KOERS KORT (17/3). Tafi breekt sleutelbeen en mag Parijs-Roubaix vergeten - Geen Benoot en Wellens in Milaan-Sanremo

 Tiesj Benoot.
Photo News Tiesj Benoot.

Tafi breekt sleutelbeen en mag Parijs-Roubaix vergeten

Andrea Tafi zal zondag 14 april niet van start kunnen gaan in Parijs-Roubaix. De Italiaan droomde ervan om op 52-jarige leeftijd een comeback te maken in de helleklassieker, maar brak gisteren bij een wedstrijd in Toscane zijn linkersleutelbeen.

Tafi was al bijna een half jaar hard aan het trainen. Uitgerekend in zijn geboortedorp Fucecchio kwam hij ten val. Een operatie is niet nodig, maar Parijs-Roubaix komt te vroeg. “Had het een normale wedstrijd geweest, had ik op de rollen kunnen trainen en zou ik gewoon kunnen starten, maar om met die breuk over kasseien te gaan dokkeren, hebben de dokters me ten stelligste afgeraden”, verklaarde Tafi aan Cyclingnews.com.

Tafi maakte in oktober bekend dat hij twintig jaar na zijn zege nog één keer Parijs-Roubaix wou rijden, maar had moeite om een profteam te vinden dat hem een contract voor één dag wou geven. Er lag wel een noodplan klaar. Volgens Tafi gingen organisator ASO en de Internationale Wielerunie UCI ermee akkoord dat Tafi een paar minuten voor de wedstrijd uit zou rijden.

“Het heeft niet mogen zijn”, vertelde een ontgoochelde Tafi. “Ongelooflijk dat dit me nu overkomt. Het is de eerste sleutelbeenbreuk in mijn carrière. Het is jammer, maar het leven gaat voort. Als er iets is wat het wielrennen me geleerd heeft, is het dat je na elke tegenslag terug moet vechten. Ik heb vijf maanden alleen voor deze race geleefd en was er klaar voor. Nu kan ik alleen mijn wonden likken.”

Tafi zal nog altijd naar Roubaix trekken, maar nu alleen als een toeschouwer en VIP-gast. Het wielrennen geeft hij nog niet op. “Als ik hersteld ben, kruip ik weer de fiets op. Ik hou nog veel te veel van de sport. Dit houdt me niet tegen. Ik wil de wereld nog altijd tonen dat ook iemand van boven de veertig nog kan racen.”

AFP

Geen Benoot en Wellens in Milaan-Sanremo

Lotto-Soudal rekent op Caleb Ewan, Roger Kluge, Nikolas Maes, Adam Hansen, Jens Keukeleire, Tosh Van der Sande en (in principe) Tomasz Marczynski in Milaan-Sanremo. Die laatste stapte ziek uit de Tirreno, maar wordt allicht wel toegevoegd aan de selectie. Indien niet, dan neemt Frederik Frison de plaats van de Pool in. Tiesj Benoot en Tim Wellens slaan La Primavera over.

BELGA

Mountainbikester Githa Michiels pakt zege in Valladolid

Mountainbikester Githa Michiels heeft vandaag het Open de Espana in Valladolid gewonnen. De 35-jarige Antwerpse, die uitkomt voot PMR Racing Team, haalde het in Spanje voor de Estse Janika Loiv en de Spaanse Meritxell Figueras. Er stonden bij de elite negentien vrouwen aan de start.

Stefan de Bod is Afrikaans kampioen tijdrijden

Stefan de Bod (Dimension Data) heeft zich in Eritrea tot Afrikaans kampioen in het tijdrijden gekroond. De Zuid-Afrikaan haalde het na 50 km tussen Sebat Amit en Debre Mayi in 1u00:47 (gem. 49,35 km/u) voor thuisrijder Sirak Tesfom, tweede op 1:04, en zijn landgenoot Ryan Gibbons, derde op 2:06.
De 22-jarige De Bod volgt op de erelijst de Eritreeër Mekseb Debesay op. Die werd vandaag vierde op 2:29.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bjorn Santens

    Wel... Rebbelin is 48jaar en nog steeds profrenner, en Oscar Sevillia (42j) heeft reeds 5 overwinningen dit jaar dus Tafi hoeft dit niet te bewijzen.