KOERS KORT (21/11). Spaanse wielerbond zet bondscoach op straat na negatieve uitlatingen over inkomen - Stybar doet mee aan Superprestige Diegem

BELGA

Spaanse wielerbond ontslaat bondscoach

Dan heb je eens een wereldkampioen, dan ontsla je zijn coach. Het is wat de Spanjaarden vandaag deden met wielerbondscoach Javier Minguez. De selectieheer leidde zijn troepen en in het bijzonder Alejandro Valverde naar de regenboogtrui in Innsbruck, maar krijgt ondanks dat succes toch geen nieuw contract. Minguez zou zich meermaals negatief uitgelaten hebben over zijn inkomen. Iets wat de Spaanse wielerbond niet kon appreciëren. Exit Minguez dus.

BELGA

Organisatie verwacht 2.200 toeschouwers voor WK wielrennen indoor in Luik

De Luikse Country Hall vormt komend weekend het decor voor de wereldkampioenschappen wielrennen indoor. Dat WK omvat twee disciplines, het cyclobal en het kunstwielrijden. Beide onderdelen kennen diverse subdisciplines. Honderdtwintig atleten uit 22 landen zijn ingeschreven voor het evenement. De organisatie verwacht 2.200 toeschouwers, waarvan 95 procent afkomstig is uit Duitsland. De Duitsers zijn immers favoriet voor de meeste disciplines.

In het cyclobal zijn de deelnemers (duo’s, waarbij telkens één vliegende doelman) ingedeeld in twee divisies (A en B). België maakt deel uit van divisie A en zal proberen de zesde en laatste plaats - die een barrage inhoudt met de winnaar van groep B - proberen te vermijden. Vorig jaar werd ons land vijfde. De wedstrijden duren twee maal zeven minuten.

In het kunstwielrijden zijn er vijf subcategorieën: solo mannen en vrouwen, duo mannen en vrouwen en viertal. De Belgen nemen enkel deel in de solocategorieën. De deelnemers moeten dertig figuren uitbeelden in vijf minuten. Elke figuur levert een cijfer op. Na het korte programma treffen de vier beste deelnemers elkaar opnieuw in de finale.

De competities beginnen vrijdag en zaterdag om 9u, zondag om 8u. Er zijn nog tweehonderd tickets beschikbaar. Dagtickets kosten 40 euro, weekendtickets 80 euro. Het is ook mogelijk een streamingslink aan te kopen voor de prijs van tien euro. 

Geert De Rycke

Stybar start in Diegem

Zdenek Stybar komt straks zeker al in één veldrit in actie. De Tsjech doet volgens Het Nieuwsblad mee aan de Telenet Superprestige-wedstrijd in Diegem. Stybar start zo in de cross die hij in 2008 won voor Klaas Vantornout en Sven Nys. De veldrit in Diegem staat op 30 december op het programma. Het zou bovendien niet de enige wedstrijd zijn die Stybar zal betwisten. De Tsjecht zou ook nadenken over een deelname in de DVV-trofee van Loenhout (28 december) en Baal (1 januari).

BELGA

Lappartient wil Giro 2020 één week later laten starten

Als het aan David Lappartient ligt, start de Ronde van Italië in 2020 een week later (16 mei-7 juni) en schuift de Ronde van Californië op naar 3-9 mei. Dat zegt de UCI-voorzitter in een interview met de ‘Gazzetta dello Sport’. Daarmee wil de Fransman beide WorldTour-wedstrijden uit elkaars vaarwater halen. Wat er dan met de koersen na de Giro moet gebeuren, is onduidelijk. De Tourstart verleggen van 27 juni naar 4 juli is alvast geen optie, aangezien op 24 juli al de Olympische Spelen in Tokyo beginnen. Nog in het interview kondigt Lappartient een verbod van de pijnstiller Tramadol aan vanaf 1 maart 2019. Daarmee wijkt de Internationale Wielrenunie af van de regels van het Wereld Antidoping Agentschap (WADA). In Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico zouden dan de eerste (bloed)tests plaatsvinden - via één simpele vingerprik. Vermogensmeters worden vooralsnog niet verboden.

Met een ‘slip of the tongue’ bevestigde Lappartient bovendien de komst van de 52-jarige Andrea Tafi naar Dimension Data. De Italiaan wil, exact twintig jaar na zijn zege in de Hel, opnieuw Parijs-Roubaix rijden.

EPA
Froome won de Giro agelopen seizoen.
EPA Froome won de Giro agelopen seizoen.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Neefs

    Stybbie zal niet bij de 7 eersten zijn