KOERS KORT (3/5). Zabel (zoon van) triomfeert in Yorkshire - Van Avermaet: WK-parcours voor de Belgen”

Photo News

Zabel triomfeert in Yorkshire

Rick Zabel heeft de tweede etappe in de Ronde van Yorkshire gewonnen. De 25-jarige Duitser (en zoon van ex-prof Erik) toonde zich de snelste in een massasprint. Onze landgenoot Jonas Van Genechten werd zevende.

Tom Stewart, Fabien Grellier, Jake Scott en Chris McGlinchey kozen al snel voor het hazenpad in deze tweede etappe van de Britse rittenkoers. Wat later kreeg het viertal het gezelschap van James Fouché en Robert Scott. Zes vluchters dus.

Onderweg reden de renners een deel op het WK-parcours van Harrogate. Het peloton hield de leiders dan weer binnen schot. De sprintersploegen wilden zich immers niet opnieuw laten verrassen – gisteren bleef Jesper Asselman de grote meute nipt voor.

De vluchters werden pas op vier kilometer van de streep bij de lurven gevat. Vervolgens was het sprinten geblazen in de straten van Bedale. Uiteindelijk bleek Rick Zabel duidelijk de snelste. Voor de Duitser van Katusha-Alpecin was het zijn tweede overwinning uit z'n carrière. Asselman blijft leider.

Photo News

Van Avermaet: “Dit is een WK-parcours voor de Belgen”

Greg Van Avermaet (CCC) toonde zich een tevreden man na afloop van de tweede rit in de Ronde van Yorkshire. Zijn uitslag deed er niet toe, wel was hij opgetogen met het WK-circuit dat hij nu voor het eerst met eigen ogen kon zien. “Het is een rondje dat ons Belgen zeker moet liggen”, zei hij. “Ik ben wel tevreden.”

“Het was zeker interessant om het WK-parcours al eens te zien”, begon hij. “Het grote voordeel is dat er nu geen auto’s rijden over het parcours (bij de verkenning volgende week met de bondscoach wel) en dat je aan hoge snelheid kan rijden. Het is een vrij lastig parcours - niet extreem lastig, maar het zal op het eind wel doorwegen - met een mooie finish die licht oploopt. Het is een parcours voor de Belgen waar veel mogelijkheden zijn.”

Het lokale circuit is vrij technisch, over grotendeels smalle wegen, met veel draaien en keren en paar steile stukjes in. “Klopt, ik had dat ook al gezien op Google Streetview en ik wist waar ik me aan kon verwachten”, vervolgde Van Avermaet. “Er zijn heel veel bochten, een paar afdalingen ook met bochten in, zeker als het zal regenen wordt het een slijtageslag. Maar zelfs bij iets mooier weer zal je toch altijd attent vooraan moeten rijden. Het stuk voor het lokale circuit is ook vrij lastig, met een paar langere klimmen, dus dat zal zich laten voelen.”

Ook ploegmaat Serge Pauwels gaf na afloop zijn mening. “Het is een parcours waar je beter niet afwacht, maar zelf als team initiatief neemt, omdat het moeilijk zal worden op die omloop om iets te organiseren in de achtervolging.”

Van Avermaet wilde zich daar nog niet meteen over uitspreken. “Een WK is altijd een beetje afwachten. Sowieso verloopt een WK altijd over een vast stramien. Maar op dit parcours en met deze finish horen de Belgen wel bij de favorieten. Al zijn er nog enkele jongens die hier goed uit de voeten kunnen. We zullen zien, er zijn 3800 hoogtemeters, over 290 km, het zal geen slechte coureur zijn die hier zal winnen”, lachte hij.

Valt het parcours met een andere WK-omloop te vergelijken? “Moeilijk”, vond Van Avermaet. “Ook niet met de wedstrijd in Quebec, want daar zijn de klimmetjes lastiger en langer. Alleen qua draaien en keren lijkt het een beetje op Quebec, en de finish misschien ook een beetje, want het is een aankomst voor sterke mannen. Het is een parcours dat me ligt en ik was tevreden toen ik het zag. Dit was een goede verkenning.”

“Dit is een van mijn laatste WK-kansen wellicht”, eindigde hij. “Al is er ook nog het parcours in Vlaanderen. De laatste keer dat een omloop me nog zo goed lag was in Richmond. Daar hield ik echt van. Het benadert Richmond, al is dit lokale circuit misschien iets minder zwaar. Maar we hebben nu dan weer een iets lastigere aanloop naar de lokale rondjes en tellen meer kilometers.”

