken voor zijn jarenlange inzet voor het team. Eric Braes, die tot op heden tweede ploegleider was, neemt de taken van Kris vanaf vandaag over”, luidt het.

Kris Wouters (links) met Toon Aerts en Sven Nys.
BELGA Kris Wouters (links) met Toon Aerts en Sven Nys.

Jannik Steimle geopereerd aan hart

De Duitse renner Jannik Steimle heeft in Brussel een hartoperatie ondergaan. De neoprof bij Deceuninck-Quick.Step ging vandaag onder het mes en zegt het goed te stellen.

Op zijn Facebookpagina schrijft de 23-jarige Steimle dat er in december bij medische testen op teamstage in Calpe een probleem opdook. De Duitser werd opgenomen in de afdeling cardiologie van het UZ Brussel, waar hij geopereerd werd. Wat het probleem precies is, zegt Steimle niet. Hij laat wel weten het goed te stellen.

Steimle was vorig jaar stagiair bij de ploeg van Patrick Lefevere en kreeg door zijn overtuigende prestaties een profcontract. Hij won in 2019 onder meer het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp en twee ritten in de Ronde van Oostenrijk.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Ketele en Ghys krijgen leidersplaats Zesdaagse van Rotterdam cadeau

Kenny De Ketele en Robbe Ghys starten straks als koplopers aan de laatste dag van de zesdaagse van Rotterdam. Het duo nam de koppositie over van Roger Kluge en Theo Reinhardt.

Beide Duitsers veroverden gisteravond de eerste plaats maar kunnen die niet verdedigen omdat Reinhardt ziek is geworden. De organisatie heeft besloten dat Kluge wel in actie mag komen. Hij vormt vandaag een koppel met Tosh Van der Sande, die zondag zijn ploeggenoot Jasper De Buyst al ziek zag afhaken.

De Ketele en Ghys leiden nu met 200 punten in Ahoy. De Nederlanders Wim Stroetinga en Yoeri Havik volgen op een ronde met 294 punten. Het nieuwe koppel Kluge en Van der Sande staat derde op een ronde en 280 punten. Ook Niki Terpstra en Iljo Keisse maken nog kans op de eindzege met een achterstand van een ronde en 262 punten.

Het winnende duo wordt rond 23 uur gehuldigd door Joop Zoetemelk.

Kenny De Ketele.
Photo News Kenny De Ketele.

Geen Tour voor Circus-Wanty Gobert

Geen Tour voor Circus-Wanty Gobert in 2020. De ploeg van Hilaire Van der Schueren was er de voorbije jaren telkens bij met een wildcard, maar valt nu uit de boot. Dit jaar kan ASO maar drie wildcards naast de 19 deelnemende teams uit de WorldTour uitdelen en die gaan naar Franse teams. 

Arkéa Samsic - de ploeg van Quintana en Barguil met landgenoten Christophe Noppe en Benjamin Declercq - kreeg net als vorig jaar een uitnodiging in de bus. Team Direct-Energie heeft als eerste ploeg uit het ProContinentale Circuit sowieso recht op een wildcard. Cofidis promoveerde dan weer naar de WorldTour. 

En dus was het kiezen tussen B&B Hotels-Vital Concept en Circus-Wanty Gobert voor ASO. De ploeg van HIlaire Van der Schueren kleurde de voorbije drie jaargangen met aanvallend koersgedrag, maar het vertrek van Guillaume Martin heeft de doorslag gegeven. 

B&B Hotels-Vital Concept heeft met Bryan Coquard en Pierre Rolland wél twee Frans uithangborden. Met Backaert, Boeckmans, Debusschere, De Backer en Van Genechten staan er ook  vijf Belgen op de loonlijst. Bovendien werden de Fransen al twee keer een deelname ontzegd ten voordele van Wanty Gobert. Dit jaar draait ASO de rollen om: B&B Hotels-Vital Concept is er wel bij, Circus-Wanty Gobert niet. Als troostprijs mogen Hilaire Van der Schueren en de zijnen zich opmaken voor de Dauphiné en de klassiekers van ASO. 

Wanty: “We accepteren de beslissing van ASO”

“Ik heb onze niet-selectie voor de Ronde van Frankrijk deze ochtend uit de mond van Christian Prudhomme vernomen”, vertelt manager Jean-François Bourlart. “Het was uiteraard geen makkelijke beslissing voor hem om te nemen, en nog minder voor ons om te horen, maar we accepteren het. We hebben het geluk gehad om de voorbije drie jaren uitgenodigd te worden, om gedurende 63 dagen op de wegen van de Ronde strijd te mogen leveren.”

