KOERS KORT (28/4). Van Vleuten soleert naar LBL-zege bij vrouwen - 47-jarige Rebellin hangt na 27 profseizoenen zijn fiets aan de haak

Annemiek van Vleuten.
AP Annemiek van Vleuten.

Bekkenfractuur en gebroken sleutelbeen voor Gesink

Robert Gesink (Jumbo-Visma) heeft bij een val in Luik-Bastenaken-Luik zijn sleutelbeen gebroken en een bekkenfractuur opgelopen. Dat heeft ploegleider Addy Engels gezegd bij de Nederlandse openbare omroep (NOS). De Nederlander mist hierdoor de Ronde van Italië, die op 11 mei van start gaat in Bologna.

Gesink kwam met zo’n 100 kilometer te gaan ten val in een afdaling. Hij werd met een ambulance naar het ziekenhuis in Malmedy gebracht. “Hij zei meteen dat het niet goed was”, aldus Engels. “Hij wordt vanavond naar het ziekenhuis van Maastricht overgebracht.”

Gesink moest in de Ronde van Italië een belangrijke steunpilaar zijn voor kopman Primoz Roglic. “Hij was zeker een belangrijke ondersteunende man voor in de bergen, maar met zijn ervaring ook voor de hele groep”, zei de ploegleider.

Photo News

Van Vleuten soleert naar zege bij de vrouwen in Luik-Bastenaken-Luik

Annemiek van Vleuten heeft Luik-Bastenaken-Luik bij de vrouwen gewonnen na een knappe solo. De Nederlandse sprong weg op La Redoute en finishte met ruim anderhalve minuut voorsprong. Floortje Mackaij werd tweede, de sprint om de derde plek kwam op naam van nog een Nederlandse, Demi Vollering.

De wedstrijd werd in de regen afgewerkt en het werd een ware slijtageslag. Met Leah Kirchmann en Maria Novolodskaya bestond de vroege vlucht uit twee rensters. Het duo reed een voorsprong van meer dan een minuut bij elkaar op het peloton met favorieten. Amy Pieters zette een tegenaanval op, maar wist de oversteek niet te maken.

Op 35 km van het eind werd het peloton opgeschrikt door een zware valpartij, ook Sofie De Vuyst lag er bij. Vooraan werd intussen niet gewacht en werd er hard gekoerst. Het was Van Vleuten die haar duivels ontbond op La Redoute. Snel pakte ze 20 seconden op een groepje met de winnares van vorig jaar, Anna van der Breggen, en verder ook Annika Langvad, ploegmate Amanda Spratt, Kasia Niewiadoma, Soraya Paladin, Cecilie Uttrup Ludwig en Demi Vollering.

Van Vleuten liep verder uit op de Roche-aux-Faucons en soleerde naar de zege. In de slotkilometers sprong Floortje Mackaij weg uit de groep achtervolgers, en snelde ze naar plek twee. Voor Van Vleuten is het haar tweede zege van het seizoen na winst in de Strade Bianche. Julie Van De Velde werd eerste landgenote op plek 15, op 1:55. 

Photo News

Van Vleuten werd tweede in de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Vandaag schoot ze dus wel raak. “Neen, ik raakte niet gefrustreerd van die tweede plaatsen”, zei ze na afloop. “Dat wilde ook zeggen dat ik telkens meestreed voor de zege. Bovendien wist ik dat met Luik-Bastenaken-Luik nog een koers kwam die me beter moest liggen. Ik ben beter op die lange klimmetjes dan op de korte hellingen.”

Van Vleuten viel van ver aan, op La Redoute. “Mijn team leverde perfect werk, mende het tempo net daarvoor en daarna was het aan mij. Ik wilde ook niet wachten tot het eind, dat had ik van de Waalse Pijl geleerd, ik moest uitgaan van mijn eigen kracht, het van ver proberen en het moest op een helling gebeuren. Ik sloeg meteen een gaatje en op de top had ik al een mooie voorsprong. Ik wist dat het nog ver was, 30 km, maar ik kan een stukje hard rijden, pakte het aan als een tijdrit en kon mijn tempo houden tot het eind. Het was afzien, maar ik haalde het.”

Van Vleuten was vrij emotioneel na de zege. “Logisch”, besloot ze. “Dit is een heel grote zege, die veel voor me betekent. Ik was al heel trots op de Strade Bianche, dat was al een droom. En nu win ik ook een Monument en dat na zo’n zware winter waarin ik lang moest revalideren door die gebroken knie. Het waren harde maanden, maar nu sta ik er weer helemaal.” 

Photo News

Rebellin geeft er na 27 profseizoenen de brui aan

Het moest er ooit eens van komen. Davide Rebellin (47) stapt binnen twee maanden uit het wielerpeloton. Dat vertelde de veteraan bij La Gazzetta dello SportHet Italiaanse kampioenschap (30 juni) wordt zijn laatste koers, Rebellin heeft dan 27 profseizoenen achter de kiezen. In 1992 maakte de heuvelspecialist zijn debuut bij GB-MG, aan de zijde van Carlo Bomans, Andrej Tchmil en Mario Cipollini. 

Nadien bouwde hij een palmares op om u tegen te zeggen. Zo won hij onder meer Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race en driemaal de Waalse Pijl. Dit seizoen droeg hij even het truitje van het Algerijnse Sovac, maar na financiële ongeregeldheden stapte hij over naar het Kroatische Meridiana Kamen. Daar zal Rebellin dus binnenkort zijn carrière afsluiten. Tijdens zijn carrière kwam de Italiaan meermaals in opspraak. In 2009 werd hij zelfs positief bevonden op het gebruik van Cera. Rebbelin werd twee jaar geschorst tot april 2011, maar herbegon toen op 39-jarige leeftijd zijn carrière.

EPA2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Filip Desmedt

    En , was er vorige week in de Amstel die moto niet geweest , waar die Poolse dik van geprofiteerd heeft , dan had Van Vleuten ook dik de Amstel gewonnen !! Iedereen kon toch goed zien dat die Poolse in de slipstream zat van die moto . En kijk , vandaag de kers op de taart !! Dikke proficiat !!

  • Bart Wierinckx

    Proficiat