Photo News

Serge Pauwels ziet een “heel technisch WK-parcours”

Serge Pauwels, winnaar van de Ronde van Yorkshire in 2017, verkende samen met Greg Van Avermaet het WK-parcours tijdens de tweede rit van de Ronde van Yorkshire. “Het is heel technisch”, vond de renner van CCC, “explosief, veel draaien en keren. Iets voor klassieke renners, niet voor mij.”

“Ik kan me voorstellen dat als het maar een paar graden is en er regen valt, het niet gemakkelijk zal worden”, vond hij na de rit. “Vandaag was het droog, maar ook dan was het al niet gemakkelijk. Er liggen heel veel bochten, heel kort na elkaar, het zal niet eenvoudig koersen zijn, zeker niet als je de wedstrijd wil controleren. Het is zo’n omloop waar er voluit zal gekoerst worden en je beter zelf het initiatief neemt in plaats van de koers te ondergaan. Als het effectief slecht weer zou zijn, dan ga je in die afdalingen, die soms heel steil, smal en bochtig zijn, dat peloton op een lint zien. Het is niet echt gevaarlijk, maar het is vooral technisch. Op den duur zullen er gewoon gaten vallen door al dat draaien en keren en het zal ook een slijtageslag worden.”

“Het is moeilijk te vergelijken met een andere parcours. Misschien het EK-parcours in Glasgow, maar daar was ik niet bij, al zag ik het wel op tv. Het wordt voortdurend optrekken. Het is iets voor de klassieke renners, niet voor mij. En we hebben genoeg jongens, vijf of zes die dit wel aankunnen: Naesen, Gilbert, Stuyven, Greg, Van Aert (al gaat die niet mee, red), Vanmarcke, Lampaert. Kijk, dat zijn er al zes. Dit is geen parcours voor mij. Het is heel explosief en het zal zwaar zijn. Niet alleen de Belgen vinden hier hun ding: het is ook iets voor Sagan, Van der Poel en Alaphilippe. Cavendish? Neen, hij niet. Dat lijkt me hier te zwaar voor hem.” 

Photo News

Gaviria moet UAE-Team Emirates aan ritoverwinningen helpen in Giro

Fernando Gaviria zal dan toch aan de start staan van de Ronde van Italië, dat maakte zijn ploeg UAE-Team Emirates vandaag bekend op Twitter. Door het uitvallen van Fabio Aru verloor het team hun speerpunt, waarbij ze voor een goed eindklassement gingen. Nu die plannen in het water vallen, moet Gaviria de meubelen redden met één of meerdere ritoverwinningen. 

In 2017 won de snelle Colombiaan al vier etappes en het puntenklassement in de Giro: “Mijn internationale reputatie groeide aanzienlijk door die zeges”, aldus een enthousiaste Gaviria. Mikken op het puntenklassement lijkt deze keer onhaalbaar: het tweede deel van de Ronde van Italië is bijna alleen maar voer voor de klimmers. “Doordat ik Parijs-Roubaix mistte, begon mijn rustperiode wat vroeger en ben ik nu al frisser dan aanvankelijk gepland”, keek de Colombiaanse sprinter uit naar zijn derde grote ronde.

In de sprints in de Giro zal Gaviria het opnemen tegen onder anderen Caleb Ewan, Elia Viviani en Pascal Ackermann.

Belgian Cycling stelt nieuw bondsgebouw voor

Dat de hoofdzetel van Belgian Cycling naar Tubeke verhuist, is al even duidelijk. Vandaag werd ook getoond hoe het nieuwe bondsgebouw er zal uitzien. De aanwezige (pers)mensen kregen ook een rondleiding op de werf.

Waeytens geplaagd door hernia

Net zoals in drie van zijn voorbije vier wedstrijden moest Zico Waeytens gisteren in de Tour of Yorkshire de strijd vroegtijdig staken. Onze landgenoot sukkelt al twee maanden met een hernia: “En eigenlijk ben ik absoluut niet aan koersen toe, ik was hier invaller voor de zieke Jesper Hansen. 

Waeytens begon nochtans goed aan het seizoen, met een vijfde plaats in La Marseillaise, maar vanaf Milaan-Sanremo liep het fout: “Mijn tiende blessure in acht profseizoenen, om moedeloos van te worden”, aldus Waeytens. Vooral de opgave in Gent-Wevelgem hakte er diep in vertelde de West-Vlaming aan WielerFlits: “Ik had er even geen zin meer in. Mentaal heb ik niet de gemakkelijkste periode achter de rug, maar ik probeer toch terug te knokken”, gaf Waeytens toe. Dagelijks bezoek aan de kine hoort daarbij, maar voorlopig moet hij zich beperken tot onderhoud van de conditie: “Ik hoop eind mei of begin juni terug koersfit te zijn. Dan denk ik aan de Baloise Belgium Tour”, sloot Waeytens af, die beseft dat een Tourselectie halen, moeilijk wordt.