“In tegenstelling tot de drie voorgaande jaren hebben we in 2019 het klassement van Pro Continentale teams niet gewonnen. De 64 punten verschil met Total-Direct Energie hebben ons onze plaats gekost. We weten wat er ons te doen staat in 2020. We concentreren al onze energie op ons doel om beste Pro Team in de World Ranking te eindigen en proberen ‘tactisch’ te koersen. De grootste glorie is niet om nooit te vallen, maar om bij elke val weer op te staan! Ons mooi cyclocross project zal ons zeker helpen om deze kleine teleurstelling te boven te komen. Onze doelen op lange termijn blijven dezelfde. Ik wil ASO bedanken voor zijn vertrouwen de voorbije drie jaren en ik wens de andere teams die de kans krijgen om deze schitterende Tour in 2020 te rijden een geslaagde drie weken begin juli.” 

Ewan in eigen land kopman voor Lotto-Soudal

Caleb Ewan voert Lotto-Soudal aan in de Tour Down Under (21-26 januari). De Australische spurter boekte al zeven ritzeges in de ronde van zijn vaderland. “Maar vorig jaar slaagde ik daar niet in”, zegt Ewan. “Dit jaar wil ik opnieuw op het podium staan. Ik ben er klaar voor en kan niet wachten tot het seizoen begint.”

Ewan krijgt in de Tour Down Under het gezelschap van zijn landgenoot Adam Hansen, de Britten Matthew Holmes en Jonathan Dibben, de Duitser Roger Kluge en onze landgenoten Thomas De Gendt en Tosh Van der Sande.

BELGA
Caleb Ewan.
Photo News Caleb Ewan.

Jasper Philipsen en Diego Ulissi trekken de kar bij UAE Team Emirates

UAE Team Emirates heeft ook zijn zevenkoppige selectie bekendgemaakt voor de Tour Down Under (WorldTour). De WorldTourformatie hoopt op een nieuwe sprintzege van Jasper Philipsen. Vorig jaar won onze landgenoot de vijfde etappe in de Tour Down Under. Hij kwam als tweede over de streep, maar kreeg alsnog de bloemen omdat Caleb Ewan bestraft werd wegens onregelmatig sprinten. 

“Ik kijk er naar uit om het seizoen vroeg te beginnen in Australië”, verklaart Philipsen. “Vorig jaar gingen we in de Tour Down Under heel goed van start met een zege. We hopen daar dit jaar op voort te bouwen. Het is altijd leuk het seizoen goed te beginnen.”

“We hebben verschillende doelstellingen”, stelt sportdirecteur Allan Peiper. “Diego Ulissi zit in de selectie voor de ritten met oplopende finish en het algemeen klassement. Jasper Philipsen gaat voor de sprintetappes.” Ulissi en Philipsen krijgen steun van de Deen Mikkel Bjerg, de Italiaan Marco Marcato, de Wit-Rus Aleksandr Riabushenko en de Noren Sven Erik Byström en Vegard Stake Laengen. 

Photo News

Kort geding tegen Wiebes wegens contractbreuk

Het conflict tussen Lorena Wiebes en haar ploeg Parkhotel Valkenburg heeft grotere proporties aangenomen. Het wielerteam heeft wegens contractbreuk een kort geding aangespannen tegen de regerend Nederlands kampioene. De zaak komt donderdag voor de rechtbank in Alkmaar.

Wiebes heeft vanwege haar onverwacht succesvolle jaar aanbiedingen van grote wielerploegen en ze wil graag die stap zetten. Ze heeft de samenwerking met Parkhotel Valkenburg per brief opgezegd, maar de ploeg accepteert dat niet en vindt dat het lopende contract moet worden gerespecteerd.

Wiebes gaf vorige maand op het NK baanwielrennen in Alkmaar aan dat ze niet meer in het shirt van Parkhotel Valkenburg wil rijden. Ze zei toen ook dat als ze er niet zou uitkomen met de ploeg, ze de consequentie aanvaardde het komende half jaar helemaal niet te fietsen.

Lorena Wiebes.
Photo News Lorena Wiebes.