KOERS KORT 17/05. Van der Poel al succesrijk in Albstadt - Coquard zegeviert, Keukeleire op 4 seconden van leider in Duinkerke

Mathieu Van der Poel op de mountainbike (archieffoto)
instagram mathieuvanderpoel Mathieu Van der Poel op de mountainbike (archieffoto)

Eerste wereldbekerpunten voor Van der Poel

Mathieu van der Poel is goed begonnen aan het wereldbekerweekend mountainbike in Albstadt. De Nederlandse allrounder van Corendon-Circus was de beste in de shorttrackwedstrijd. Dat is een zeer korte race op een parcours van 1 tot 1,5 kilometer. Van der Poel bleef de Zwitsers Lars Forster en Nino Schurter voor.

De 24-jarige Van der Poel begon zijn mountainbikeseizoen vorige week bij de Belgian Mountainbike Challenge. Hij won daar alle vier de etappes. Voorafgaand aan de wereldbeker in het Duitse Albstad gaf Van der Poel nog aan weinig verwachtingen te hebben. “Ik heb een zeer lang en slopend wegseizoen achter de rug. En daarom denk ik dat ik tegen de echte toppers tekort ga schieten.” Met zijn zege in de shorttrack heeft Van der Poel al zijn eerste wereldbekerpunten binnen. De hoofdwedstrijd is zondag. Als winnaar van de shorttrack mag hij daar vooraan starten.

Coquard zegeviert, Teunissen nieuwe leider in Vierdaagse van Duinkerke

Bryan Coquard (Vital Concept-B&B Hotels) heeft de vierde etappe van de 65e Vierdaagse van Duinkerke, met start in Fort-Mahon-Plage en aankomst na 179,8 kilometer in Le Portel, gewonnen. De 27-jarige Fransman haalde het na een sprint met een klein groepje voor zijn landgenoot Clément Venturini en de Nederlander Mike Teunissen. Tom Van Asbroeck finishte als vierde, net voor Jens Keukeleire. Voor Coquard werd het, na de openingsetappe in de Ster van Bessèges en de tweede rit van de Ronde van de Sarthe, zijn derde zege van het seizoen. De Nederlander Mike Teunissen neemt de roze leiderstrui over van zijn land- en teamgenoot Dylan Groenewegen.

Photo News

Net na de start trokken Lionel Taminiaux, de Spanjaard Urko Berrade en de Fransman Clément Carisey in de aanval. Het peloton liet meteen begaan en zo begonnen de drie leiders aan de eerste beklimming van de dag, Dominios, na 24 kilometer koers, met een voorsprong van 4:50. De afstand tussen de vroege vluchters en de grote groep zou gaandeweg alsmaar toenemen. Op een gegeven moment was de achterstand van het peloton opgelopen tot zelfs 11:30.

De Nederlander Jan-Willem van Schip trok na zowat 60 kilometer alleen in de tegenaanval. Zijn poging zou stranden tot op 6:15 van het leidende trio. Taminiaux, Berrade en Carisey mochten de drie plaatselijke ronden in kustgemeente Le Portel aansnijden met een voorsprong van 4:20 op het peloton dat ondertussen de nutteloze poging van Jan-Willem van Schip al teniet had gedaan.

Achter het leidende trio werd, in de plaatselijke ronden met daarin telkens de beklimming van de Saint-Etienne-Au-Mont, het tempo fiks opgetrokken. De vroege vluchters mochten de voorlaatste ronde aansnijden met een voorgift van 2:42 op een wakker geschoten peloton. De finale werd een spervuur aan uitvalspogingen. De vroege vluchters werden in de slotronde opgepeuzeld en dan was het aan de echte kleppers om zich naar het voorplan te fietsen. Uiteindelijk trok een groep met veertien renners, met daarbij Coquard, Venturini, Teunissen, Van Asbroeck, Keukeleire, Claeys, De Gendt, Antomarchi en Allegaert naar de eindmeet. In de daaropvolgende sprint toonde Bryan Coquard zich de sterkste.

Morgen staat de koninginnenrit op het programma van deze Vierdaagse van Duinkerke. Dan rijden de renners van Gravelines naar Mont Cassel. De Franse rittenkoers wordt zondag afgesloten met de rit tussen Roubaix en Duinkerke. 

Photo News

Jens Keukeleire wil ‘op economie’ het beste puren uit de rit naar Mont Cassel

Jens Keukeleire is aan zijn eerste Vierdaagse van Duinkerke bezig. In de lastige etappe naar Le Portel werd hij netjes vijfde. In het algemeen klassement is Keukeleire opgeklommen naar de tweede plaats. De kopman van Lotto Soudal moet slechts 4 seconden goed maken op leider Mike Teunissen. Dat lijkt mogelijk met de koninginnenrit van zaterdag in het vooruitzicht op en rond de Mont Cassel.

