KOERS KORT 15/10. Cavendish keert aan de zijde van Keisse terug naar Zesdaagse Gent - Havik wint Putte-Kapellen

Iljo Keisse en Mark Cavendish in 2014.
belga Iljo Keisse en Mark Cavendish in 2014.

Jumbo-Visma breekt met ploegleider Nico Verhoeven

Jumbo-Visma zet de samenwerking met ploegleider Nico Verhoeven stop. Dat maakte de Nederlandse WorldTourformatie vandaag bekend.

De 58-jarige Nederlander, ex-ritwinnaar in de Tour, was sinds eind jaren ‘90 als ploegleider aan Jumbo-Visma en de voorlopers daarvan verbonden.

“De specifieke kwaliteiten van de 58-jarige oud-beroepsrenner komen in het veranderende profiel van Team Jumbo-Visma minder tot hun recht. Daarop is besloten dat het einde van dit gedenkwaardige seizoen het beste moment is om afscheid van elkaar te nemen”, luidt het in een officieel communiqué op de teamwebsite.

“Team Jumbo-Visma behaalde in 2019 meer dan vijftig zeges, waaronder vier in de Tour de France (met o.a. Wout van Aert, red.) en het eindklassement in de Vuelta (met Primoz Roglic, red.). Verhoeven stond de voorbije jaren mede aan de wieg van die successen.”

Cavendish-Keisse als eerste koppel aangekondigd

Mark Cavendish keert terug naar het Kuipke in Gent. De 34-jarige Brit rijdt tussen 12 en 17 november aan de zijde van niemand minder dan Iljo Keisse. De twee vormen het eerste bekend gemaakte duo voor de Zesdaagse van Gent. Keisses won al zeven keer de Zesdaagse, Cavendish was in 2016 de beste aan de zijde van Bradley Wiggins op het ovaal in het Citadelpark. De twee kwamen al eerder samen aan de start. In 2014 werden Keisse en Cavendish tweede na Kenny De Ketele en Jasper De Buyst.  De andere duo’s worden iets later bekendgemaakt. Ondertussen raken de tickets stilaan uitverkocht. Wie er nog bij wil zijn midden november in Gent surft dus best nog naar de website van de Zesdaagse. 

Photo News

Havik triomfeert in Sluitingsprijs Putte-Kapellen

De Nederlander Piotr Havik (BEAT Cycling Club) heeft de 86ste Sluitingsprijs Putte-Kapellen op zijn naam geschreven. Hij toonde zich aan de Belgisch-Nederlandse grens de beste na een race over 185 kilometer.

Maxime Vantomme (Tarteletto-Isorex) probeerde de aangekondigde massasprint te ontlopen. Hij begon aan de laatste lokale ronde van ruim 17 km met 25 seconden voorsprong op het peloton. Pas op één kilometer van de streep werd hij gegrepen. Daarop waagde Havik zijn kans en hij slaagde er wel in stand te houden.

De Sluitingsprijs, traditioneel de laatste afspraak in het Belgische wielerseizoen, is sinds dit jaar geen UCI-wedstrijd meer. Havik volgt op de erelijst zijn landgenoot Taco van der Hoorn op.

“Ik voelde me heel de dag bijzonder goed. Ook in mijn voordeel speelde dat er de hele dag fel gekoerst werd. Van bij de start volgde de ene uitval de andere op. Het tempo stokte omzeggens nooit. En ik heb echt wel geen ‘september- of oktober-itis’ zoals sommige van de jongens die hier vandaag aan de start kwamen. Vandaar dat ik echt nog iets wou laten zien.”

“Ik had gaandeweg ook wel een plan uitgedokterd”, ging de Nederlander verder. “Ik kon niet rekenen op de steun van ploegmakkers want enkel Guillaume Seye en ikzelf kwamen aan de start van ons team. Dit dus in tegenstelling tot andere renners die met een ruime selectie van hun ploeg naar deze wedstrijd waren afgezakt. Daarom wou ik in volle finale een uitval opzetten. Toen Maxime Vantomme werd gegrepen aan de laatste kilometer, achtte ik mijn moment gekomen. Ik perste er alles uit en slaagde er zo in om mijn seizoen met een schitterende overwinning te kunnen afsluiten”, gaf Piotr Havik mee na de Sluitingsprijs Putte-Kapellen.

