KOERS KORT (27/04). Remco Evenepoel kent ploegmakkers in Romandië - Bennati breekt sleutelbeen

Photo News

Bennati breekt sleutelbeen 

Movistar is niet ongeschonden uit de slotrit van de Ronde van Castilië en Leon gekomen. De Spaanse ploeg van Jürgen Roelandts verloor Daniele Benati en Carlos Barbero. De Italiaanse veteraan brak zijn sleutelbeen, terwijl Barbero een verstuikte elleboog overhield aan een crash diep in de finale. De twee werden afgevoerd naar het ziekenhuis van Ponferrada. Daar kwam het uiteindelijke verdict. De valpartij gebeurde in de zone van de laatste drie kilometer. Bennati behield zo zijn vierde plaats in het klassement.

Photo News

Remco Evenepoel kent zijn ploegmakkers in Ronde van Romandië

Remco Evenepoel is de enige Belg in de selectie van Deceuninck-Quick.Step voor de Ronde van Romandië (WorldTour). Die start dinsdag (30 april) met een proloog in Neuchâtel. Het 19-jarige toptalent beëindigde vorige week de Ronde van Turkije (WorldTour) op de vierde plaats.

Voor de Italiaanse sprintbom Elia Viviani wordt de Ronde van Romandië de laatste test met het oog op de Giro, die op 11 mei in Bologna begint. Hij krijgt landgenoten Eros Capecchi, Davide Martinelli en Fagio Sabatini in steun. Ook de Brit James Knox en de Fransman Florian Sénéchal starten voor de ploeg van Patrick Lefevere.

De 73ste Ronde van Romandië eindigt volgende week zondag met een tijdrit over 16,9 km in Genève. In totaal moeten er tijdens de zesdaagse zestien beklimmingen overwonnen worden.

Slotrit voor Enrique Sanz, eindwinst voor Cimolai in Ronde van Castilië en Léon 

De slotrit in de Vuelta Castilla y Leon (Spa/2.1) is een prooi geworden voor de Spanjaard Enrique Sanz. Hij snelde na 151,8 km van Léon naar Villafrance del Bierzo naar de zege voor de Portugees Joao Matias (Vito-Feirense-Pnb) en de Colombiaan Jordan Parra (Manzana Postobon). De eindwinst gaat naar Davide Cimolai van Israel Cycling Academy.

De beginfase werd gekleurd door een spervuur van aanvallen, maar Movistar liet niemand wegrijden en het zou duren tot kilometer 58 vooraleer een groepje de zegen kreeg van het peloton. Angel Madrazo (Burgos-BH), Sergio Rodriguez (Euskadi Basque Country Murias), Alexis Guerin (Delko Marseille Provence), Francisco Campos (W52-FC Porto), Jokin Aranburu (Fundacion Euskadi) en Rafael Silva (Efapel). Maximaal reden ze een bonus van twee minuten bij elkaar, want Movistar bleef tempo maken om leider Davide Cimolai te ontwrichten op het geaccidenteerde parcours.

De Italiaan kraakte niet, zelfs niet op de steilste helling van de dag, de Alto de Onamio, op 60 kilometer van het eind. Andere sprinters werden wel in de vernieling gereden en moesten het peloton laten rijden. De versnelling betekende ook de doodsteek voor de vluchters die op 45 km werden opgeraapt.

Daarna stonden enkel nog vlakke kilometers op het programma, Israel Cycling Academy van Cimolai had het peloton, nog zo’n 30 stuks, onder controle, al zou een groot pak renners wel nog terugkeren net voor de laatste tien km. Door een foutje van de organisatie in het slot, de renners werden verkeerd geleid, misten de tussensprint en moesten daarom tien km extra afleggen, wisten enkele renners te profiteren van de desorganisatie en namen ze snel 20 seconden bonus.

Het ging om Alexis Guerin, ook al mee in de vroege vlucht, met Txomin Juaristi (Fundacion Euskadi), Marcos Jurado (Efapel) en Alvaro Trueba (Sporting Portugal), maar op 2 km werden ook zij bij de lurven gevat. Wat nog restte van snelle jongens in het peloton, bereidde zich voor op de sprint en het was Sanz die pleit won voor Joao Matias en Jordan Parra. De eindwinst gaat naar de 29-jarige Cimolai, die daarmee zijn eerste rittenkoers op zijn palmares brengt. 

Gilles De Wilde wint Driebergenprijs Harelbeke

Gilles De Wilde (Home Solution-Soenens) heeft in Harelbeke de 58e editie van de Driebergenpijs gewonnen. Na 138,6 kilometer bleef hij in een sprint met drie Tuur Deprez en de Nederlander Floris Gerts voor. Deprez zette met Dries Vastmans de eerste uitval van de dag op. Nog voor de beklimming van de Hotond, de tweede helling van de dag, smolt alles opnieuw samen. Dat was voor Gilles Borra, Wesley Vercamst en Ayco Bastiaens het sein om gaan aan te vallen. Borra verdween uit de kopgroep, Jonas Goeman en Sébastien Grignard probeerden de kloof naar de twee overblijvende vluchters te overbruggen, maar slaagden niet in hun opzet.

Door de opeenvolging van de Paterberg, Oude Kwaremont en Karnemelkbeekstraat spatte het peloton in verschillende delen uiteen. De kopgroep dikte na de Kluisberg, na 103 kilometer, aan tot zes renners. Gilles De Wilde, Tuur Deprez, Elias Van Breussegem en Floris Gerts sloten aan bij Wesley Vercamst en Ayco Bastiaens. Met nog 5 kilometer voor de boeg trachtte Gerts een sprint met zes te ontlopen, zonder succes. De leiders bleven elkaar beloeren en zo naderde het peloton zienderogen, tot zowat 20 seconden. Gerts probeerde het op twee kilometer van de finish opnieuw en hij kreeg De Wilde mee. In de laatste rechte lijn sloot ook Deprez aan. In de daaropvolgende spurt met drie was De Wilde de snelste. Hij volgt Joeri Calleeuw op als eindlaureaat van “het kleine broertje van de E3 Harelbeke”. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • eric maier

    Lefevre stuurt dus een team vrijbuiters met een sprinter. Viviani verzekerd normaal etappewinst in een van de "vlakke" ritten.Beniwud wat Evenepoel gaat doen, deze ronde is een mooie verkenningstocht naar zijn mogelijkheden op zowel geaccidenteerd terrein als echt Alpenwerk.

  • Roger Deprez

    Ik hoop dat ze hem zich laten ontplooien in plaats van hem zich laten af te beulen zoals in Argentinië.