KOERS KORT 27/07. Dupont wint eerste rit Ronde van Wallonië - Pinot gaat het in 2020 weer proberen in Tour

AFP

Nederlander Van Gendt en Amerikaanse Willoughby pakken titel in Heusden-Zolder

De Nederlander Twan van Gendt en de Amerikaanse Alise Willoughby kroonden zich in Heusden-Zolder tot de nieuwe wereldkampioenen in de BMX. De Belgen werden uitgeschakeld in de kwalificaties.

Na enkele dagen extreme hitte waren de temperaturen op de slotdag en het hoogtepunt van het wereldkampioenschap in Heusden-Zolder een stuk draaglijker. De regen zorgde echter voor nog gladdere bochten op de piste van het Circuit Zolder, en dat bracht veel valpartijen met zich mee.

De mannenfinale werd beslist door valpartijen van onder meer Joris Daudet. De 27-jarige Twan van Gendt schoot het best de piste in en bleef zo de twee tuimelpertes achter hem voor, die al zijn concurrenten meesleurden of vertraagden. Zijn landgenoot Niek Kimmann werd op grote achterstand tweede, de Franse uittredende wereldkampioen Sylvain André was goed voor brons.

Ook de finale bij de vrouwen werd ontsierd door een val: de Australische Saya Sakakibara nam in haar val meteen na de start de Colombiaanse Mariana Pajon mee. De 28-jarige Alise Willoughby nam snel de leiding en gaf die in de rest van de wedstrijd niet meer af. Zilver was voor de Nederlandse titelverdedigster Laura Smulders, brons voor de Franse Axelle Etienne.

Voor de Belgische mannen-elite zat het WK er na de drie kwalificatiemanches, de zogenaamde ‘moto’s’, al op. Zowel Mathijs Verhoeven als Ruben Gommers werden daarin uitgeschakeld. Bij de vrouwen-elite waren er geen Belgische vertegenwoordigsters. Elke Vanhoof, de beste Belgische BMX’er, moest afzeggen door blessureleed.

Twan van Gendt.
EPA Twan van Gendt.

Timothy Dupont wint eerste rit Ronde van Wallonië

Timothy Dupont (Wanty - Gobert Cycling Team) heeft de openingsetappe in de wielerronde van Wallonië (2.BC) op zijn naam geschreven.

Na 186,4 km tussen Le Roeulx en Dottenijs haalde hij het in een sprint voor Roy Jans (Corendon - Circus) en de Italiaan Jakub Mareczko (CCC). Dupont is meteen ook de eerste leider.

Zondag leggen de renners 170,4 km af tussen Borgworm en Beyne Heusay.

Photo News

Pinot komt volgend jaar terug naar de Tour

Een dag na zijn emotionele aftocht in de Tour de France heeft de Franse wielrenner Thibaut Pinot weer nieuwe motivatie gevonden. “Ik weet nog niet hoe de rest van dit seizoen voor mij eruit gaat zien. Maar het is zeker dat ik in 2020 weer aan de start van de Tour sta”, schreef de kopman van Groupama-FDJ op Twitter.

Pinot toonde zich vorige week in de Pyreneeën de beste klimmer. Hij stelde zich daarmee kandidaat voor de eindzege in de Tour. Pinot moest vrijdag in de hectische Alpenrit naar Tignes echter al vroeg opgeven. De Fransman bleek een spier in zijn linkerbovenbeen te hebben gescheurd. Ondanks intensieve behandelingen kon Pinot geen kracht zetten. Zelfs lopen ging moeizaam, bleek uit beelden die de Franse televisie vrijdagavond vrijgaf. Pinot werd de hele Tour op de voet gevolgd door France TV en dus was al enkele dagen eerder geregistreerd dat de kopman van Groupama-FDJ ergens last van had. Om de concurrentie niet wijzer te maken, besloot France TV die beelden echter pas uit te zenden toen Pinot uit de Tour was gestapt.

“Ik verlaat de Tour vol tranen en met mooie herinneringen in mijn hoofd”, aldus de Fransman. Pinot overwoog in eerste instantie volgend jaar de Giro en de Vuelta te rijden, maar hij wil nu graag toch weer de Tour de France doen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jeff Schelfhout

    Schelfhout Jeff Pinot heeft nooit dichter bij een tourzege gestaan dan dit jaar. Ik denk dat hij alleen met zijn explosiviteit Bernal nog kon bedreigen. Spijtig van die blessure ,hoop dat hij volgend jaar even fris aan de start komt en zijn teleurstelling van dit jaar na de gedwongen opgave van zich af kan fietsen .