Zico Waeytens.
GMAX AGENCY Zico Waeytens.

Bjerg valt mogelijk dit jaar nog werelduurrecord aan

Mikkel Bjerg zal op 5 juli testen of hij het werelduurrecord dit jaar nog zal aanvallen. Het Deense toptalent plande aanvankelijk in juni een poging, maar door het nieuwe record, gevestigd door Victor Campenaerts, stelt hij die aanval nog wat uit: “Ik wil eerst in juli een test doen om te zien hoeveel progressie ik heb gemaakt”, verklaarde Bjerg.

De wereldkampioen tijdrijden deed in 2017 en 2018 al twee pogingen. Zijn persoonlijk record staat op 53 kilometer en 730 meter, bijna anderhalve kilometer onder Campenaerts’ record: “Mijn beste prestatie is dus nog lang verwijderd van Campenaert’s afstand. Daarom wil ik mij eerst in juli testen, met publiek erbij. Nadien maak ik met fietsconstructeur Pinarello de balans op”, vertelde Bjerg. 

Als Bjerg een aanval plant, moet hij, volgens de UCI-reglementen, die poging dan wel binnen de twee maanden na zijn aankondiging ondernemen: “Het kan dus zijn dat ik het dit jaar nog probeer”, besluit de 20-jarige Bjerg.

Mikkel Bjerg.
Photo News Mikkel Bjerg.

Wereldkampioen Alejandro Valverde past voor de Giro

Wereldkampioen Alejandro Valverde staat op 11 mei niet aan de start van de Ronde van Italië in Bologna. De Spanjaard is nog onvoldoende hersteld van zijn valpartij in aanloop naar Luik-Bastenaken-Luik. Hij liep toen een botoedeem in het heiligbeen op.

“Het is heel jammer dat ik niet naar een grote ronde als de Giro kan afreizen, maar ik moet aan mijn lichaam denken”, schrijft de 39-jarige Valverde op Twitter. “Ik moet 100 procent herstellen om later dit jaar de best mogelijke resultaten te kunnen halen. Ik wens mijn ploegmaten bij Movistar veel succes.”

Valverde kwam op donderdag 25 april ten val tijdens een training voor Luik-Bastenaken-Luik. Hij hield er een vochtophoping in het grootste bot van de wervelkolom aan over. Enkele dagen later moest hij al snel de strijd staken in La Doyenne.

Voorlopig blijft het voor de Murciaan dus bij een deelname aan de Giro. In 2016 werd hij derde en won een etappe. Valverde zoekt al het hele seizoen naar zijn beste vorm. Hij won in 2019 nog maar een keer, een rit eind februari in de UAE Tour.

Photo News

Mathieu van der Poel topt affiche 54e Puivelde Koerse

De organisatoren van Puivelde Koerse, een wedstrijd op de nationale kalender, hebben Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) weten strikken. De wereldkampioen veldrijden en winnaar van de World Tourkoersen Dwars door Vlaanderen en Amstel Gold Race zakt op woensdag 15 mei naar het Oost-Vlaamse Puivelde af. De Nederlander test zich daar een laatste keer alvorens naar het Duitse Albstadt te trekken waar op zondag 19 mei een wereldbekermanche mountainbike wordt afgewerkt.

“We hadden Mathieu hier in het verleden al aan de start en zijn vader Adrie is gewezen winnaar van onze wedstrijd”, stelt voorzitter Patrick De Roover van het organiserende comité. “Vorig jaar was Mathieu ook voorzien maar toen raakte hij geblesseerd. Dit jaar zijn we opnieuw tot een overeenkomst gekomen. Hopelijk lukt het dus deze keer wel. Onze wedstrijd past perfect in zijn programma. Na de Amstel Gold Race nam hij enkele dagen vrijaf. Hij hervatte ondertussen de trainingen en op 15 mei wil Mathieu nog wat snelheid opdoen in competitie om zo in optimale conditie aan zijn mountainbikeprogramma te kunnen beginnen.”

Puivelde Koerse valt onder andere samen met de Giro en de Vierdaagse van Duinkerke (14-19 mei).

“Door de concurrentie met onder meer die Franse rittenkoers was het dit jaar niet zo makkelijk om een degelijk deelnemersveld bijeen te zoeken. Maar we hebben toch de aanmelding van 130 renners, waaronder een ruime delegatie van onder meer Sport Vlaanderen-Baloise. Ook zowat alle veldritploegen en teams uit de topcompetitie tekenen present”, aldus koersdirecteur Mario De Cauwer van Puivelde Koerse.

Van der Poel.
Photo News Van der Poel.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bernd Vaes

    Belgian Cycling? Wat voor fietsenmerk is dat? Toch niet de Belgische Wielerbond?