“Gisteren nog opperde ik dat het hier best gevaarlijk was”, stak Keukeleire van wal. “Wel ik moet mijn mening over de rit van vandaag helemaal herzien. Dit was een etappe om van te smullen. Echt wel mijn ding. De hele dag op en neer, en vooral stukken veiliger dan de eerste drie ritten. Ik kon mijn positie in volle finale handhaven en zo nog een goed klassement bewerkstelligen.”

Het peloton liet de vroege vlucht op een gegeven moment meer dan 11:30 voor zich uit rijden. “Er waren maar drie renners voorop dus die mochten wel een grote voorsprong uitbouwen”, counterde Keukeleire. “Maar in het peloton wou niemand op kop rijden, noch het initiatief daartoe nemen. Blijkbaar werd dat van ons team verwacht. Ik zou ook niet weten waarom. We zijn slechts met vijf renners over en Jumbo-Visma had de leider in hun rangen. Ik sta er na vier etappes bijzonder goed voor. Ik ging in de sprint, spijtig genoeg, net iets te vroeg aan waardoor ik compleet stil viel in de laatste vijftig meter bergop. Misschien maar goed dat ik de leiderstrui niet heb. Ik kan me nu uit het zicht houden en ‘op economie’ toeslaan in een etappe die me ook wel moet liggen.”

Jens Keukeleire heeft het naar zijn zin in Duinkerke.
Photo News Jens Keukeleire heeft het naar zijn zin in Duinkerke.

Devriendt moet wellicht afscheid nemen van bergtrui

Ook na de vierde etappe mocht Tom Devriendt het podium op van de Vierdaagse van Duinkerke. Devriendt is sinds de eerste rit leider in het bergklassement en is dat nog steeds na de toch wel zware etappe naar Le Portel. Maar de renner van Wanty-Gobert maakt zich echter geen illusies. “Het zal de laatste keer zijn dat ik om een nieuwe bolletjestrui mag komen”, zei hij na afloop. “De rit in en rond Mont Cassel is net iets te lastig voor mij. Maar het is mooi geweest. Ik heb een pak publiciteit gepakt. Ik kon vandaag tot de laatste klim nog mee met de beteren, maar dan was het beste er bij mij meer dan af. Morgen wordt het nog wat zwaarder dus dan weet je het wel.”

Tom Devriendt.
Photo News Tom Devriendt.

Nieuwe vrouwencompetitie vanaf 2020

De Belgische en Nederlandse wielerbond slaan de handen in elkaar om vanaf 2020 een nieuwe grensoverschrijdende competitie voor vrouwen in te richten. Het wordt een reeks van tien wedstrijden, vijf in elk land, bedoeld voor rensters die niet voor UCI-teams uitkomen.

“Nederland heeft een groot potentieel aan vrouwenwielrenners maar een tekort aan wedstrijden, terwijl de situatie in België net andersom is. Dus lag het voor de hand dat Belgian Cycling en de KNWU opnieuw rond de tafel gingen zitten, aangespoord door het welslagen van de U23 Road Series, een wedstrijdenreeks die al vanaf de eerste jaargang een succesnummer is”, luidt het in een persbericht.

Qua niveau zal de competitie zich situeren “onder de Lotto Cycling Cup en de Nederlandse Loterij topcompetitie”. “De wedstrijdenreeks mag voorgesteld worden als een fusie tussen de Beker van België voor dames in ons land en de Nederlandse clubcompetitie”, gaat het verder. “Wat het aantal vertrekkers in de wedstrijden betreft: ook al moeten beide landen nog in detail praten over de onderlinge verdeling, het is de bedoeling dat er straks per wedstrijd maximaal 25 ploegen aan de start zullen verschijnen om deel uit te maken van een peloton dat maximaal 150 rensters mag tellen. In elke wedstrijd zal ook plaats zijn voor een aantal ploegen met wildcard.”

Er zullen drie leiderstruien worden uitgereikt: die voor de beste in het algemeen individueel klassement, de beste jongere (U23) en de snelste spurtster. Om de sportieve strijd tussen de Belgische en de Nederlandse ploegen correct in kaart te brengen, wordt ook voor hen een ploegenklassement voorzien.

De Bie mag intensieve zorgen verlaten

Beterschap bij Sean De Bie. Onze 27-jarige landgenoot van Roompot-Charles mag deze namiddag de afdeling intensieve zorgen verlaten. Hij wordt overgebracht naar de dienst pneumologie. Deze maandag was De Bie het slachtoffer van een aanrijding op stage in Italië. Het gevolg: een breukje in zijn bekken, een aantal ribbreuken, een barst in het borstbeen en een long- en miltkneuzing.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Philomena Vanderweyen

    Mathieu is een natuurtalent ,zo iemand wordt niet iedere generatie geboren,dikke proficiat man.