Photo News
BELGA

Mas kopman in laatste wedstrijd voor Deceuninck-Quick.Step 

De Spanjaard Enric Mas leidt de selectie van Deceuninck-Quick.Step in de Chinese Ronde van Guangxi, de ultieme afspraak in de WorldTour 2019. Voor de 24-jarige Mas wordt het tevens zijn laatste wedstrijd in het shirt van de Belgische ploeg. Hij stapt in 2020 immers over naar Movistar.

De runner-up van de Vuelta 2018 krijgt met Iljo Keisse en Pieter Serry twee Belgische ploegmaats naast zich. De rest van het team bestaat uit de Fransman Rémi Cavagna, de Deen Mikkel Honoré, de Italiaan Davide Martinelli en de Tsjech Petr Vakoc.

“Jammer genoeg is Alvaro Hodeg er niet bij voor de vlakke ritten maar we hebben een alternatief plan voor de groepssprinten. We hebben er dus vertrouwen in dat we mooie resultaten kunnen halen”, blikt sportdirecteur Geert Van Bondt vooruit. “We gaan ons zeker tonen, want we willen het seizoen op een mooie manier beëindigen en een goed klassement halen met Enric. Hij heeft vorige week in de Italiaanse klassiekers (10de in Milaan-Turijn, 13de in Lombardije, red) getoond dat hij kan wedijveren met de besten en hij is heel gemotiveerd voor deze wedstrijd.” De Ronde van Guangxi begint donderdag en duurt zes dagen (tot 22 oktober).

Bora-Hansgrohe strikt Fabbro

Bora-Hansgrohe heeft de Italiaan Matteo Fabbro aangetrokken voor 2020. Dat heeft de Duitse WorldTour-formatie aangekondigd. De 24-jarige klimmer reed sinds 2018 voor Katusha-Alpecin, dat eind dit seizoen wordt opgeslorpt door Israel Cycling Academy.

“We denken dat Matteo veel potentieel heeft, maar tot op heden heeft hij daar nog niet voldoende munt uit kunnen slaan”, stelt algemeen manager Ralph Denk in een persbericht. “We gaan hem helpen om zijn prestaties te stabiliseren.”

Hansen (38) verlengt contract bij Lotto-Soudal met één jaar

Adam Hansen (38) zal ook volgend jaar voor Lotto-Soudal rijden. Dat heeft de Belgische WorldTour-formatie vandaag aangekondigd. De Australiër, die twintig opeenvolgende grote rondes uitreed, begint aan zijn tiende seizoen in het Lotto-shirt. "Is het echt al tien jaar?", reageert Hansen in een persbericht. "Het voelt totaal niet zo lang aan, maar blijkbaar vliegt de tijd als je je amuseert. Ik vind het leuk hoe John Lelangue het team heeft laten evolueren in de nieuwe richting, er komt een keerpunt aan richting nog grotere successen.”

"Mijn rol binnen het team is erg veranderd gedurende de voorbije negen jaar. Het varieerde van de sprinttrein ondersteunen tot het beschermen van een klassementsrenner tijdens de etappes. Er gewoon altijd zijn voor het team wanneer men me nodig heeft, wordt mijn belangrijkste rol voor volgend seizoen. Ik hou ervan om te fungeren als een voorbeeld voor de jongere renners. Ik probeer een ander perspectief te bieden en ik vind het leuk om hen te zeggen hoe belangrijk het is om nooit op te geven, want in het moderne wielrennen weet je nooit.”

"Graag zou ik volgend jaar opnieuw de Giro rijden en misschien ook wel terugkeren naar de Ronde van Frankrijk. Maar dat moet ik eerst bespreken met John en hangt ook af van zijn visie voor volgend seizoen. Volgende week sta ik aan de start van de Ronde van Guangxi, waar ik echt van hou. We koersen zodanig veel in Europa en het is fijn om die radicale verandering van koersen in een compleet ander land te hebben", besluit de Australiër, die onder andere een rit in de Giro (2013) en de Vuelta (2014) op zijn palmares heeft. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.