KOERS KORT (23/1). Greipel en co geklopt door 18-jarige snaak in Gabon - Nog meer kans op waaiers in Scheldeprijs, maatregelen na spoorwegincident van vorig jaar

Andre Greipel rijdt voor Team Arkéa-Samsic in Gabon.
RV Andre Greipel rijdt voor Team Arkéa-Samsic in Gabon.

18-jarige Eritreër wint in Gabon van Greipel en co.

Na drie koersdagen bij zijn nieuwe werkgever Arkéa-Samsic blijft André Greipel zoeken naar zijn eerste zege in Franse loondienst. De Duitse spurtbom is aan de slag in de La Tropicale Amissa Bongo - of kortweg de Ronde van Gabon -en strandde daar in de eerste drie ritten telkens in de top vijf. In de eerste twee ritten moest Greipel zijn meerdere erkennen in de Italiaan Niccolo Bonifazio van Direct-Energie. Vandaag was Biniyam Ghirmay de snelste van het pak, Greipel werd 5de. Opvallend, want de Eritreër is met zijn 18 lentes de op twee na jongste van het pak in Afrika. Ghirmay is in Gabon aan de slag met de selectie van zijn land en was er eind vorig jaar ook bij op het WK voor juniores in Innsbruck. Toen werd hij in de wegrit knap 13de na een ontketende Remco Evenepoel. Ghirmay kent de Belg overigens, hij slaagde er als één van de weinigen in om hem vorig jaar te kloppen. Dat gebeurde in augustus tijdens de rittenkoers Aubil-Thimister-Stavelot in de Ardennen.

Minder spoorwegovergangen in Scheldeprijs

Weinig veranderingen in het parcours van de Scheldeprijs. In 2018 stak de wedstrijd de grens over en ging het peloton voor het eerst van start in Terneuzen. Ook op 10 april 2019 zal Terneuzen dienen als vertrekplaats. Nadien zal de meute net zoals vorig jaar maar wel iets langer door de provincie Zeeland trekken, waardoor er nog meer kans op waaiers ontstaat. Nadien zetten de renners koers richting Schoten, waar de klassieke finale wacht. Wel worden er in Schoten twee in plaats van drie rondes afgehaspeld. Na het incident van vorig jaar - er werden heel wat renners uit koers genomen omdat ze een gesloten spoorwegovergang negeerden - wilde de organisatie minder spoorwegovergangen. Die gaan nu van vier naar twee, maar daardoor moet er wel een extra lus van 20 kilometer gemaakt worden in Zeeland waardoor er een lokale ronde in Schoten sneuvelt. Vorig jaar sprintte Fabio Jakobsen naar de zege. 

Aan de 107de editie van de Scheldeprijs doen 10 WorldTour-teams en 18 procontinentale teams mee. De namen: BORA-hansgrohe, Deceuninck-Quick.Step, EF Education First, Lotto-Soudal, Team Dimension Data, Team Katusha Alpecin, Team Sky, Sunweb, Trek-Segafredo, UEA Team Emirates, Androni, Cofidis, Corendon-Circus, Direct Energie, Israël Cycling Academy, Riwal Readynez, Roompot-Charles, Sport Vlaanderen-Baloise, Arkéa Samsic, Vital Concept, Wallonie Bruxelles en Wanty-Gobert. 

Photo News

Viviani kopman in Cadel Evans Great Ocean Road Race

Elia Viviani is het speerpunt van Deceuninck-Quick.Step in de Cadel Evans Great Ocean Road Race van 27 januari. De Italiaan finishte vorig jaar tweede en rekent op de steun van Rémi CavagnaDries DevenynsMikkel Honoré, James Knox, Michael Morkov en Fabio Sabatini (ITA). “We zijn zeer gemotiveerd om een goed resultaat te boeken”, vertelt ploegleider Rik Van Slycke. “Maar het wordt niet makkelijk, want er is een sterk deelnemersveld. Maar we hebben een plan en kunnen met meer dan één pion de finale kleuren. Ondanks de hitte zijn we klaar voor de strijd.” 

Elia Viviani.
EPA Elia Viviani.

Nieuwe wind door bestuur van Scheldeprijs na ontslag voorzitter De Smet en koersdirecteur De Witte

Piet De Smet heeft zijn ambt als voorzitter van de Scheldeprijs naast zich neer gelegd. Ook koersdirecteur Ronald De Witte kapt ermee. Het tweetal wordt opgevolgd door respectievelijk Jack Vissers en Frank Van Zitteren. Over de reden van het ontslag wil het bestuur niet ten gronde communiceren.

“Wij hadden meningsverschillen en die hebben ertoe bijgedragen dat Piet De Smet, voorzitter sinds 2003, ermee kapte. Ook was er een noodzakelijke stap naar verjonging nodig, vandaar. Meer wil ik daarover echt niet kwijt”, stelt voorzitter ad interim Jack Vissers. De 55-jarige Vissers draaide al een tijdje mee in het bestuur van het organisatiecomité.

“Ik wil Piet De Smet nogmaals bedanken voor het werk dat hij leverde voor de Scheldeprijs. Hij was het die ervoor zorgde dat we enkele jaren geleden werden opgenomen in het rijtje van koersen die ressorteren onder de noemer ‘Flanders Classics’. Wij hebben thans een perfecte internationale uitstraling met onze koers”, meldt Vissers.

Terneuzen blijft ook in 2018 de startplaats van de Scheldeprijs. “De komst van Terneuzen als startsite mag ik omschrijven als een godsgeschenk. Zeeland is een fietsregio en dat is te zien aan het enthousiaste publiek dat naar de Scheldeprijs afzakt. Onze koers is met de wijziging van de passage in Nederland ook een totaal andere wedstrijd geworden. Ik beschouw dit nu als een waaierkoers, maar ik denk dat de winnaar toch nog steeds een rappe sprinter zal zijn”, verduidelijkte Vissers.

Naast Piet De Smet wierp ook ex-renner en ex-winnaar van de Scheldeprijs (1975) Ronald De Witte de handdoek. De functie van koersdirecteur zal op woensdag 10 april overgenomen worden door Frank Van Zitteren. 

Fabio Jakobsen.
ANP Fabio Jakobsen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.